Vjera Papa govori PAPA: Milosrđe čisti srce!
Papa govori Vjera

PAPA: Milosrđe čisti srce!

U katehezi na današnjoj audijenciji, Sveti Otac je govorio o Isusovu milosrđu koje srce čisti od svake nečistoće. Polazeći od evanđeoskog odlomka iz Lukina evanđelja o izliječenom gubavcu (Lk 5, 12–15), papa Franjo je kazao da gubavac iz Evanđelja nije tražio samo ozdravljenje, već i očišćenje, što znači iscjeljenje i na duši i na tijelu. Guba je u ono vrijeme smatrana Božjim prokletstvom; dubinskom nečistoćom. Gubavac se morao držati podalje od svih i nije mogao pristupiti Hramu niti sudjelovati u bogoslužju. Bio je udaljen od Boga i od ljudi – rekao je Papa i nastavio…

Bez obzira na to, Gubavac se ne miri s takvim stanjem; ni što se tiče bolesti niti što se tiče stanja koje ga isključuje iz društva. Nije se bojao prekršiti zakon i ući u grad, kako bi došao do Isusa. Kad ga je našao, baci se pred njim na koljena i zamoli ga: Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti (r. 12). Sve što je ovaj čovjek, učinio i rekao, izraz je njegove vjere! Priznaje Isusovu moć: sigurno je da Isus ima moć ozdraviti ga te sve ovisi o njegovoj volji – kazao je.

Ta njegova vjera je snaga koja mu je dopustila da raskine svaku konvenciju i da teži za susretom s Isusom, pred kojim se baca ničice, nazivajući ga “Gospodinom”. Molba gubavca pokazuje da kad pristupamo Isusu, nisu nam potrebni dugi govori. Dovoljno je nekoliko riječi, praćenih punim pouzdanjem u njegovu svemoć i dobrotu. Pouzdati se Božju volju znači zapravo, predati se njegovom beskrajnom milosrđu. Ne postoji, naime, neko sigurnije mjesto od toga – rekao je papa Franjo.

Da bi potakao okupljene vjernike Papa je priznao da prije odlaska na spavanje, izmoli istu molitvu kao i gubavac, prije svog ozdravljenja, a tome doda i pet puta Oče naš – po jedan Očenaš, za svaku od Isusovih rana – jer po svojim nas je ranama – smatra Sveti Otac – Gospodin očistio i iscijelio… Isus, duboko dirnut, ispruži ruku i dodirnuvši gubavca reče: “Hoću, budi čist!” (1,41). Isusova gesta prati riječi i daje im jasan smisao. Protivno Mojsijevu zakonu, koji je zabranjivao približiti se gubavcu (Pnz 13,45-46), Isus pruža ruku tako da ga je čak i dotaknuo.

Koliko li puta sretnemo siromaha… Mi također znamo biti velikodušni, imati smilovanja, ali redovito takvu osobu ne dodirujemo. Ponudimo joj novčić, ali bez dodira. Zaboravljamo da je riječ o Kristovu Tijelu. Isus nas uči da se ne plašimo dodirnuti siromaha i onoga koji je isključen, jer u njima je On sam. Dodirnuti siromaha može nas očistiti od licemjerja, a njegovo nas stanje može „prodrmati“.

Pošto je gubavca ozdravio, Isus mu zapovijeda da o tom nikom ne govori te da ide i prinese žrtvu za svoje čišćenje, kao što propisuje Mojsijev zakon, njima za svjedočanstvo (r. 14). Ovakav Isusov stav pokazuje najmanje tri stvari. Prvo: milost koja u nama djeluje, ne teži senzacionalizmu. Nerijetko se događa u diskreciji i bez buke. Kako bi izliječila naše rane i povela nas putem svetosti, djeluje pažljivo i strpljivo tka naše srce prema Srcu Gospodinovu, kako bi usvajalo uvijek sve više njegovih misli i osjećaja.

Drugo: dajući da se službeno provjeri primljeno ozdravljenje svećenicima i prinoseći pritom propisanu žrtvu, bivši Gubavac biva ponovno primljen u zajednicu vjernika i uključen u društvo. Tim uključenjem njegovo je ozdravljenje dovršeno. Kao što je i sam molio, sada je potpuno očišćen!

Na koncu (treće!), pokazujući se svećenicima, bivši gubavac svjedoči o Isusovoj mesijanskoj vlasti. Snaga samilosti kojom je Isus izliječio gubavca, dovela je vjeru ovoga čovjeka do toga da se on otvorio poslanju (misiji) – kazao je Sveti Otac te dodao: …

Pomislimo iskreno na sebe i na vlastitu bijedu; svatko za sebe. Koliko je puta prekrivamo licemjerjem „dobrih manira“! I upravo sada potrebno je da ostanemo sami, da se bacimo na koljena pred Gospodina i molimo: Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti!– kazao je na kraju svog nagovora Sveti Otac.

Na završetku audijencije Sveti Otac se, po svom običaju, sjetio pozdraviti mlade, oboljele osobe koje trpe i novovjenčane parove: Mladi, Isus vas poziva da budete gorljiva srca: radosno se odazovite njegovu pozivu, svatko prema svom talentu; dragi bolesnici, prikažite svoje trpljenje Kristu raspetome, kako biste s Njim surađivali na otkupljenju svijeta; a vi dragi supružnici, budite svjesni nerazrješivosti poslanja na koje vas Sakrament braka obvezuje!

Izvor: radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.