Vjera Papa govori Regina Caeli: Papa Franjo osudio napad u Pakistanu, pozvao na put mira
Papa govori Vjera

Regina Caeli: Papa Franjo osudio napad u Pakistanu, pozvao na put mira

Papa Franjo je u današnjem podnevnom nagovoru uputio apel za zaštitu vjerskih manjina u Pakistanu nakon tragičnog terorističkog napada te je istakno kako nam horizont Uskrsnuća otvara oči da u novom svjetlu vidimo sve događaje vlastitoga života.

Apel povodom napada u Pakistanu

Jučer je u središnjem Pakistanu Uskrs okrvavljen ogavnim atentatom, koji je usmrtio mnoge nevine osobe, najvećim dijelom obitelji kršćanske manjine – osobito žene i djecu – koje su bile okupljene u javnom parku kako bi u radosti provele uskrsno slavlje. Želim očitovati svoju blizinu onima koji su pogođeni tim kukavičkim i besmislenim zločinom te pozivam na molitvu Gospodinu za brojne žrtve i njihove drage – rekao je Sveti Otac nakon današnjeg podnevnog nagovora i molitve Regina Caeli.

Pozivam građanske vlasti i sve društvene komponente te zemlje da ulože svaki napor kako bi stanovništvu vratili sigurnost i mir, osobito najranjivijim vjerskim manjinama. Još jednom ponavljam da nasilje i ubilačka mržnja vode samo boli i razaranju; poštovanje i bratstvo jedini su put prema miru. Neka Gospodinovo uskrsnuće još jače potakne u nama molitvu Bogu da se zaustavi ruka nasilnika, koji siju teror i smrt te da u svijetu zavladaju ljubav, pravednost i pomirenje – kazao je papa Franjo, pozivajući sve na molitvu Zdravomarije.

Vjera i nada otvaraju horizontu uskrsnuća

U nagovoru, Sveti je Otac istaknuo da je Kristovim uskrsnućem život pobijedio smrt, a milosrđe i ljubav su pobijedili grijeh. Za otvaranje tom „novom i divnom horizontu“ – rekao je – potrebne su vjera i nada, Božji darovi za koje trebamo moliti: „Gospodine, daj mi vjeru, daj mi nadu. Toliko su nam potrebne!“

Sigurni smo da je Krist uskrsnuo i da je među nama. Ta istina je neizbrisivo obilježila živote apostola, koji su neustrašivo svima naviještali ono što su vidjeli vlastitim očima i što su osobno iskusili. U ovoj jubilejskoj godini – kazao je Papa – pozvani smo ponovno otkriti i prihvatiti naviještaj: „Krist, moja nada, uskrsnuo je!“ Ako je uskrsnuo, možemo novim očima gledati sve događaje svojega života, uključujući one najnegativnije.

“Utjeloviti” uskršnji navještaj i svakodnevno čitati evanđelje

„Trenuci tame, neuspjeha i grijeha mogu se preobraziti i naviještati novi put. Kad smo dodirnuli dno svoje bijede i slabosti, uskrsli Krist nam je dao snagu da ustanemo. Ako se povjerimo njemu, njegova nas milost spašava“ – ustvrdio je Sveti Otac. Potaknuo je k tome na molitvu Blaženoj Djevici Mariji, da nam pomogne prihvatiti puninu uskrsnog navještaja, kako bismo ga konkretno „utjelovili“ u svakodnevnom životu. Na kraju je još jednom potaknuo na svakodnevnu familijarnost sa Svetim pismom: „Pet minuta, ne više, može se čitati po odlomak evanđelja. Zapamtite to!“

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.