Vjera Papa govori Papa pozvao sjemeništarce da promiču ‘pripadanje’
Papa govori Vjera

Papa pozvao sjemeništarce da promiču ‘pripadanje’

Samo ako se osjećaš dijelom Krista, Crkve i Kraljevstva, moći ćeš dobro „putovati“ u godinama koje ćeš provesti u sjemeništu – kazao je danas papa Franjo sjemeništarcima Papinskog sjemeništa Pio XI. iz regije Puglia, koji su u Vatikan došli zajedno sa skupinom mjesnih biskupa. Papa se u svom obraćanju usredotočio na temu „pripadanja“ i promatrao je „pripadanje“ pod tri vidika.

Prvo je upozorio na opasnost narcisoidnosti te je pozvao sjemeništarce da bdiju i paze kako ne bi upali u tu veliku napast. Ne počinje i ne završava sve sa mnom – nastavio je Papa – mogu i moram gledati dalje od samoga sebe, shvatiti ljepotu i dubinu otajstva koje me okružuje, života koji me nadilazi, vjere u Boga koji uzdržava sve stvari i svaku osobu, pa i mene.

Sveti Otac je potom sjemeništarcima objasnio da „pripadati“ znači i znati ući u odnos te je upravo sjemenište vrijeme kada se budući svećenici trebaju odlučiti biti ljudi odnosa: biti u odnosu s Kristom, s braćom po službi i vjeri, sa svim osobama koje susrećem u životu – kazao je Papa te dodao: Kao budući svećenici trebate se već sada učiti znati biti sa svima, učiti od osoba koje susrećete. Podsjetio ih je da je u temelju svih naših odnosa Krist, a mjesto gdje raste odnos s Kristom je molitva, čiji je najzreliji plod milosrdna ljubav.

Konačno, Sveti Otac „pripadanje“ razumijeva u kontekstu njegove suprotnosti, a to je isključivanje, odbacivanje. Sjemeništarcima je kazao da je njihov poziv donijeti Krista svim osobama koje budu susreli kako bi se one mogle osjećati dijelom zajednice, a započeti im je s onima u sjemeništu koji se osjećaju isključenima ili marginaliziranima. Papa Franjo je na kraju prisutnima rekao da pripadanje predstavlja odgovornost te ih je pozvao da budu pozorni na kvalitetu puta formacije u sjemeništu.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.