Vjera Papa govori Papa ponovno potiče na brigu za bake i djedove
Papa govori

Papa ponovno potiče na brigu za bake i djedove

Roditelji Djevice Marije i Isusovi djed i baka, dvostruka je uloga svetih Joakima i Ane. Na njihov današnji spomendan Papa je putem Twittera ponovno istaknuo važnu ulogu djedova i baka te potaknuo na brigu za starije osobe

Na današnji spomendan svetih Joakima i Ane, papa Franjo preko svojega Twitter računa podsjeća da su bake i djedovi blago u obitelji. Molim vas, brinite se za bake i djedove – potiče Papa – volite ih i dajte da razgovaraju s djecom!

Sveti Joakim i Ana daju snažno svjedočanstvo i poziv na razmišljanje o liku roditelja i o djedovima i bakama danas, u ovom nesigurnom vremenu kojemu su potrebni oslonci. Istaknuo je to i Benedikt XVI., 2012. godine, kada je rekao da se kvaliteta društva, odnosno civilizacije, procjenjuje i po tomu kako se ono odnosi prema starijim osobama, kao i po mjestu koje im je dodijeljeno u zajedničkom životu.

Poput stabala koja još donose plod

I papa Franjo je više puta, s mnogo pozornosti i poštovanja, svoje misli upravio na osobe koje žive to razdoblje života koje zacijelo nije lagano, ali je još uvijek bogato. U govoru starijim osobama na njima posvećenom susretu, 28. rujna 2014. godine, opisao ih je kao drveće koje i dalje donosi plod. Iako pod teretom godina, mogu dati svoj poseban prinos poradi društva bogatoga vrijednostima, i za potvrđivanje kulture života – rekao je tada papa Franjo.

Suzbijati kulturu odbacivanja

S jedne strane čini se da ritam i zahtjevi današnjega društva žure bez kočnica u smjeru kulture odbacivanja, koja uklanja one koji nisu u stanju biti produktivni, s druge strane papa Franjo daje da se čuje njegov glas u korist najslabijih, djece i baka i djedova, kao što je, primjerice, rekao u prigodi apostolskoga pohoda Pietrelcini, povodom 100. obljetnice stigmi patra Pija i 50. obljetnice njegova preminuća. Neka ne nedostaje brižne pozornosti i nježnosti prema starijim osobama koje su neusporediva baština naših zajednica (…) Volio bih da se Nobelova nagrada jednom dodijeli starima koji su sjećanje čovječanstva – istaknuo je papa Franjo.

Molitva starijih osoba – dar za Crkvu

One koji su rastreseni, prezauzeti i koji nemaju vremena papa Franjo je više puta podsjetio da je molitva starijih ljudi, i bakā i djedovā, dar za Crkvu, pravo bogatstvo! Oni su velika doza mudrosti za cijelo ljudsko društvo; ponajviše za ono koje je prezauzeto, previše obuzeto svime, previše rastreseno – istaknuo je Papa te dodao – Netko treba i za njih pjevati o Božjim znakovima, naviještati Božje znakove, moliti za njih!

(Vatican News – aa)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.