Vjera Crkva Pape i kršćansko-židovski dijalog
Crkva Vjera

Pape i kršćansko-židovski dijalog

U Italiji se 17. siječnja obilježavao 28. dan za produbljivanje i promicanje dijaloga između katolika i Židova. Nit vodilja ovogodišnjeg obilježavanja bila je Knjiga o Ruti. Papa je Franjo prije godinu dana, 17. siječnja, tijekom posjeta Glavnom hramu u Rimu (Sinagogi) ustvrdio da se „Židovi i kršćani trebaju osjećati braća, ujedinjena istim Bogom“.

Poruka prijateljstva, dijalog i duboko dijeljenje između kršćana i Židova jako se zamjećuje u Saborskoj deklaraciji „Nostra Aetate“. Pavao VI. je naime godinu dana prije zaključenja Drugoga vatikanskoga sabora, u siječnju 1964. godine, započeo međunarodna apostolska putovanja, najprije odlazeći u Svetu zemlju. Papa je posjetio Jeruzalem, Nazaret i Betlehem, primio ga je jordanski kralj Hussein, te izraelski predsjednik Shazar. Povijesni je pak bio njegov susret s carigradskim ekumenskim patrijarhom Atenagorom. Veza između kršćana i Židova istaknuta je 5. siječnja u pozdravu s vlastima, na brdu Megido. Rado se sjećamo sinova ‘Naroda Saveza, čiju zadaću u vjerskoj povijesti čovječanstva ne možemo zaboraviti – kazao je papa Pavao VI.

Prijateljski hod sa Židovima, pod okriljem oca Abrahama, još snažnije se nastavlja s Ivanom Pavlom II., koji je u prvoj godini pontifikata posjetio sabirni logor Autschwitz-Birkenau, 7. lipnja 1979. godine. Poljski papa je prvi Petrov nasljednik koji ulazi u logor istrebljenja, donoseći Kristovo svjetlo. Sedam godina poslije, 13. travnja 1986. godine, prvi je papa koji je ušao u židovski Glavni hram u Rimu. Nezaboravna je slika njegova zagrljaja s glavnim rabinom Eliom Toaffom.

Nije nam izvanjska židovska religija, već je na neki način uključena u našu vjeru. Prema njoj dakle imamo odnose koje nemamo ni s jednom religijom. Vi ste naša ljubljena braća, a u izvjesnom smislu, moglo bi se reći „naša starija braća“. Sveta Stolica je nakon toga priznala izraelsku državu, a potom se zbilo jubilarno putovanje u Izrael pape Ivana Pavla II., 2000-te godine.

Papa Benedikt XVI. je prihvatio i proširio nasljedstvo svojih prethodnika: u kolovozu 2005. godine je u Kölnu za Svjetski dan mladih i tom je zgodom posjetio jednu sinagogu. Godinu dana poslije, posjetio je sabirni logor Auschwitz-Birkenau; 2008. godine je posjetio sinagogu u New Yorku, sljedeće pak godine putuje u Izrael. Papa Benedikt XVI. kao i Ivan Pavao II. traži oproštenje za sve nepravde koje je pretrpio izraelski narod. I Benedikt XVI. je 17. siječnja 2010. godine posjetio židovski Glavni hram u Rimu.

Moj časni prethodnik Ivan Pavao II., gotovo prije 24 godine, naumio je odlučno pridonijeti učvršćivanju dobrih odnosa između naših zajednica da se nadvise nesporazumi i predrasude. Ovaj se moj posjet uklapa u zacrtani hod, kako bi ga potvrdio i ojačao – kazao je Benedikt XVI. Srdačnost susreta i blizina židovskom narodu i nadalje rastu s papom Franjom, koji u drugoj godini pontifikata, kao i njegovi prethodnici, ide u Izrael, 26. svibnja 2014. godine, pedeset godina nakon putovanja Pavla VI. U lipnju 2016. godine moli u tišini u Auschwitzu. U siječnju je i on posjetio Sinagogu u Rimu.

Draga starija braćo, zaista trebamo zahvaliti za sve ono što je u posljednjih 50 godina bilo moguće ostvariti, jer je poraslo i produbilo se uzajamno razumijevanje, povjerenje i prijateljstvo – rekao je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Scarboro Missions

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.