Vjera Papa govori Papa sudionicima VI. Svjetskoga kongresa za ukidanje smrtne kazne, uputio videoporuku
Papa govori Vjera

Papa sudionicima VI. Svjetskoga kongresa za ukidanje smrtne kazne, uputio videoporuku

Od 21. do 23. lipnja, u Oslu, u Norveškoj, održava se VI. Svjetski kongres protiv izricanja smrtne kazne, manifestacije pod pokroviteljstvom nevladinih organizacija: Svjetske koalicije protiv smrtne kazne i tzv. Zbora protiv smrtne kazne, uz potporu norveškog Ministarstva vanjskih poslova, na kojoj sudjeluje oko 140 organizacija iz cijeloga svijeta. Primarni cilj Kongresa jest postići ukidanje obvezne smrtne kazne.

U prigodi spomenutoga Kongresa, papa Franjo je sudionicima kongresa uputio videoporuku. Pozdravivši organizatore Svjetskoga kongresa protiv smrtne kazne, skupine zemalja koje ga podupiru, a osobito Norvešku kao domaćina skupa, kao i sve predstavnike vlada, međunarodnih organizacija i civilnoga društva, koje u njemu sudjeluju, Papa je isto tako – u zajedništvu sa svim osobama dobre volje – izrazio svoju osobnu zahvalnost, za predanost sudionika ideji svijeta bez smrtne kazne.

Znak nade Sveti Otac vidi i u tome što se javno mnijenje sve više protivi smrtnoj kazni. Doista, danas je smrtna kazna neprihvatljiva i predstavlja nasilje nad nepovredivošću života i dostojanstva ljudske osobe; ona je isto tako u suprotnosti s Božjim planom – kako za pojedince, tako i za društvo – a protivna je i Božjoj milosrdnoj pravednosti. Smrtna kazna nije u suglasju niti s jednom svrhom kažnjavanja. Žrtvama ne pribavlja pravdu, nego umjesto toga potiče na osvetu. Zapovijed “Ne ubij” ima apsolutnu vrijednost i vrijedi jednako i za nevine i za krivce – smatra papa Franjo. Izvanredni Jubilej milosrđa zgodna je prigoda za promicanje u svijetu sve više različitih oblika poštovanja prema životu i dostojanstvu svake osobe. Ne smije se zaboraviti da nepovredivo i Bogom dano pravo na život, isto tako pripada i kriminalcu.

Danas bih potaknuo sve da se ne založe samo za ukidanje smrtne kazne, nego i za poboljšanje životnih uvjeta u zatvorima, tako da se u potpunosti poštuje dostojanstvo zatvorenika. “Pribavljanje pravde” ne znači traženje kazne radi nje same, nego osigurati osnovnu svrhu svakoga kažnjavanja, a to je rehabilitacija počinitelja. Pitanje treba sagledati i rješavati unutar širega kazneno-pravosudnog okvira samog sustava, otvorena mogućnosti ponovnog integriranja krivca u društvo. Nema prikladne kazna ako nema mjesta za nadu! Kazna radi nje same, bez prostora za nadu, oblik je mučenja, a ne kazna – rekao je Sveti Otac.

Vjerujem da je ovaj kongres može dati novi poticaj nastojanju oko ukidanja smrtne kazne. Iz tog razloga, potičem sve koji sudjeluju da nastave s ovim velikim pothvatom, a ja ih uvjeravam svoju molitvenu potporu – stoji u završnom dijelu Papine videoporuke.

Izvor i foto: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.