Vjera Crkva Skup o drogama u Vatikanu otvorila švedska kraljica Silvia
Crkva Vjera

Skup o drogama u Vatikanu otvorila švedska kraljica Silvia

Trgovina ljudskim bićima, nasilje i opojna sredstva – polazeći od dramatične povezanosti među tim problemima, 23. studenog je u Vatikanu započela dvodnevna međunarodna radionica o drogama, koju je organizirala Papinska akademija znanosti. Skup su otvorili švedska kraljica Silvia i Yury Fedotov, ravnatelj Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC).

Riječ je o međunarodnoj konferenciji o proizvodnji, korištenju i trgovini ilegalnih drogâ, ne zaboravljajući pritom uporabu i zloporabu kemijskih tvari, te posljedica na um i tijelo. Izazov je to koji je ocrtao biskup Marcelo Sánchez Sorondo, kancelar Papinske akademije znanosti, uvodeći u seminar naslovljen „Narkotici: problemi i rješenja tog svjetskog problema“. Tijekom dva će se dana razmjenjivati podatci, uspoređivati iskustva i povijesne činjenice, ali ponajviše, tražit će se nove strategije za suočavanje s tom dramatičnom i mnogolikom stvarnošću.

Borba, prevencija, informacija

Švedska kraljica Silvija, koja je – podsjetimo – utemeljiteljica zaklade „World Childhood Foundation“, koja se bavi poboljšanjem životnih uvjeta za djecu u cijelom svijetu, te počasni član Zaklade Mentor, koja se bavi borbom protiv droge, u svojem je izlaganju na početku skupa istaknula nužno potrebnu suradnju na svjetskoj razini, kako bi se suočavalo s tim izazovom. Na poseban način – prema njezinim riječima – valja paziti na krhkost djece, žrtava smrtonosne veze između trgovine drogom i iskorištavanja ljudskih bića, u dramatičnim međunarodnim prilikama siromaštva i ratova. Vrlo je važna također – kako je istaknula švedska kraljica – prevencija i informiranje o tomu koliko su opasna opojna sredstva.

Prijetnja miru, razvoju i stabilnosti

Prema podatcima spomenutoga ureda Ujedinjenih naroda, koji se bavi promatranjem širenja droge u svijetu i s tim povezane kriminalne pojave, od 20 osoba u dobi između 15 i 64 godine, jedna je barem jednom upotrijebila nedopuštena sredstva, što sve skupa znači 246 milijuna osoba.    Ti podatci pokazuju povećanje od tri milijuna ljudi u odnosu na prethodnu godinu. Ravnatelj ureda, Yury Fedotov istaknuo je razorne posljedice za zdravlje, mir, razvoj i za ljudska prava, prouzročene trgovinom droge i kriminalnim aktivnostima. Riječ je o zlu koje ne poznaje granice – istaknuo je Fedotov.

Korupcija i mafije

U brojnim je izlaganjima istaknut slojevit i istančan financijski sustav koji podupire trgovinu drogom, te je upozoreno na karike u vlastima koje se katkada ne bore dovoljno temeljito protiv te stvarnosti. Borba protiv korupcije i mafija – istaknuto je – jest prioritet. Govorilo se i o sve većem širenju i uporabi sintetičkih droga, koje su lako dostupne, posebice mladima koji za njihovu kupnju uvijek rabe Internet.

Medicina i rehabilitacija

Na skupu će se stoga sa svih vidika razmotriti problem droge, pa i s medicinskoga stajališta, te ispravnoga korištenja tih tvari na području zdravstva. Osim toga, razmatrat će se također kako se odnositi prema ovisnosti o drogama te o alternativnim mjerama, osim zatvora, za rehabilitaciju žrtava droge i za prekid maloljetničke delinkvencije.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.kungahuset.se

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.