Vjera Papa govori Papa: ‘Svaka mafija je mračna, ne zaklanjajmo darovano nam Božje svjetlo’
Papa govori Vjera

Papa: ‘Svaka mafija je mračna, ne zaklanjajmo darovano nam Božje svjetlo’

Čuvati svjetlo vjere i pronositi ga, ne dopustiti da ga zakriju. Od Boga dobivamo svjetlo, a mrak unosimo sami – po zavisti, svađama, spletkarenju ili odgađanjem dobra. Spletkariti protiv drugih je mafijaški, a svaka je mafija mračna, poručuje Papa Franjo s jutrošnje svete mise u Domu Svete Marte.

Dopustiti neka svjetlo vjere zasine, zablista pred ljudima. Papa Franjo razvija svoju propovijed temeljem današnjeg Evanđelja (Luka 8,16-18) i prvog čitanja (Izreke 3,27-34), te zastaje na temi svjetla vjere, govoreći i o svemu što svjetlo može utrnuti. “Čuvati svjetlo, govori Papa, znači čuvati ono što smo dobili na dar“, a naše svjetlo izvire u daru kojeg smo primili na Krštenju. Papa podsjeća da se u prvim stoljećima kršćanstva, kao i sada u nekim Istočnim Crkvama, sakrament krštenja nazivao prosvjetljenje.

Papa upozorava: ovo se svjetlo ne smije zakrivati. Ako pokriješ svjetlo, postaješ mlak, kršćanin samo po imenu. Svjetlo vjere je istinsko svjetlo, nije umjetno ili lažno, a Isus nam ga daje u krštenju. To je blago i mirno svjetlo koje se ne gasi, tumači Papa. Potom Sveti Otac dotiče cijeli niz ponašanja kojima se svjetlo može sakriti: Prije svega, ne smije se čovjeka u potrebi ostaviti da čeka (Izr 3,27): “nikada ne odgađati dobrotu… Dobro ne podnosi hladnjak. Dobro je danas, a ako ga ti ne učiniš danas, sutra ga neće biti. Ne skrivati dobrotu za sutra. Stav izražen u riječima ‘idi, dođi ponovno, sutra ću ti dati (Izr 3,28)’, nepravedan je i snažno zaklanja svjetlo. Nemoj spletkariti protiv bližnjeg, dok on s povjerenjem kod tebe boravi (Izr 3,29). ‘Koliko samo puta ljudi pokažu povjerenje nekome tko spletkari protiv njih kako bi ih uništio, okaljao ili oštetio”. Papa to tumači kao oblik mafijaštva kojeg svi imamo pri ruci, “tko koristi povjerenje bližnjega kako bi činio zlo – mafijaš je!”, i mada tvrdi da ne pripada nekoj zločinačkoj organizaciji, tumači Papa, takva osoba zapravo jest mafijaš, jer koristi tuđe povjerenje, te zaključuje, takvo ponašanje “zaklanja svjetlo i čini te mračnim. Svaka mafija je mračna!”.

Papa je potom govorio o napasti upadanja u svađu, o zadovoljstvu svađanja čak i s onima kojim nam nisu učinili ništa lošega. “Uvijek tražimo razlog za svađu. No, prepirka umara! Ne da živjeti. Bolje je pustiti da prođe, oprostiti, praviti se da nismo vidjeli… ne svaditi se”.

I opet, citira Papa knjigu Izreka “nemoj zavidjeti nasilniku, ne srdi se zbog njegovih uspjeha, jer Gospodin se grozi pokvarenih, a prijatelj je s pravednima” (Izr 3, 31-32). Mi često, nastavlja Papa, “gajimo ljubomoru i zavist u odnosu na ljude koji nešto posjeduju, uspješni su, ili pak nasilni”. No, ako promotrimo povijest nasilnih i moćnih – upozorava Papa, stvar je “jako jednostavna: isti crvi koji će pojesti nas, pojeli su i njih. Isti. Na kraju ćemo biti svi jednaki”. Moć i ljubomora zastiru svjetlo, ponavlja Papa, i nastavlja kako odatle proizlazi Isusov savjet: ‘Budite sinovi svjetla’, a ne sinovi tame (Ivan 12,36). Čuvajte svjetlo darovano vam na dan Krštenja, potiče i navodeći poruku današnjeg evanđelja: “ne skrivati svjetlo pod posteljom”, već “čuvati svjetlo” (Luka 8,16). Kako bi se čuvalo svjetlo, navedene svetopisamske savjete treba provoditi svakoga dana, jer svakoga dana svjedočimo zastiranju svjetla.

“Neka nam Duh Sveti, kojeg smo primili u Krštenju, pomogne da ružnim navikama ne zaklonimo svjetlo koje smo besplatno primili, nego da ga pronosimo, to blagotvorno Božje svjetlo: svjetlo prijateljstva, svjetlo krotkosti, svjetlo vjere, svjetlo nade, svjetlo strpljenja i svjetlo dobrote”, zaključio je Papa.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.startribune.com

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.