Vjera Papa govori Papa ponovno potiče na brigu za bake i djedove
Papa govori

Papa ponovno potiče na brigu za bake i djedove

Roditelji Djevice Marije i Isusovi djed i baka, dvostruka je uloga svetih Joakima i Ane. Na njihov današnji spomendan Papa je putem Twittera ponovno istaknuo važnu ulogu djedova i baka te potaknuo na brigu za starije osobe

Na današnji spomendan svetih Joakima i Ane, papa Franjo preko svojega Twitter računa podsjeća da su bake i djedovi blago u obitelji. Molim vas, brinite se za bake i djedove – potiče Papa – volite ih i dajte da razgovaraju s djecom!

Sveti Joakim i Ana daju snažno svjedočanstvo i poziv na razmišljanje o liku roditelja i o djedovima i bakama danas, u ovom nesigurnom vremenu kojemu su potrebni oslonci. Istaknuo je to i Benedikt XVI., 2012. godine, kada je rekao da se kvaliteta društva, odnosno civilizacije, procjenjuje i po tomu kako se ono odnosi prema starijim osobama, kao i po mjestu koje im je dodijeljeno u zajedničkom životu.

Poput stabala koja još donose plod

I papa Franjo je više puta, s mnogo pozornosti i poštovanja, svoje misli upravio na osobe koje žive to razdoblje života koje zacijelo nije lagano, ali je još uvijek bogato. U govoru starijim osobama na njima posvećenom susretu, 28. rujna 2014. godine, opisao ih je kao drveće koje i dalje donosi plod. Iako pod teretom godina, mogu dati svoj poseban prinos poradi društva bogatoga vrijednostima, i za potvrđivanje kulture života – rekao je tada papa Franjo.

Suzbijati kulturu odbacivanja

S jedne strane čini se da ritam i zahtjevi današnjega društva žure bez kočnica u smjeru kulture odbacivanja, koja uklanja one koji nisu u stanju biti produktivni, s druge strane papa Franjo daje da se čuje njegov glas u korist najslabijih, djece i baka i djedova, kao što je, primjerice, rekao u prigodi apostolskoga pohoda Pietrelcini, povodom 100. obljetnice stigmi patra Pija i 50. obljetnice njegova preminuća. Neka ne nedostaje brižne pozornosti i nježnosti prema starijim osobama koje su neusporediva baština naših zajednica (…) Volio bih da se Nobelova nagrada jednom dodijeli starima koji su sjećanje čovječanstva – istaknuo je papa Franjo.

Molitva starijih osoba – dar za Crkvu

One koji su rastreseni, prezauzeti i koji nemaju vremena papa Franjo je više puta podsjetio da je molitva starijih ljudi, i bakā i djedovā, dar za Crkvu, pravo bogatstvo! Oni su velika doza mudrosti za cijelo ljudsko društvo; ponajviše za ono koje je prezauzeto, previše obuzeto svime, previše rastreseno – istaknuo je Papa te dodao – Netko treba i za njih pjevati o Božjim znakovima, naviještati Božje znakove, moliti za njih!

(Vatican News – aa)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.