Vjera Crkva Skup o drogama u Vatikanu otvorila švedska kraljica Silvia
Crkva Vjera

Skup o drogama u Vatikanu otvorila švedska kraljica Silvia

Trgovina ljudskim bićima, nasilje i opojna sredstva – polazeći od dramatične povezanosti među tim problemima, 23. studenog je u Vatikanu započela dvodnevna međunarodna radionica o drogama, koju je organizirala Papinska akademija znanosti. Skup su otvorili švedska kraljica Silvia i Yury Fedotov, ravnatelj Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC).

Riječ je o međunarodnoj konferenciji o proizvodnji, korištenju i trgovini ilegalnih drogâ, ne zaboravljajući pritom uporabu i zloporabu kemijskih tvari, te posljedica na um i tijelo. Izazov je to koji je ocrtao biskup Marcelo Sánchez Sorondo, kancelar Papinske akademije znanosti, uvodeći u seminar naslovljen „Narkotici: problemi i rješenja tog svjetskog problema“. Tijekom dva će se dana razmjenjivati podatci, uspoređivati iskustva i povijesne činjenice, ali ponajviše, tražit će se nove strategije za suočavanje s tom dramatičnom i mnogolikom stvarnošću.

Borba, prevencija, informacija

Švedska kraljica Silvija, koja je – podsjetimo – utemeljiteljica zaklade „World Childhood Foundation“, koja se bavi poboljšanjem životnih uvjeta za djecu u cijelom svijetu, te počasni član Zaklade Mentor, koja se bavi borbom protiv droge, u svojem je izlaganju na početku skupa istaknula nužno potrebnu suradnju na svjetskoj razini, kako bi se suočavalo s tim izazovom. Na poseban način – prema njezinim riječima – valja paziti na krhkost djece, žrtava smrtonosne veze između trgovine drogom i iskorištavanja ljudskih bića, u dramatičnim međunarodnim prilikama siromaštva i ratova. Vrlo je važna također – kako je istaknula švedska kraljica – prevencija i informiranje o tomu koliko su opasna opojna sredstva.

Prijetnja miru, razvoju i stabilnosti

Prema podatcima spomenutoga ureda Ujedinjenih naroda, koji se bavi promatranjem širenja droge u svijetu i s tim povezane kriminalne pojave, od 20 osoba u dobi između 15 i 64 godine, jedna je barem jednom upotrijebila nedopuštena sredstva, što sve skupa znači 246 milijuna osoba.    Ti podatci pokazuju povećanje od tri milijuna ljudi u odnosu na prethodnu godinu. Ravnatelj ureda, Yury Fedotov istaknuo je razorne posljedice za zdravlje, mir, razvoj i za ljudska prava, prouzročene trgovinom droge i kriminalnim aktivnostima. Riječ je o zlu koje ne poznaje granice – istaknuo je Fedotov.

Korupcija i mafije

U brojnim je izlaganjima istaknut slojevit i istančan financijski sustav koji podupire trgovinu drogom, te je upozoreno na karike u vlastima koje se katkada ne bore dovoljno temeljito protiv te stvarnosti. Borba protiv korupcije i mafija – istaknuto je – jest prioritet. Govorilo se i o sve većem širenju i uporabi sintetičkih droga, koje su lako dostupne, posebice mladima koji za njihovu kupnju uvijek rabe Internet.

Medicina i rehabilitacija

Na skupu će se stoga sa svih vidika razmotriti problem droge, pa i s medicinskoga stajališta, te ispravnoga korištenja tih tvari na području zdravstva. Osim toga, razmatrat će se također kako se odnositi prema ovisnosti o drogama te o alternativnim mjerama, osim zatvora, za rehabilitaciju žrtava droge i za prekid maloljetničke delinkvencije.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.kungahuset.se

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.