Karmel Iz života Karmelskog Reda Proslava Svih svetih i prvi zavjeti s. Marije Benedikte od Božanskog Milosrđa (Monike Pernar)
Iz života Karmelskog Reda

Proslava Svih svetih i prvi zavjeti s. Marije Benedikte od Božanskog Milosrđa (Monike Pernar)

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio p. Zdravko Barić, SMM, poglavar zagrebačkih misionara monfortanaca, uz suslavitelje don Stjepana Bolkovca, SDB, ravnatelja salezijanaca na zagrebačkoj Knežiji, i vlč. mr. Andriju Miličevića, asistenta duhovnika bogoslova, te uz ministrante Luku i Leu Balaško iz Brezovice, sestre karmelićanke i prisutni vjernici proslavili su svetkovinu Svih svetih u četvrtak, 1. studenoga 2018. godine.

Ove godine svetkovina je bila na poseban način obilježena. Naime, bilo joj je pridruženo polaganje privremenih zavjeta novakinje s. Marije Benedikte od Božanskog Milosrđa (Monike Pernar) iz Slavonskog Broda. To je naglasio i p. Barić u prigodnoj homiliji, čija je misao vodilja bila poziv na svetost života u svakom staležu.„Danas je velika svetkovina Svih svetih. U vjeri promatramo ljude koji su svoju svetost postigli i stigli do cilja, a to je sjedinjenje s Bogom. Imamo dvije domovine: zemaljsku i nebesku. Oni su iz zemaljske stigli u nebesku i doživjeli ono: ‘Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube.’ (1 Kor 2, 9)“, rekao je propovjednik.

P. Barić potom je put svetosti konkretizirao na karmelskom pozivu mlade djevojke Monike, a sada s. M. Benedikte, kojoj se Isus umiješao u život. Spomenuo je da je živjela u svijetu poput svojih kolegica: završila je fakultet, kineziologiju, i radila je nekoliko godina u struci. Tu je čula Božji glas i nije mu mogla odoljeti. Isus je postao bitan u njezinom životu – žeđala je i čeznula za njim, kao košuta za izvor vodom. A onda se dogodilo duhovno buđenje, kad duša postane svjesna Božje blizine i ljubavi. „To je Božji odgoj u nama. To je svetost: dozvoli da se Isus uvuče u tvoju dušu i reci mu: ‘Isuse, želim biti glina u tvojim rukama. Oblikuj me kako ti želiš…’ To su duhovne zaruke. Živi Bog postao je tvoj Zaručnik. ‘Ti si moj izbor. Trebam te kako bih po tebi nastavio biti čist, siromašan i poslušan’“, naglasio je predvoditelj slavlja.

Naglasio je da je s. M. Benedikti Gospodin dao tri oruđa za takav život. To su: ljubav prema sestrama, žrtva i molitva. Također je naglasio da svećenici, redovnici, i druge Bogu posvećene osobe nisu sveci, ali da pokušavaju biti čisti, moliti i ljubiti, svjesni svoga izabranja, kao i svojih slabosti. Život u samostanu nije lagan, nismo jedni druge birali; imamo različite naravi, obilježja, dolazimo iz različitih sredina.

Na kraju homilije p. Barić pozvao je sve prisutne – kako one koji žive obiteljskim, tako i one koji žive samostanskim životom – da porade na samoodgoju svoje naravi, što zahtijeva trajni samoprijegor kojim iz ljubavi prema Isusu nadilazimo svoju narav, pregaramo u duši srdžbu, ljutnju, zavist i ostale slabosti. Jer: „Ako te Bog ne nađe kao pobjednika, onda neka te nađe barem kao borca. To je svetost iznutra, iz koje izlazi vanjska svetost: ‘Neka ljudi vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima’ (usp. Mt 5, 16).“

Nakon kratke šutnje, upita o spremnosti na predanje Gospodinu po životu molitve, kao i po svetim zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti, s. M. Benedikta položila je svoje zavjete Gospodinu po rukama svoje poglavarice i radosno nastavila hoditi stazama Karmela. Na završetku misnoga slavlja p. Zdravko joj je čestitao i zaželio da se i na njoj ostvare misli sv. Male i Velike Terezije, koje joj poručuju da je Krist njezina ljubav i sav njezin život, te da ona učini što može za njega, a ostalo neka prepusti njemu. Radost zajedništva nastavila se u govornici uz okrepu, druženje, pjesmu i zahvalu.

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.