Vjera Papa govori Papa Franjo: Vjernost obećanjima pravo je remek-djelo čovječanstva
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Vjernost obećanjima pravo je remek-djelo čovječanstva

Nakon što je na prošloj katehezi Sveti Otac govorio o važnosti obećanjâ koja roditelji daju djeci, danas je na općoj audijenciji istaknuo važnost i ljepotu vjernosti obećanjima. Čitava je obiteljska stvarnost utemeljena na obećanju: može se reći da obitelj živi od obećanja ljubavi i vjernosti muža i žene. Vjernost obećanjima pravo je remek-djelo čovječanstva! – naglasio je Papa.

Obećanje bračne vjernosti uključuje predanost prihvaćanju i odgoju djece, ali se ostvaruje i u skrbi za stare roditelje, u zaštiti i brizi za najslabije članove obitelji, u međusobnom pomaganju da se ostvare vlastite kvalitete i prihvate vlastite granice, kao i u velikodušnoj otvorenosti ljudskome društvu i općem dobru. Obitelj koja se zatvara u samu sebe je poput proturječja, to je – kako se izrazio Papa – mrtvljenje obećanja koje je obitelj stvorilo i od kojeg živi.

Čini se da je vjernost obiteljskom obećanju u naše vrijeme jako oslabila: s jedne strane, zato što se krivo shvaćeno pravo na traženje vlastitog zadovoljstva – i to pod svaku cijenu i u svakom odnosu – slavi kao nepovrjedivo načelo slobode. S druge strane, zato što se životne veze i zalaganje za opće dobro predaju isključivo zakonskim tvorevinama. No, kako je primijetio Sveti Otac – nitko ne želi biti voljen samo zbog dobara koja ima ili zbog obveze. Ljubav, kao i prijateljstvo, imaju svoju snagu i ljepotu upravo zato što tvore jednu vezu, a ne oduzimaju slobodu. Bez slobode nema prijateljstva, ljubavi ili braka.

Zbog toga sloboda i vjernost nisu oprečne, već se međusobno podržavaju – naglasio je Papa, podsjećajući na štetu koju u društvu uzrokuje „inflacija neispunjenih obećanja“ i „popustljivost prema nevjernosti obećanjima i preuzetim obvezama“. Vjernost – prema riječima pape Franje – raste u slobodnoj poslušnosti danom obećanju; ona je povjerenje koje „želi“ da ga se stvarno podijeli i nada koja „želi“ da ju se zajedno gaji.

Papa je podsjetio na starije osobe koje ponekad kažu: „U onim vremenima, kad se sklapao ugovor, bio je dovoljan stisak ruke, zato što se držalo do vjernosti obećanjima!“. U tome je i podrijetlo obitelji; u sklopljenim rukama muškarca i žene, kako bi zajedno išli naprijed, za čitav život – napomenuo je papa Franjo.

Vjernost je istaknuo kao „remek-djelo čovječanstva“, pred čijom se ljepotom divimo, a koje prezir vodi u propast. Rekao je da nijedan odnos ljubavi ne dostiže do visine naših želja i nada, ako u njemu ne boravi vjernost, koju je nazvao „čudom duše“. Vjernost se ne može kupiti ili prodati, ne može se nametnuti silom, ali ni očuvati bez žrtve – kazao je Sveti Otac.

Nijedna druga škola ne može prenijeti istinu o ljubavi, ako to ne učini obitelj. Nijedan zakon ne može nametnuti ljepotu i nasljedstvo tog – kako je rekao Papa – blaga ljudskog dostojanstva, ako je u naša tijela ne upiše osobna veza između ljubavi i rađanja djece.

Potrebno je obnoviti vrijednost vjernosti u društvu. Valja izvući iz anonimnosti svakodnevno čudo milijuna muškaraca i žena koji obnavljaju obiteljski temelj društva, od kojeg društvo živi i koje se ni na koji drugi način ne može jamčiti. Nije slučajnost da je načelo vjernosti ljubavi i rađanju upisano u stvoreno, kao trajni blagoslov koji je povjeren svijetu – napomenuo je Papa.

Ako sveti Pavao može ustvrditi da je u obiteljskoj svezi na otajstven način otkrivena istina i o svezi Gospodina i Crkve, onda to znači da sama Crkva u njoj nalazi blagoslov koji ima čuvati i od kojeg ima uvijek učiti, i prije nego ju počne naučavati i disciplinirati – rekao je Papa.

Obiteljska je ljubav, u dobru i u zlu, nešto čime se Crkva ponosi! Neka Bog obiteljima udijeli vjernost njihovim obećanjima. Molimo i za sinodske oce: da Gospodin blagoslovi njihov rad, koji vrše u kreativnoj vjernosti i u uzdanju da je Gospodin prvi vjeran svojim obećanjima – kazao je Sveti Otac na kraju kateheze. Nakon pozdrava na različitim jezicima, Papa je podsjetio na sutrašnji liturgijski spomen sv. Ivana Pavla II., čiji je primjer preporučio mladima i bolesnima, a nove bračne parove je preporučio u njegov zagovor.

Izvor: www.radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.