Vjera Papa govori Papa pozvao sjemeništarce da promiču ‘pripadanje’
Papa govori Vjera

Papa pozvao sjemeništarce da promiču ‘pripadanje’

Samo ako se osjećaš dijelom Krista, Crkve i Kraljevstva, moći ćeš dobro „putovati“ u godinama koje ćeš provesti u sjemeništu – kazao je danas papa Franjo sjemeništarcima Papinskog sjemeništa Pio XI. iz regije Puglia, koji su u Vatikan došli zajedno sa skupinom mjesnih biskupa. Papa se u svom obraćanju usredotočio na temu „pripadanja“ i promatrao je „pripadanje“ pod tri vidika.

Prvo je upozorio na opasnost narcisoidnosti te je pozvao sjemeništarce da bdiju i paze kako ne bi upali u tu veliku napast. Ne počinje i ne završava sve sa mnom – nastavio je Papa – mogu i moram gledati dalje od samoga sebe, shvatiti ljepotu i dubinu otajstva koje me okružuje, života koji me nadilazi, vjere u Boga koji uzdržava sve stvari i svaku osobu, pa i mene.

Sveti Otac je potom sjemeništarcima objasnio da „pripadati“ znači i znati ući u odnos te je upravo sjemenište vrijeme kada se budući svećenici trebaju odlučiti biti ljudi odnosa: biti u odnosu s Kristom, s braćom po službi i vjeri, sa svim osobama koje susrećem u životu – kazao je Papa te dodao: Kao budući svećenici trebate se već sada učiti znati biti sa svima, učiti od osoba koje susrećete. Podsjetio ih je da je u temelju svih naših odnosa Krist, a mjesto gdje raste odnos s Kristom je molitva, čiji je najzreliji plod milosrdna ljubav.

Konačno, Sveti Otac „pripadanje“ razumijeva u kontekstu njegove suprotnosti, a to je isključivanje, odbacivanje. Sjemeništarcima je kazao da je njihov poziv donijeti Krista svim osobama koje budu susreli kako bi se one mogle osjećati dijelom zajednice, a započeti im je s onima u sjemeništu koji se osjećaju isključenima ili marginaliziranima. Papa Franjo je na kraju prisutnima rekao da pripadanje predstavlja odgovornost te ih je pozvao da budu pozorni na kvalitetu puta formacije u sjemeništu.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.