Vjera Papa govori Svećenik gaji duh molitve i služenja, na ramenima nosi izgubljene
Papa govori Vjera

Svećenik gaji duh molitve i služenja, na ramenima nosi izgubljene

Gajite duh molitve i služenja te imajte snažna ramena poput Isusa, kako biste mogli nositi posljednje među ljudima – poručio je Papa članovima petog općeg kapitula svećenika Schönstattskog pokreta, koje je jučer primio u audijenciju. Svećenik, prema mišljenju pape Franje, treba biti visoko na tornju kontemplacije kako bi bio posrednik između Boga i naroda – poput Mojsija kad je štitio narod od napada Faraona. Ali treba biti i dolje, uronjen u narod i njegove potrebe, tražeći prije svega one za koje nitko ne mari.

Svećenik nije iznad ili ispred svoje braće, već hoda s njima, ljubi ih Kristovom ljubavlju. Molimo Gospodina da nam dadne snažna ramena poput njegovih, da bismo tražili beznadne, te ga molimo da nas oslobodi od svećeničkog karijerizma – poručio je Sveti Otac. Nadalje je istaknuo da karizma nije muzejski izložak. Biti vjerni svojoj karizmi, držati ju čistom, ne znači zatvoriti ju u bocu, kao da je ona destilirana voda koju bi vanjski svijet mogao onečistiti; naprotiv, valja je otvoriti da bude u dodiru sa stvarnošću, s osobama, s njihovim brigama i problemima – napomenuo je Papa.

Svećeniku na prvome mjestu treba biti dodir s Bogom, s njegovom „prvom ljubavlju“, tako da molitvu ne treba doživljavati dosadnom, ili, još gore, zapostavljati je, s izlikom zahtjevne službe. Bog nas oslobađa od duha funkcionalizma – istaknuo je Papa, navodeći riječi osnivača Schönstattskog pokreta, Jospha Kentenicha: valja imati „uho na Božjem srcu i ruku na bilu vremena“.

Kad susrećemo svoju braću, osobito one koji u očima svijeta najmanje vrijede, što vidimo? Vodimo li računa o tome da ih Bog voli, da imaju tijelo poput tijela koje je Krist uzeo ili pak ostajemo ravnodušni na njihove probleme – upitao je Papa. Svećenicima je također savjetovao da se nikada ne osamljuju. Svećenička služba biva još ljepša kad ju se dijeli, ne može ju se zamišljati individualnom, ili još gore, u individualističkom svjetlu. Bratstvo je velika škola u kojoj se uči kako biti Isusov učenik – rekao je Sveti Otac.

Na kraju je Papa svećenike zamolio da budu velikodušni u praštanju. Ispričao je kako je u Buenos Airesu bio jedan svećenik koji je toliko opraštao da je imao grižnju savjesti. Jednom sam ga upitao: „Što činiš kad imaš tu grižnju savjesti?“, na što je odgovorio: „Idem u kapelu, gledam svetohranište i kažem: ‘Gospodine, oprosti mi, previše sam opraštao. Ali neka bude jasno da si mi loš primjer dao Ti!’“

Priredio: Siniša Tumbas Loketić

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.