Vjera Papa govori Papa u armenskom Memorijalnom centru: Neka se zlo pobijedi dobrom
Papa govori Vjera

Papa u armenskom Memorijalnom centru: Neka se zlo pobijedi dobrom

Jučer, drugoga dana svojega pohoda Armeniji, Papa je iz Erevana otišao u Tzitzernakaberd, na takozvanom „brežuljku lastavica“, na kojemu se nalazi Memorijalni centar u spomen na pokolj Armenaca pod Osmanskim carstvom, 1915. godine. Centar je otvoren 1967. godine, a 1995., u prigodi 80. obljetnice krvoprolića, obogaćen je muzejom u kojemu se čuvaju svjedočanstva i dokumenti o tim pokoljima.

Sveti je Otac ispred spomenika položio vijenac, a nakon toga je pred vječnom vatrom izmoljen Oče naš, i pročitana su dva čitanja: prvo iz Poslanice Hebrejima (Izdržali ste veliku patničku borbu), a drugo iz Ivanova Evanđelja (Štogod zatražite u moje ime, učinit ću vam). Na kraju je Papa izmolio zagovornu molitvu.

Papa, Katolikos i armenski Predsjednik otišli su potom na terasu memorijalnoga muzeja gdje su se susreli s desetak potomaka progonjenih Armenaca, koje je u ono vrijeme papa Pio XI. spasio i sklonio u Castel Gandolfu. Prije odlaska iz centra, papa Franjo je potpisao Knjigu časti te napisao: „Ovdje se, s bolom u srcu, molim da nikada više ne bude tragedija poput ove, da čovječanstvo ne zaboravi, i da znade dobrom pobijediti zlo; neka Bog voljenom armenskom narodu, i cijelom svijetu, podari mir i utjehu. Očuvao Bog spomen armenskoga naroda. Spomen se ne smije razvodniti ni zaboraviti; spomen je izvor mira i budućnosti“.

Izvor: radovatican.va

Foto. radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.