Vjera Papa govori Papa u posjetu zajednici “Villa Nazareth”, u Rimu
Papa govori Vjera

Papa u posjetu zajednici “Villa Nazareth”, u Rimu

Svjedočiti znači živjeti tako da drugi vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima; što znači da susretnu Oca, da vide – riječi su pape Franje okupljenim vjernicima u zajednici Vila Nazareth, u Rimu, koju je pohodio jučer oko 17 sati. Papu su, uz osoblje i štićenike Zajednice, dočekali kardinal Achille Silvestrini i mons. Claudio Maria Celli, Papa se osvrnuo na evanđeoski odlomak o čovjeku koji je upao među razbojnike i potaknuo okupljene da njihovo svjedočanstvo ne bude proračunato…

Ključno je pitanje: “Tko je moj bližnji?”, na koje Isus odgovara prispodobom, u koju su uključene mnoge osobe: razbojnici, siromah, napola mrtav na cesti; zatim svećenik, zatim stručnjak za Zakon, kao odvjetnik… zatim gostioničar i vjerojatno nijedan od njih – uključujući Samarijanca – nije znao odgovor na postavljeno pitanje: tko je moj bližnji? – kazao je Sveti Otac, primjenjujući prispodobu na naše vrijeme.

Svećenik je bio u žurbi, poput svih svećenika, pogledao je na sat: Ma, trebam reći misu ili toliko puta Ostavio sam otvorenu crkvu. Stručnjak za Zakon, kao praktičan čovjek, rekao je: Ako se sad umiješam u ovo, sutra ću morati svjedočiti na sudu i reći što sam učinio; gubim tako dva ili tri radna dana. Ne, radije: Živio Poncije Pilat – i ode. Onaj treći, grješnik, koji nije ni pripadao Božjem narodu, sažali se i zaustavi. Sva trojica su dobro znala što su trebali učiniti – rekao je Papa te nastavio…

Drago mi je misliti o bezimenom gostioničaru, koji je sve to promatrao, a ništa nije shvatio. Čudio se kako jedan Samarijanac pomaže Židovu. Vlastitim mu rukama povija rane i onda mi ga dovodi i kaže: pobrini se za njega, još ću ti dati, ako bude potrebno. To je ludost! Nikad to prije nisam vidio! Pravi luđak – rekao je papa Franjo, uživljujući se u lik gostioničara.

Ali po čijem je svjedočanstvu onaj čovjek, primio Božju riječ? – upitao je Sveti Otac. Od grješnika, koji mu je iskazao milosrđe. Nije pripadao Božjemu narodu, ali je imao smilovanja! Možda je bio u dvojbi ili je prišao iz radoznalosti, s nemirom u srcu, ali smilovanje je svjedočanstvo. To je svjedočanstvo posijalo u gostioničarevo srce nemir i što se s njim dogodilo, Evanđelje nam ne kaže. Sigurno je da, kad Duh Sveti sije, da onda daje i rasti; i ovdje je dao da poraste radoznalost gostioničara; ili njegov nemir, primivši tako u srce poruku svjedočanstva – kazao je papa Franjo i dodao…

Nekoliko dana poslije toga, Samarijanac je ponovno došao, kako bi doplatio, ali je možda tada čuo gostioničarev odgovor: Pusti, pusti; ovo je na moj račun! Bio je to možda prvi odgovor na svjedočanstvo – rekao je Papa.

O Vili Nazareth i o njezinu djelovanju čuo sam mnoge vijesti. Nisam je baš poznavao, ali mi je monsinjor Celli rekao kako se tu prednost daje svjedočenju. Ovdje se ne dolazi da se uzdigne nad druge, niti da se dobije štogod novca ili stvari; nego da se slijede Isusove stope i da se pruži Njegovo svjedočanstvo, u tišini, bez objašnjavanja, gestama. Ono sjeme je u gostioničara sigurno proklijalo i uzraslo, jer vidio je stvari koje nikad ne bi vjerovao da ih može vidjeti – to je svjedočanstvo. Svjedočanstvo dođe i prođe; ti ga daj i otiđi. Samo Gospodin ga čuva i daje da raste, kao što to čini sa sjemenom: dok gospodar spava, biljka raste – rekao je.

Nadam se da će ovo (vaše) djelo i dalje biti svjedočenje, kućno svjedočanstvo; svjedočanstvo svima. Neka nas Gospodin izbavi od razbojnika – a mnogo ih je – neka nas izbavi od svećenika u žurbi, koji nikada nemaju vremena saslušati, pogledati, jer imaju svoga posla; da nas oslobodi od pravnika koji vjeru Isusa Krista žele prezentirati s matematičkom krutošću i neka nas pouči kako da se zaustavimo i pouči nas onoj mudrosti Evanđelja: da uprljamo ruke. Neka nam Gospodin da tu milost. Hvala Vam – kazao je na koncu Sveti Otac.

Izvor i foto: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.