Karmel Iz života Karmelskog Reda Susret braće laika karmelićana
Iz života Karmelskog Reda

Susret braće laika karmelićana

Od 16. do 19. listopada u Krku je održan susret braće laika Hrvatske karmelske provincije. Susret je vodio o. Anto Knežević, a tema susreta je bila „Isus, Bog koji spašava“. Sudjelovali su br. Andrija, br. Josip, br. Nikola, br. Boško, br. Željko i br. Vladimir.

Na samom početku susreta o. Anto nas je potaknuo da se svakodnevno otvaramo Božjem svjetlu kako bi u nestalnostima ljudske naravi mogli planirati svoj rad, svoju posvećenost i poslanje. Na taj način naš život postaje sve više življenje Božje volje, a time i ispunjen mirom i radošću. Kao braća imamo drugačiju ulogu u zajednici od braće svećenika, i stoga je svaki od nas u opasnosti uspavati se ili postati vuk samotnjak. Stoga nam ovi dani susreta posvješćuju da smo jedni drugima dar i da svaki od nas ima svoje poslanje u Crkvi.Kroz susrete nam je o. Anto posvijestio tri važne dimenzije Božjeg odnosa prema nama: ljubiti, praštati, spasiti; pa su i teme po susretima bile podijeljene tako da osvijetle te tri dimenzije.

Prva tema bila je: „Objavljeni i nađeni Bog jest Bog i Otac Isusov“, odnosno: „Kakav je Bog Isusa Krista, Bog kako ga je Isus objavio“. O objavi Boga razmišljali smo uz pomoć citata iz Svetoga pisma, osobito iz Ivanovog evanđelja.

Popodnevni susret toga dana bio je nastavak razmišljanja o temi „Isus, Bog koji spašava“.

O. Anto je ukratko ponovio o čemu je govorio prijepodne i nastavio govoriti o najboljem i najljepšem svojstvu Boga – o ljubavi, te kako se najljepši pokušaj definicije Boga nalazi u prvoj Ivanovoj poslanici: „Bog je ljubav“(1 Iv 4,8b). Ljubav je bit Božjeg postojanja i nešto je najbliže čime ga možemo iskazati. Tu je naveo i misao sv. Ivana od Križa: „U večer života bit ćemo suđeni prema ljubavi“. Rečenica nad kojom bismo se morali zamisliti.

Sljedećeg dana, na spomendan sv. Ignacija Antiohijskog, o. Anto se osvrnuo na njegov lik i potaknuo nas da živimo vjeru ljubavlju djelotvornom. Na putu te vjere događaju nam se mnoge smetnje, a upravo je to bila tema prijepodnevnog susreta – „Smetnje na putu i vjera ljubavlju djelotvorna“. O. Anto je stavio naglasak na riječ „osobito“. Dakle, pozvani smo činiti nešto osobito, u svoj jednostavnosti: biti ljudi među ljudima, ali činiti nešto osobito računajući sa snagom koju imamo od Boga.

Popodnevni susret bio je obilježen temom praštanja. Spremnost na praštanje potvrda je naše sličnosti s Bogom i jamstvo je našega opravdanja. Ne nose se svi jednako s pitanjem oprosta, praštanja i pomirenja, no praštanje i pomirenje omogućuju potrebnu snošljivost na svim razinama ljudskog života. Oni su temelj da bi se moglo preživjeti u zajedničkom životu.

Treći dan odnosno četvrtak bio je dan izleta. Obišli smo otoke Cres i Lošinj i posjetili neke crkve i znamenitosti.

Sljedećeg dana u završnom predavanju o. Anto je pažnju posvetio Isusovu spasiteljskom imenu i njegovu spasiteljskom očitovanju pred učenicima.

Na koncu pojedinih predavanja svi smo se uključivali iznoseći svoja pitanja, razmišljanja, sugestije i osvrt na teme i cjelokupan susret. Bilo nam je žao da brat Miro nije mogao biti s nama.

Zahvaljujemo našim zajednicama koje su nam omogućile ovaj susret, osobito zajednici u Krku koja nas nije samo ugostila, nego i počastila!

Također hvala našemu o. Anti Kneževiću, koji je očinski vodio cijeli susret.

 

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.