Vjera Papa govori Crkva je očinska kuća otvorena dobrima i zlima
Papa govori Vjera

Crkva je očinska kuća otvorena dobrima i zlima

Draga braćo i sestre, pozdravljam vas i sretan sam što sam ovdje s vama na ovaj dan molitve i promišljanja, kojim želite proslaviti službeno crkveno priznanje svojih statuta. Pozdravljam vlč. „PiGi“ Perinija i zahvaljujem mu na pozdravnim riječima, i naročito na učinkovitoj svećeničkoj revnosti jer je, nastojeći biti poslušan Duhu Svetomu, kao župnik ustanovio stvarnost ‘Župnih stanica za evangelizaciju’, koja se proširila u raznim krajevima svijeta – kazao je Sveti Otac.

Vi ste pozvani da budete poput sjemena pomoću kojega se župna zajednica propituje o svom misionarskom poslanju, i stoga u sebi neodoljivo osjećate poziv da se sa svima sretnete kako biste navijestili ljepotu Evanđelja. To zvanje prije svega podrazumijeva poslušnost Duhu Svetomu, koji govori svojoj Crkvi i potiče je da ide putovima, katkada nepoznatim, koji su odlučni za naviještanje Evanđelja. Biti uvijek otvoreni tom slušanju i brinuti se da se ono nikad ne prekine zbog umora i trenutačnih teškoća, uvjet je za trajnu vjernost Gospodinovoj riječi, i istovremeno poticaj da se premoste razne zapreke na putu evangelizacije – istaknuo je papa Franjo.

Vi sa svojim svakodnevnim zauzimanjem, a u zajedništvu s drugim crkvenim stvarnostima, pomažete župnoj zajednici da postane obitelj u kojoj je bogata i mnogolika stvarnost Crkve. Sresti se u kućama kako bi dijelili radost i očekivanja prisutne u srcu svake osobe, istinsko je iskustvo evangelizacije, vrlo slično onomu što se događalo u prvim vremenima Crkve. To u Djelima apostolskim tvrdi sveti Luka kada veli da su vjernici „svaki dan hodili u hram, a u kući su lomili kruh i zajedno uzimali hranu vesela i priprosta srca. Hvalili su Boga i zato uživali naklonost svega naroda“ (usp. Dj 2,46-47).

Vi, župne stanice, želite usvojiti takav način zajedničkoga života, kadar prihvatiti sve osobe, ne odbacujući nikoga, da pokažete iskustvo Božje prisutnosti i ljubavi prema braći. Evangelizacija snažno osjeća potrebu prihvata, jer je jedan od prvih znakova zajedništva koje trebamo svjedočiti jer smo u svom životu sreli Krista – objasnio je Papa.

Potičem vas da Euharistiju učinite srcem svoga evangelizacijskoga poslanja, da svaka stanica bude euharistijska zajednica gdje je lomljenje kruha istovjetno s priznavanjem među vama stvarne prisutnosti Isusa Krista. Tu ćete uvijek smoći snage za predlaganje ljepote vjere jer u Euharistiji kušamo ljubav koja ne poznaje granice, a stvarno pokazujemo da je Crkva „očinska kuća u kojoj ima mjesta za svakoga – ustvrdio je Papa.

Vaši su statuti priznati na Nedjelju božanskoga milosrđa. Želio bih da uvijek svjedočite nježnost Boga Oca i njegovu blizinu svakoj osobi, naročito onomu tko je slabiji i osamljen. Neka Majka Božja svrne na vas svoj milostivi pogled, a neka vas prati i moj blagoslov. A vi, molim vas, sjetite se moliti za mene – tim je riječima Sveti Otac zaključio svoj govor.

Preuzeto: Radio Vatikan

Uredio: Siniša Tumbas Loketić

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.