Vjera Papa govori Papa Franjo: ‘Ovisnost o drogi je nova vrsta ropstva’
Papa govori Vjera

Papa Franjo: ‘Ovisnost o drogi je nova vrsta ropstva’

Ovisnost o drogi je „nova vrsta ropstva“ i „rana našeg društva“, a protiv nje se trebamo boriti obrazovanjem i rehabilitacijom – poručio je papa Franjo u svom govoru sudionicima konferencije pod naslov „Narkotici: problemi i rješenja tog svjetskog problema“, koju je organizirala Papinska akademija znanosti. Papa je rekao da su oni, koji su upali u zamku droge, žrtve: izgubile su svoju slobodu, a zauzvrat su postali robovima.

Sveti Otac je naveo različite faktore koji dovode do ovisnosti: odsutnost obitelji, društveni pritisak, želja za novim iskustvima… No – nastavio je – svaka ovisna osoba ima svoju priču, koju treba poslušati, razumjeti, voljeti i, gdje je moguće, iscijeliti i pročistiti. Ne bismo ih trebali klasificirati kao da je riječ o predmetima ili pokvarenim stvarima, to bi bila nepravda; već svaku osobu trebamo vrjednovati i cijeniti u njezinom dostojanstvo kako bi bila izliječena. Oni i dalje posjeduju, više nego ikad, dostojanstvo osobe i djece Božje.

Papa je rekao da ne iznenađuje što toliki postaju ovisni o drogama budući da nam svjetovnost nudi široki raspon mogućnosti za kratkotrajnu sreću. Govorio je i o problemu opskrbe i potražnje. Kazao je da je opskrba drogom važan dio organiziranog kriminala i taj se lanac opskrbe mora iskorijeniti i uništiti, dok potražnju za narkoticima treba zaustaviti obrazovanjem, socijalnim programima i obiteljskom potporom.

Cjelovita ljudska formacija je prioritet – istaknuo je Sveti Otac – ljudima daje mogućnost posjedovati oruđa razlučivanja, kojima mogu razlučiti između raznih opcija i pomoći drugima. Ova formacija je prvenstveno usmjerena prema onim najranjivijim članovima društva, poput djece i mladih, ali je korisna i za obitelji kao i sve one koji trpe bilo koji oblik marginalizacije. I prevencija i rehabilitacija su važni aspekti problema ovisnosti o drogi – kazao je papa Franjo te je zaključio: Naša najpotrebitija braća i sestre, koji naoko nemaju što dati, nude nam blago – Božje lice, koje nam govori te nas izaziva.

Izvor: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.