Vjera Papa govori Papa primio u audijenciju kršćanske poduzetnike i upravitelje
Papa govori Vjera

Papa primio u audijenciju kršćanske poduzetnike i upravitelje

Unija kršćanskih poduzetnika i upravitelja okuplja katoličke poduzetnike koji žele promicati opće dobro. Oni stoga veliku važnost pridaju kršćanskoj formaciji, produbljujući Socijalni nauk Crkve, na čemu se temelji cjelovito djelovanje Unije. Potičem vas da ustrajete u svojoj formativnoj aktivnosti, da riječju i djelom u svijetu poduzetništva budete kvasac i poticaj – kazao je Sveti Otac talijanskim poduzetnicima i upraviteljima s kojima se jutros susreo u dvorani Pavao VI. u Vatikanu.

Pozvani ste da kao kršćanska udruga, koju su priznali biskupi, budete vjerni Evanđelju i Socijalnom nauku Crkve, na poslu i u društvu. Vaše je svjedočenje vrlo važno. Stoga vas potičem da svoje poduzetništvo živite u duhu laičke misionarnosti. Poduzetničko je zvanje plemenito ako se zanima o širem značenju života jer tako može služiti općem dobru, nastojeći da svima omogući pristup dobrima ovoga svijeta – kazao je Papa dodajući:

Poduzetništvo i njegova uprava su mjesta posvećenja ako se svatko zauzima u izgradnji bratskih odnosa među poduzetnicima, upraviteljima i radnicima, potičući suodgovornost i suradnju radi općega dobra. Vrlo je važno imati posebnu pozornost na radne uvjete radnika, koji su najveće blago poduzeća, te poticati sklad između posla i obitelji, naročito radnica: izazov je taj da se istodobno štiti njihovo pravo na sasvim priznat rad kao i pravo na materinstvo i nazočnost u obitelji. Osim toga, poduzetništvo treba biti pozorno na zaštitu stvorenoga, te da se ostvari zdraviji, humaniji, društveniji i cjeloviti napredak (usp. Laudato sì, 112) – istaknuo je Sveti Otac.

Poziv da u teškom i složenom svijetu rada, gospodarstva i poduzetništva budete misionari socijalne dimenzije Evanđelja, podrazumijeva otvaranje i evanđeosku blizinu siromašnima i najslabijima. Pozvani ste osmišljavati programe promocije i potpore, umnažajući brojne i svrsishodne pothvate razdiobe i solidarnosti, a tako će te živjeti i milost Jubileja milosrđa – primijetio je Papa dodajući:

Ali potpora nije dostatna, potrebna je i dobrotvornost. Gospodarska se djelatnost ima nadahnjivati na Evanđelju, a to znači da treba biti u službi osoba i općega dobra. U tom smislu trebate poticati rast poduzetničkoga duha supsidijarnosti radi zajedničkoga sučeljavanja s etičkim i tržišnim izazovima, u prvom redu s izazovom stvaranja novih radnih mjesta. Poduzeće je javno dobro, javne ga ustanove trebaju štititi, ali i poduzetnici, ekonomisti, financijske i bankarske agencije; svi se imaju odlikovati stručnošću, poštenjem i odgovornošću – upozorio je Sveti Otac.

Zaključujući govor, Papa je rekao da je gospodarstvu i poduzetništvu potrebna etika kako bi mogli ispravno djelovati; etika, u čijem će središtu biti osoba i zajednica. Danas vas ponovo pozivam da se zajedno zauzimate za spomenute ciljeve; biti ćete plodonosni, ako u vašem srcu, umu i djelovanju Evanđelje bude živo – zaključio je papa Franjo.

Izvor: www.radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.