Vjera Crkva Uskrsna poruka mons. dr. Ivana Pénzesa, subotičkog biskupa
Crkva Vjera

Uskrsna poruka mons. dr. Ivana Pénzesa, subotičkog biskupa

Kršćanska braćo i sestre!

Događa nam se da u života zalutamo u jadikovanje, da se izgubimo u ruševinama besmisla. Kad nam se dogode teške stvari u opasnosti smo zatvoriti se u kukanje. Ipak, Gospodin nam je blizu iako ga uvijek ne prepoznajemo. On nam progovara iako ga ne čujemo dobro, hoda uz nas, ali ga možda ne primjećujemo. Papa Franjo u ovoj jubilarnoj godini naglašava da je Božje milosrđe srž evanđelja i naše vjere, jer milosrđe je snaga koja sve pobjeđuje.

Danas smo previše pod utjecajem medija, a znamo da za njih dobra vijest nije prava vijest. Dobre vijesti se slabo prodaju. Svakog dana teče rijeka tužnih i teških vijesti o ratovima, nesrećama, siromaštvu, izbjeglicama i izlijeva se u naše domove, u naša srca. Umjesto da nas sve to smekša, samo okrenemo stranicu ili promijenimo program. Mediji pri tomu imaju veliku odgovornost. Nije opasnost da se zagadi samo zrak, zemlja i voda, nego i misao i smisao.

Uskrs nam donosi boje. Ne možemo živjeti u crno bijelom svijetu. Mi trebamo sve boje, trebamo i pozitivne strane života. Ono što je crno ne treba biti još crnje. Današnjem čovjeku izloženom medijskom sivilu potrebno je čudo, i to čudo uskrsnuća. Potrebna mu je ruka koja će ga umiti, suze mu obrisati, rane mu poviti, podići ga i povesti put svjetla. Da, mi trebamo promjenu. Čitavo naše biće i cijeli naš svijet čezne za preporođenjem. Sve smrtno i propadljivo želi ustati iz groba i stupiti u sveto i vječno.

Isus je uskrsnuo! To je najbolja vijest. Uskrs je najsvečaniji govor. Ne možemo o uzvišenim stvarima govoriti prožeti običnim osjećajima. Ne možeš reći, moj dragi prijatelju, ako tako ne osjećaš. Slavlje Kristovog uskrsnuća najbolja je prilika da kršćani u svagdašnjem životu dožive prijelaz iz smrti u život, iz ropstva u slobodu, iz tame u svjetlo. To je prilika da pružimo ruku ranjenom čovjeku, da otvorimo vrata svojih grobova, da upalimo svijeću u svome domu i da se radujemo Uskrsu. Aleluja znači hvalite Gospodina. To je hodočasnička, putnička pjesma. Nije to pjesma odmora, nego pjesma ohrabrenja i poticaja na pokret. Uskrs je blagdan koji ne prestaje, nego usmjerava našu pozornost prema blagdanu Uzašašća, prema očekivanju Duha, prema nebu. Zato slaveći Uskrs žarko molimo: Obnovi nas, Gospodine, da i mi uskrsnemo, da i drugi pored nas uskrsnu, da cijeli svijet uskrsne.

Neka nam Bog svima dade milost da možemo reći: Vidio sam Gospodina. Ne zato što sam imao viđenje, ne znam kako, ali vidio sam ga. Vidio sam ga u svom srcu. I zato što sam ga vidio, želim biti bolji. Dopustimo da nas ogrije uskrsno otajstvo. I radosna srca zahvalimo da imamo takvog Boga kao što je on.

Ovim mislima svima želim sretan Uskrs i obilje blagoslova od uskrslog Spasitelja!

+ Ivan biskup

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.