Vjera Papa govori Papa Franjo: ‘Ovisnost o drogi je nova vrsta ropstva’
Papa govori Vjera

Papa Franjo: ‘Ovisnost o drogi je nova vrsta ropstva’

Ovisnost o drogi je „nova vrsta ropstva“ i „rana našeg društva“, a protiv nje se trebamo boriti obrazovanjem i rehabilitacijom – poručio je papa Franjo u svom govoru sudionicima konferencije pod naslov „Narkotici: problemi i rješenja tog svjetskog problema“, koju je organizirala Papinska akademija znanosti. Papa je rekao da su oni, koji su upali u zamku droge, žrtve: izgubile su svoju slobodu, a zauzvrat su postali robovima.

Sveti Otac je naveo različite faktore koji dovode do ovisnosti: odsutnost obitelji, društveni pritisak, želja za novim iskustvima… No – nastavio je – svaka ovisna osoba ima svoju priču, koju treba poslušati, razumjeti, voljeti i, gdje je moguće, iscijeliti i pročistiti. Ne bismo ih trebali klasificirati kao da je riječ o predmetima ili pokvarenim stvarima, to bi bila nepravda; već svaku osobu trebamo vrjednovati i cijeniti u njezinom dostojanstvo kako bi bila izliječena. Oni i dalje posjeduju, više nego ikad, dostojanstvo osobe i djece Božje.

Papa je rekao da ne iznenađuje što toliki postaju ovisni o drogama budući da nam svjetovnost nudi široki raspon mogućnosti za kratkotrajnu sreću. Govorio je i o problemu opskrbe i potražnje. Kazao je da je opskrba drogom važan dio organiziranog kriminala i taj se lanac opskrbe mora iskorijeniti i uništiti, dok potražnju za narkoticima treba zaustaviti obrazovanjem, socijalnim programima i obiteljskom potporom.

Cjelovita ljudska formacija je prioritet – istaknuo je Sveti Otac – ljudima daje mogućnost posjedovati oruđa razlučivanja, kojima mogu razlučiti između raznih opcija i pomoći drugima. Ova formacija je prvenstveno usmjerena prema onim najranjivijim članovima društva, poput djece i mladih, ali je korisna i za obitelji kao i sve one koji trpe bilo koji oblik marginalizacije. I prevencija i rehabilitacija su važni aspekti problema ovisnosti o drogi – kazao je papa Franjo te je zaključio: Naša najpotrebitija braća i sestre, koji naoko nemaju što dati, nude nam blago – Božje lice, koje nam govori te nas izaziva.

Izvor: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.