Karmel Iz života Karmelskog Reda Faljen Isus, gazdarice! Čestitam Vam Materice!
Iz života Karmelskog Reda

Faljen Isus, gazdarice! Čestitam Vam Materice!

MATERICE – uvjek padaju u drugu nedjelju prije Božića i treću nedjelju Adventa (Došašća). Materice su veliki narodni običaj, u narodu nazvan ko – „čelo Božića” – kad se čeka Isusovo porođenje. Običaj kojim se kazuje štovanje majkama. Bunjevci Materice i Oceve vezuju za IV Božiju zapovijed : „Poštuj oca i mater.” Materice obavezno čestitaju djeca pa i oženjeni svojim ženama, majkama, i drugim bliskim ženama – obavezno udatim.
Djeci je dopušteno da idu u druge kuće – i to kuće poznatih. Materičari se časte sitnim kolačima i darivaju e se tirolskom maramicom, jabukom… Materice se i u današnje vrime održavaje u većini bunjevačkih kuća. Najljepše kad se poslijepodne svi u familiji skupe kod roditelja u kući. Osim što bi se Materice tako obilježavale po kućama i selima, valja istaknuti da se redovito slavilo i u crkvama, i to tako što bi se na svetim misama molilo za nazočne i sve druge majke. Pokazuje to vrlo lijepu povezanost liturgijskog i narodnog života, kada se narod nadahnjivao ljepotom Božje riječi i snagom euharistijskoga stola, a crkveni život i liturgija pak svoje nadahnuće crpili i iz vjere naroda.
Materice imaju obaveznu čestitku koju djeca moraju kazivat da bi ih domaćica darivala:

Faljen Isus, gazdarice!
Čestitam vam Materice.
Ja sam došo priko mora
Da mi date malo ora!

Odgovor je „Navijeke faljen bio! Fala, živi i zdravi bili!

Piše: s. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS

Priorica Karmelskog svjetovnog reda u Somboru

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.