Vjera Papa govori Papa: Sveta majka Crkva iskazuje majčinstvo u poniznosti, praštanju
Papa govori Vjera

Papa: Sveta majka Crkva iskazuje majčinstvo u poniznosti, praštanju

Pope Francis delivers his speech at Copacabana beach to participate in a re-enactment of the 14 Stations of the Cross -- scenes of Jesus carrying the cross to his crucifixion -- in Rio de Janeiro, on July 26, 2013. Pope Francis, who is in Rio for the weeklong gathering of young Catholics World Youth Day, took his high-octane mission to "shake up" Catholic faith back to the streets of Brazil Friday, greeting throngs of pilgrims, meeting convicts and hearing youngsters confess their sins. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS (Photo credit should read GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images)

Majka Marija i majka Crkva znaju nježno zagrliti svoju djecu. Misliti o Crkvi bez majčinstva znači misliti o krutoj udruzi, udruzi bez ljudske topline – o siročetu – rekao je Papa na jutrošnjoj misi u kapeli Doma sv. Marta, na kojoj su bili prisutni i članovi takozvanog vijeća devet kardinala – Papinih najbližih suradnika, koji još danas i sutra s njim imaju sastanke u Vatikanu. U homiliji je Sveti Otac istaknuo da Crkva treba imati majčinske kvalitete koje se izražavaju u stavu poniznosti, dobrohotnosti, praštanja i nježnosti.

„Evo ti majke“ – Papa je homiliju započeo od tih izvanrednih Isusovih riječi upućenih s križa „učeniku kojeg je ljubio i Mariji“. Ne može se razmišljati o Mariji, a da se o njoj ne misli kao o majci – istaknuo je Sveti Otac, dodajući kako se njezino majčinstvo proširuje na novoga sina, a time i na čitavu Crkvu i čovječanstvo.

Papa je istaknuo važnost Isusovih riječi: „Neću vas ostaviti kao siročad“. Daje nam Majku. To je naš ponos: imamo Majku koja je s nama; koja nas štiti, prati i pomaže nam, i u teškim i ružnim trenucima. Ruski monasi – napomenuo je – kažu da se u trenucima duhovnog nemira trebamo zaogrnuti plaštem svete Bogorodice. Tako nas Majka prihvaća i štiti te se skrbi za nas. Ali Marijino majčinstvo, možemo reći, ide i ponad nje – zarazno je. Od Marijinog majčinstva dolazi jedno drugo – majčinstvo Crkve – ustvrdio je papa Franjo.

Crkva je Majka. Ona je naša „Sveta majka Crkva“, koja nas rađa u krštenju, daje da rastemo u zajednici i ima stav majčinstva, krotkosti i dobrohotnosti: Majka Marija i majka Crkva znaju nježno zagrliti svoju djecu. Misliti o Crkvi bez majčinstva znači misliti o krutoj udruzi, udruzi bez ljudske topline. Crkva je majka i kao takva nas sve prima. Marija i Crkva: njihovo se majčinstvo izražava u stavu poniznosti, prihvaćanja, suosjećanja, dobrohotnosti, praštanja i nježnosti – istaknuo je Sveti Otac.

A gdje je majčinstvo i život, tamo je radost i mir. Kada nedostaje majčinstvo, ostaje samo krutost, disciplina te se (čovjek više) zaboravi smijati. Jedna je od najljepših i ljudskih stvari nasmijati se djetetu te od njega izmamiti osmjeh. Neka nam Gospodin – rekao je na koncu Papa – udjeli da i danas osjetimo njegovo očinstvo i Marijino majčinstvo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.