Karmel Iz života Karmelskog Reda Susret braće laika karmelićana
Iz života Karmelskog Reda

Susret braće laika karmelićana

Od 16. do 19. listopada u Krku je održan susret braće laika Hrvatske karmelske provincije. Susret je vodio o. Anto Knežević, a tema susreta je bila „Isus, Bog koji spašava“. Sudjelovali su br. Andrija, br. Josip, br. Nikola, br. Boško, br. Željko i br. Vladimir.

Na samom početku susreta o. Anto nas je potaknuo da se svakodnevno otvaramo Božjem svjetlu kako bi u nestalnostima ljudske naravi mogli planirati svoj rad, svoju posvećenost i poslanje. Na taj način naš život postaje sve više življenje Božje volje, a time i ispunjen mirom i radošću. Kao braća imamo drugačiju ulogu u zajednici od braće svećenika, i stoga je svaki od nas u opasnosti uspavati se ili postati vuk samotnjak. Stoga nam ovi dani susreta posvješćuju da smo jedni drugima dar i da svaki od nas ima svoje poslanje u Crkvi.Kroz susrete nam je o. Anto posvijestio tri važne dimenzije Božjeg odnosa prema nama: ljubiti, praštati, spasiti; pa su i teme po susretima bile podijeljene tako da osvijetle te tri dimenzije.

Prva tema bila je: „Objavljeni i nađeni Bog jest Bog i Otac Isusov“, odnosno: „Kakav je Bog Isusa Krista, Bog kako ga je Isus objavio“. O objavi Boga razmišljali smo uz pomoć citata iz Svetoga pisma, osobito iz Ivanovog evanđelja.

Popodnevni susret toga dana bio je nastavak razmišljanja o temi „Isus, Bog koji spašava“.

O. Anto je ukratko ponovio o čemu je govorio prijepodne i nastavio govoriti o najboljem i najljepšem svojstvu Boga – o ljubavi, te kako se najljepši pokušaj definicije Boga nalazi u prvoj Ivanovoj poslanici: „Bog je ljubav“(1 Iv 4,8b). Ljubav je bit Božjeg postojanja i nešto je najbliže čime ga možemo iskazati. Tu je naveo i misao sv. Ivana od Križa: „U večer života bit ćemo suđeni prema ljubavi“. Rečenica nad kojom bismo se morali zamisliti.

Sljedećeg dana, na spomendan sv. Ignacija Antiohijskog, o. Anto se osvrnuo na njegov lik i potaknuo nas da živimo vjeru ljubavlju djelotvornom. Na putu te vjere događaju nam se mnoge smetnje, a upravo je to bila tema prijepodnevnog susreta – „Smetnje na putu i vjera ljubavlju djelotvorna“. O. Anto je stavio naglasak na riječ „osobito“. Dakle, pozvani smo činiti nešto osobito, u svoj jednostavnosti: biti ljudi među ljudima, ali činiti nešto osobito računajući sa snagom koju imamo od Boga.

Popodnevni susret bio je obilježen temom praštanja. Spremnost na praštanje potvrda je naše sličnosti s Bogom i jamstvo je našega opravdanja. Ne nose se svi jednako s pitanjem oprosta, praštanja i pomirenja, no praštanje i pomirenje omogućuju potrebnu snošljivost na svim razinama ljudskog života. Oni su temelj da bi se moglo preživjeti u zajedničkom životu.

Treći dan odnosno četvrtak bio je dan izleta. Obišli smo otoke Cres i Lošinj i posjetili neke crkve i znamenitosti.

Sljedećeg dana u završnom predavanju o. Anto je pažnju posvetio Isusovu spasiteljskom imenu i njegovu spasiteljskom očitovanju pred učenicima.

Na koncu pojedinih predavanja svi smo se uključivali iznoseći svoja pitanja, razmišljanja, sugestije i osvrt na teme i cjelokupan susret. Bilo nam je žao da brat Miro nije mogao biti s nama.

Zahvaljujemo našim zajednicama koje su nam omogućile ovaj susret, osobito zajednici u Krku koja nas nije samo ugostila, nego i počastila!

Također hvala našemu o. Anti Kneževiću, koji je očinski vodio cijeli susret.

 

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.