Vjera Crkva Hodočasnički križ i ikona Blažene Djevice Marije – simboli Svjetskog susreta mladih
Crkva

Hodočasnički križ i ikona Blažene Djevice Marije – simboli Svjetskog susreta mladih

Hodočasnički križ Svjetskog susreta mladih

Uz hodočasnički križ Svjetskog susreta mladih, uz taj se događaj od 2003. godine veže i ikona Blažene Djevice Marije “Salus Populi Romani”, izložena u bazilici Svete Marije Velike, koja je osobito draga papi Franji

Započeo je Svjetski susret mladih u Panami, a papa Franjo će se mladima iz cijeloga svijeta pridružiti sutra poslijepodne, kada će i službeno otvoriti taj susret. Prisjetimo se da je mlade iz cijeloga svijeta prvi puta okupio sv. Ivan Pavao II., na Cvjetnicu 1984. godine, prilikom obilježavanja Svete godine otkupljenja (1983. – 1984.), odnosno 1950 godina nakon Isusove smrti i uskrsnuća. Papa je mladima u Rimu uručio veliki drveni križ, simbol Kristove ljubavi prema čovječanstvu, te ih pozvao da ga pronesu svijetom navješćujući svima da samo u Kristovoj smrti i uskrsnuću nalazimo spasenje i otkupljenje.

Križu, koji se naziva i križem Svjetskoga dana mladih, 2000. se godine u Rimu prvi put pridružila i ikona Blažene Djevice Marije “Salus Populi Romani” – Spas rimskoga puka. Original se te ikone nalazi u rimskoj bazilici Svete Marije Velike, a prema legendi ju je naslikao sveti Luka evanđelist. Poznata je također po tome što se papa Franjo prije i poslije svakog apostolskog putovanja pred njom preporuči Marijinoj majčinskoj zaštiti i zahvali na primljenim milostima.

U poruci koju je mladima upravio prilikom biskupijskoga susreta u Rimu 2003. godine, kada im je uručio kopiju spomenute ikone i pozvao ih da je pronesu svijetom zajedno s hodočasničkim križem, sv. Ivan Pavao II. je naglasio da u teškim vremenima nismo sami zato što nam Isus, kao i Ivanu koji je stajao podno križa, daje svoju Majku da nas tješi svojom nježnošću. Nekoliko mjeseci prije ovogodišnjega susreta, mnoštvo je mladih u brojnim gradovima i župama američkoga kontinenta na svečan način pozdravilo križ i Gospinu ikonu na njihovom putu prema Panami.

Izvor: radiovatican.va (Mate Žaja – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.