Vjera Papa govori Regina Caeli: Papa Franjo osudio napad u Pakistanu, pozvao na put mira
Papa govori Vjera

Regina Caeli: Papa Franjo osudio napad u Pakistanu, pozvao na put mira

Papa Franjo je u današnjem podnevnom nagovoru uputio apel za zaštitu vjerskih manjina u Pakistanu nakon tragičnog terorističkog napada te je istakno kako nam horizont Uskrsnuća otvara oči da u novom svjetlu vidimo sve događaje vlastitoga života.

Apel povodom napada u Pakistanu

Jučer je u središnjem Pakistanu Uskrs okrvavljen ogavnim atentatom, koji je usmrtio mnoge nevine osobe, najvećim dijelom obitelji kršćanske manjine – osobito žene i djecu – koje su bile okupljene u javnom parku kako bi u radosti provele uskrsno slavlje. Želim očitovati svoju blizinu onima koji su pogođeni tim kukavičkim i besmislenim zločinom te pozivam na molitvu Gospodinu za brojne žrtve i njihove drage – rekao je Sveti Otac nakon današnjeg podnevnog nagovora i molitve Regina Caeli.

Pozivam građanske vlasti i sve društvene komponente te zemlje da ulože svaki napor kako bi stanovništvu vratili sigurnost i mir, osobito najranjivijim vjerskim manjinama. Još jednom ponavljam da nasilje i ubilačka mržnja vode samo boli i razaranju; poštovanje i bratstvo jedini su put prema miru. Neka Gospodinovo uskrsnuće još jače potakne u nama molitvu Bogu da se zaustavi ruka nasilnika, koji siju teror i smrt te da u svijetu zavladaju ljubav, pravednost i pomirenje – kazao je papa Franjo, pozivajući sve na molitvu Zdravomarije.

Vjera i nada otvaraju horizontu uskrsnuća

U nagovoru, Sveti je Otac istaknuo da je Kristovim uskrsnućem život pobijedio smrt, a milosrđe i ljubav su pobijedili grijeh. Za otvaranje tom „novom i divnom horizontu“ – rekao je – potrebne su vjera i nada, Božji darovi za koje trebamo moliti: „Gospodine, daj mi vjeru, daj mi nadu. Toliko su nam potrebne!“

Sigurni smo da je Krist uskrsnuo i da je među nama. Ta istina je neizbrisivo obilježila živote apostola, koji su neustrašivo svima naviještali ono što su vidjeli vlastitim očima i što su osobno iskusili. U ovoj jubilejskoj godini – kazao je Papa – pozvani smo ponovno otkriti i prihvatiti naviještaj: „Krist, moja nada, uskrsnuo je!“ Ako je uskrsnuo, možemo novim očima gledati sve događaje svojega života, uključujući one najnegativnije.

“Utjeloviti” uskršnji navještaj i svakodnevno čitati evanđelje

„Trenuci tame, neuspjeha i grijeha mogu se preobraziti i naviještati novi put. Kad smo dodirnuli dno svoje bijede i slabosti, uskrsli Krist nam je dao snagu da ustanemo. Ako se povjerimo njemu, njegova nas milost spašava“ – ustvrdio je Sveti Otac. Potaknuo je k tome na molitvu Blaženoj Djevici Mariji, da nam pomogne prihvatiti puninu uskrsnog navještaja, kako bismo ga konkretno „utjelovili“ u svakodnevnom životu. Na kraju je još jednom potaknuo na svakodnevnu familijarnost sa Svetim pismom: „Pet minuta, ne više, može se čitati po odlomak evanđelja. Zapamtite to!“

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.