Karmel Iz života Karmelskog Reda Seminar za odgajatelje u formaciji OCDS u Zagrebu i Splitu
Iz života Karmelskog Reda

Seminar za odgajatelje u formaciji OCDS u Zagrebu i Splitu

Seminar za odgajatelje u formaciji Karmelskog svjetovnog reda (OCDS) pod vodstvom o. Darija Tokića, provincijalnog delegata za OCDS, i u suradnji sa s. Teom Živković, održan je u Zagrebu 20. listopada, a u Splitu 21. listopada 2018., uz nazočnost ukupno tridesetak učitelja, zajedno s njihovim asistentima za pojedina formativna razdoblja, koji su predstavljali svih pet zajednica iz Zagreba i Splita. Ovaj seminar posvećen razlučivanju poziva za Karmelski svjetovni red zamišljen je kao prvi u nizu ciklusa kojima se želi upoznati sudionike s pojedinim dijelovima “Priručnika za formaciju OCDS” i omogućiti njegovo poboljšanje, u skladu s dobrom praksom. Posebno za tu prigodu priređen je novi, dopunjen i ispravljen prijevod na hrvatski  temeljnog dokumenta o formaciji, Ratio Institutionis OCDS, koji je će biti uključen na početku budućeg dorađenog izdanja Priručnika za formaciju OCDS.

Naglašeno je da je prva odgovornost svakog Savjeta zajednice formacija njenih članova, i da se njome ne želi obrazovati stručnjake za karmelsku duhovnost, nego osobe koji će tu duhovnost nastojati živjeti. Nužna pretpostavka za takvu formaciju je poziv. Ratio Institutionis OCDS br. 6 to jasno ističe: “Cilj formacije je priprema onih pojedinaca koje je Duh Sveti nadahnuo da žive svoj duhovni život po načelima duhovnosti Bosonogih karmelićana. To je preduvjet da bi im Savjet zajednice mogao pomoći – bilo da se radi o kandidatima ili o već pripadajućim članovima.” Stoga je razlučivanje poziva za Karmelski svjetovni red neophodno već od samog prvog kontakta. U tu svrhu, učitelji i njihovi asistenti potaknuti su da do slijedećeg formativnog susreta za otprilike pola godine zajednički izrade skicu mogućeg upitnika za prvi razgovor s kandidatom za ulazak u Karmelski svjetovni red. Od tema koje su se kroz razgovor i razmjenu iskustava pojavile, vrijedi istaknuti  slijedeće:

Kako ja, kao učitelj, mogu procjenjivati prikladnost kandidata za OCDS ili odgajanika, kad se ne osjećam ni sam dovoljno čvrst u svom karmelskom identitetu?

Ovdje nije riječ o sposobnosti koja je vezana uz osobnost učitelja, nego uz ovlasti njegove službe. Ni sveti Petar nije bio savršen učenik, pa mu je ipak Isus povjerio papinsku službu. Kad bilo koji crkveni autoritet, pa tako i učitelj OCDS, zakonito izvršava svoju službu u okviru danih mu ovlasti, tada ne nastupa snagom osobne karizme, već vlasti koju mu je Crkva zakonito povjerila zajedno sa službom. Drugim riječima, Crkva daje povjerenje učiteljima OCDS, i preko Crkve Bog daruje svoju milost onima koji Crkvi služe kao učitelji OCDS da mogu izvršiti povjereno im poslanje. S druge strane, od učitelja OCDS očekuje se da budu odgovorni i nastoje opravdati dano im povjerenje, njegujući sa svoje strane sposobnosti koje su im potrebne za pravedno obavljanje svoje službe.

Kako ne povrijediti osobu prigodom priopćivanja negativnog odgovora za daljnji tijek formacije?

Najprije sam učitelj mora biti svjestan da nije u pitanju vrednovanje cijele osobe, već samo njezina poziva za svjetovni Karmel. Stoga negativan odgovor ne znači da osoba nešto nije zadovoljila, ili da nešto nije uspjela postići u zajednici Svjetovnog reda, već znači samo to da ju Bog zove na neko drugo mjesto, da ima od Boga neki drugi poziv, za koji joj mjerodavna osoba zajednice (učitelj) sa sigurnošću može reći samo to da to mjesto nije Karmelski svjetovni red. U daljnja obrazlaganja nije potrebno ulaziti. Nije dakle riječ o neuspjehu, nego o preusmjeravanju. No, “Kamo dalje?” nije u ovlasti učitelja. I što se prije nužno preusmjeravanje učini, to se bolja usluga čini i Redu i kandidatu, odnosno odgajaniku.

Sudionici su izrazili radost zbog održavanja ovakvog tipa seminara i već se raduju nastavku suradnje na proljeće 2019.

Izvor: karmel.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.