Vjera Papa govori Papa u armenskom Memorijalnom centru: Neka se zlo pobijedi dobrom
Papa govori Vjera

Papa u armenskom Memorijalnom centru: Neka se zlo pobijedi dobrom

Jučer, drugoga dana svojega pohoda Armeniji, Papa je iz Erevana otišao u Tzitzernakaberd, na takozvanom „brežuljku lastavica“, na kojemu se nalazi Memorijalni centar u spomen na pokolj Armenaca pod Osmanskim carstvom, 1915. godine. Centar je otvoren 1967. godine, a 1995., u prigodi 80. obljetnice krvoprolića, obogaćen je muzejom u kojemu se čuvaju svjedočanstva i dokumenti o tim pokoljima.

Sveti je Otac ispred spomenika položio vijenac, a nakon toga je pred vječnom vatrom izmoljen Oče naš, i pročitana su dva čitanja: prvo iz Poslanice Hebrejima (Izdržali ste veliku patničku borbu), a drugo iz Ivanova Evanđelja (Štogod zatražite u moje ime, učinit ću vam). Na kraju je Papa izmolio zagovornu molitvu.

Papa, Katolikos i armenski Predsjednik otišli su potom na terasu memorijalnoga muzeja gdje su se susreli s desetak potomaka progonjenih Armenaca, koje je u ono vrijeme papa Pio XI. spasio i sklonio u Castel Gandolfu. Prije odlaska iz centra, papa Franjo je potpisao Knjigu časti te napisao: „Ovdje se, s bolom u srcu, molim da nikada više ne bude tragedija poput ove, da čovječanstvo ne zaboravi, i da znade dobrom pobijediti zlo; neka Bog voljenom armenskom narodu, i cijelom svijetu, podari mir i utjehu. Očuvao Bog spomen armenskoga naroda. Spomen se ne smije razvodniti ni zaboraviti; spomen je izvor mira i budućnosti“.

Izvor: radovatican.va

Foto. radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.