Vjera Papa govori Papa: ‘Nikada nemojte nametati svoje uvjete Bogu, već dopustite kršćanskoj nadi da pobijedi vaš strah’
Papa govori Vjera

Papa: ‘Nikada nemojte nametati svoje uvjete Bogu, već dopustite kršćanskoj nadi da pobijedi vaš strah’

Imajte povjerenja u Božju providonosnu brigu, no pritom radite sve što je u vašoj moći kako biste odgovorili na izazove koji vam se nađu na putu – tim riječima je papa Franjo potaknuo vjernike na današnjoj općoj audijenciji u dvorani Pavla VI. Sveti je Otac nastavio niz kateheza o kršćanskoj nadi: prisjetio se primjera hrabre Judite, koja je u vrijeme asirske opsade grada Betulije, pomogla narodu povratiti povjerenje i nadu u Boga, predloživši na kraju plan koji je doveo do pobjede nad neprijateljem.

Papa je podsjetio da su stanovnici Betulije bili očajni jer je pred vratima bio asirski general Holoferno s vojskom. Njihove su riječi gradskim starješinama one očajnika: „Sad nam nema više pomoći niodakle: Bog nas je predao u njihove ruke da iznemognemo od žeđe i posvemašnje iscrpljenosti. A sada ih pozovite i predajte sav grad pljački Holofernovih ljudi i sve vojske njegove“ (Jdt 7,25-26). Njihovo pouzdanje u Boga se iscrpilo, došli su do svoje granice. „Koliko često smo mi osjetili kolebanje našeg pouzdanja i nade u Boga?“, upitao je Papa.

Vođa naroda pokušava sugrađanima povratiti nadu: poziva ih da izdrže još pet dana u iščekivanju Božje spasiteljske intervencije. No blijed je taj njegov pokušaj ohrabrenja: „Prođe li tih pet dana bez ikakve pomoći, izvršit ću što tražite“ (7,31). Nemaju povjerenja, iščekuju najgore. Zapravo, među narodom nema nikoga koji se još može nadati. Bili su očajni – kazao je Sveti Otac te je nastavio:

U takvoj situaciji na scenu stupa Judita. Udovica, žena iznimne ljepote i mudrosti, narodu je govorila jezikom vjere: „Želite ispitati namisli Boga Svevladara. […] Ne, braćo, nemojte ljutiti Gospoda Boga našega! Jer ako nam i ne htjedne priskočiti u pomoć u ovih pet dana, ipak nas može zaštititi ali i zatrti, i to naočigled neprijatelja naših, u one dane kad mu se svidi. […] Zbog toga, očekujući spas koji može doći od njega, dozivajmo ga u pomoć, i on će poslušati glas naš, bude li mu to drago“ (8,13a.14-15.17).

Primjer ove žene velike mudrosti i hrabrosti – rekao je papa Franjo – uči nas pouzdati se u Gospodinovu providonosnu brigu, ali nas isto tako podučava razlučivanju njegove volje u molitvi i poslušnosti te da činimo sve što je u našoj moći kako bismo odgovorili na izazove na koje naiđemo. Juditina vjera – nastavio je – nadahnjuje nas da se u povjerenju i poslušnosti predamo našem Ocu, dodavši kako on smatra da su žene hrabrije od muškaraca.

„Draga braćo i sestre, nikada nemojte nametati svoje uvjete Bogu, već dopustite kršćanskoj nadi da pobijedi vaš strah. Imati pouzdanje u Boga znači bezuvjetno biti dio njegova plana, prihvaćajući činjenicu da nam daje svoje spasenje i svoju pomoć na načine koji su drukčiji od onoga što očekujemo”, kazao je Papa.

Bog – nastavio je Sveti Otac – točno zna što nam je potrebno i trebamo se uzdati u Njega jer su njegovi putovi i djela drugačija od naših. Judita, žena puna vjere i hrabrosti dala je snagu svom narodu koji je bio u smrtnoj opasnosti i provela ih je putem povjerenja i pouzdanja. I mi – rekao je – moramo obratiti pažnju na mudre i hrabre riječi poniznih žena:

„Mudre riječi bakâ koje često znaju što reći i kako nas ohrabriti jer imaju životno iskustvo; one su trpjele, uzdale su se u Boga i Gospodin im je dao ovaj dar da nam mogu pokazati kako nastaviti vjerovati i uzdati se“, kazao je Papa, zaključivši katehezu sljedećim riječima: „Preporučimo se Ocu istom onom poslušnošću koja je u Getsemanskom vrtu Isusa potaknula da moli: ‘Ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.’“

Izvor: rardiovatican.va

Foto:

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.