Vjera Papa govori Papa Franjo primio članove finskog ekumenskog izaslanstva
Papa govori Vjera

Papa Franjo primio članove finskog ekumenskog izaslanstva

Teološki dijalog nužan je za pomirenje i predstavlja važan aspekt na putu prema punom i vidljivom jedinstvu kršćana – jedna je od poruka pape Franje članovima finskog ekumenskog izaslanstva, koje hodočasti u Rim povodom blagdana sv. Henrika iz Uppsale, biskupa i mučenika, apostola Finske i Švedske. Papa je podsjetio kako oni više od trideset godina običavaju hodočastiti u Rim za vrijeme Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Upravo nas molitvena osmina potiče da se zajedno obratimo Isusu Kristu, našem Gospodinu i Otkupitelju, a približavajući se Kristu, približavamo se jedni drugima.

Sveti Otac se prisjetio prošlogodišnjeg obilježavanja 500. obljetnice Reformacije u Lundu, na kojem je prisustvovao, poručivši da je to zajedničko obilježavanje Reformacije važno za katolike i luterane kako s ljudske, tako i s teološko-duhovne strane.

„Nakon pedeset godina službenog ekumenskog dijaloga između katolika i luterana – kazao je Papa – uspjeli smo jasno artikulirati točke oko kojih se danas slažemo. Na tome smo zahvalni. Istodobno u srcu njegujemo istinsko kajanje za naše greške. Tako smo se u Lundu prisjetili kako namjera Martina Luthera prije 500 godina nije bila podijeliti, već obnoviti Crkvu“, rekao je te dodao: „Susret [u Lundu] nam je dao hrabrost i snagu, u Gospodinu našem Isusu Kristu, da gledamo naprijed prema ekumenskom putovanju na koji smo pozvani zajedno ići.“

Papa je primijetio da su katolici i luterani, pripremajući se za zajedničko obilježavanje Reformacije, postali pozorniji kako teološki dijalog ostaje bitan za pomirenje i da napreduje postojanim predanjem. „U tom skladnom zajedništvu – nastavio je Sveti Otac – koje dopušta Duhu Svetom da djeluje, bit ćemo sposobni približiti se još više u pitanjima doktrine i moralnog nauka Crkve, kao i punom i vidljivom jedinstvu.“ Ujedno se pomolio Gospodinu da izlije svoj blagoslov na Katoličko-luteransko povjerenstvo za dijalog u Finskoj, koje neumorno radi na zajedničkom sakramentalnom razumijevanju Crkve, euharistije i crkvene službe.

Papa Franjo je istaknuo da 2017., godina obilježavanja Reformacije, predstavlja za katolike i luterane povlaštenu prigodu da svoju vjeru žive autentičnije, kako bi zajedno ponovno otkrili Evanđelje te za traženje i svjedočenje Krista s obnovljenom revnošću. Podsjetio je kako su se u Lundu i katolici i luterani obvezali zajednički pomagati onima koji trpe, onima u potrebi, kao i onima koji su izloženi progonima i nasilju. „Čineći to, kao kršćani više nismo podijeljeni, već radije ujedinjeni na putu prema punom jedinstvu“, kazao je Papa.

Sveti Otac je podsjetio da kršćani u Finskoj slave stogodišnjicu Finskog ekumenskog vijeća, tog važnog oruđa u promicanju zajedništva vjere i života u Finskoj. K tomu ove godine, njihova domovina slavi sto godina neovisnosti: „Neka ova obljetnica potakne sve kršćane u vašoj zemlji da ispovijedaju vjeru u Gospodina Isusa Krista – kao što je to revno činio sv. Henrik – nudeći svjedočanstvo vjere današnjem svijetu i očitujući je u konkretnim činima služenja, bratstva i solidarnosti“, kazao je papa Franjo.

Nakon što je hodočasnicima udijelio blagoslov, Papa je zahvalio biskupu, koji je predvodio ekumensko izaslanstvo, što je na audijenciju poveo svoju unučad, ističući kako nam je potrebna jednostavnost djece: ona će nam pokazati put koji vodi prema Isusu Kristu – poručio je na kraju Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Facebook – Vatican Radio – English Section

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.