Vjera Papa govori Papa Franjo: Vjernost obećanjima pravo je remek-djelo čovječanstva
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Vjernost obećanjima pravo je remek-djelo čovječanstva

Nakon što je na prošloj katehezi Sveti Otac govorio o važnosti obećanjâ koja roditelji daju djeci, danas je na općoj audijenciji istaknuo važnost i ljepotu vjernosti obećanjima. Čitava je obiteljska stvarnost utemeljena na obećanju: može se reći da obitelj živi od obećanja ljubavi i vjernosti muža i žene. Vjernost obećanjima pravo je remek-djelo čovječanstva! – naglasio je Papa.

Obećanje bračne vjernosti uključuje predanost prihvaćanju i odgoju djece, ali se ostvaruje i u skrbi za stare roditelje, u zaštiti i brizi za najslabije članove obitelji, u međusobnom pomaganju da se ostvare vlastite kvalitete i prihvate vlastite granice, kao i u velikodušnoj otvorenosti ljudskome društvu i općem dobru. Obitelj koja se zatvara u samu sebe je poput proturječja, to je – kako se izrazio Papa – mrtvljenje obećanja koje je obitelj stvorilo i od kojeg živi.

Čini se da je vjernost obiteljskom obećanju u naše vrijeme jako oslabila: s jedne strane, zato što se krivo shvaćeno pravo na traženje vlastitog zadovoljstva – i to pod svaku cijenu i u svakom odnosu – slavi kao nepovrjedivo načelo slobode. S druge strane, zato što se životne veze i zalaganje za opće dobro predaju isključivo zakonskim tvorevinama. No, kako je primijetio Sveti Otac – nitko ne želi biti voljen samo zbog dobara koja ima ili zbog obveze. Ljubav, kao i prijateljstvo, imaju svoju snagu i ljepotu upravo zato što tvore jednu vezu, a ne oduzimaju slobodu. Bez slobode nema prijateljstva, ljubavi ili braka.

Zbog toga sloboda i vjernost nisu oprečne, već se međusobno podržavaju – naglasio je Papa, podsjećajući na štetu koju u društvu uzrokuje „inflacija neispunjenih obećanja“ i „popustljivost prema nevjernosti obećanjima i preuzetim obvezama“. Vjernost – prema riječima pape Franje – raste u slobodnoj poslušnosti danom obećanju; ona je povjerenje koje „želi“ da ga se stvarno podijeli i nada koja „želi“ da ju se zajedno gaji.

Papa je podsjetio na starije osobe koje ponekad kažu: „U onim vremenima, kad se sklapao ugovor, bio je dovoljan stisak ruke, zato što se držalo do vjernosti obećanjima!“. U tome je i podrijetlo obitelji; u sklopljenim rukama muškarca i žene, kako bi zajedno išli naprijed, za čitav život – napomenuo je papa Franjo.

Vjernost je istaknuo kao „remek-djelo čovječanstva“, pred čijom se ljepotom divimo, a koje prezir vodi u propast. Rekao je da nijedan odnos ljubavi ne dostiže do visine naših želja i nada, ako u njemu ne boravi vjernost, koju je nazvao „čudom duše“. Vjernost se ne može kupiti ili prodati, ne može se nametnuti silom, ali ni očuvati bez žrtve – kazao je Sveti Otac.

Nijedna druga škola ne može prenijeti istinu o ljubavi, ako to ne učini obitelj. Nijedan zakon ne može nametnuti ljepotu i nasljedstvo tog – kako je rekao Papa – blaga ljudskog dostojanstva, ako je u naša tijela ne upiše osobna veza između ljubavi i rađanja djece.

Potrebno je obnoviti vrijednost vjernosti u društvu. Valja izvući iz anonimnosti svakodnevno čudo milijuna muškaraca i žena koji obnavljaju obiteljski temelj društva, od kojeg društvo živi i koje se ni na koji drugi način ne može jamčiti. Nije slučajnost da je načelo vjernosti ljubavi i rađanju upisano u stvoreno, kao trajni blagoslov koji je povjeren svijetu – napomenuo je Papa.

Ako sveti Pavao može ustvrditi da je u obiteljskoj svezi na otajstven način otkrivena istina i o svezi Gospodina i Crkve, onda to znači da sama Crkva u njoj nalazi blagoslov koji ima čuvati i od kojeg ima uvijek učiti, i prije nego ju počne naučavati i disciplinirati – rekao je Papa.

Obiteljska je ljubav, u dobru i u zlu, nešto čime se Crkva ponosi! Neka Bog obiteljima udijeli vjernost njihovim obećanjima. Molimo i za sinodske oce: da Gospodin blagoslovi njihov rad, koji vrše u kreativnoj vjernosti i u uzdanju da je Gospodin prvi vjeran svojim obećanjima – kazao je Sveti Otac na kraju kateheze. Nakon pozdrava na različitim jezicima, Papa je podsjetio na sutrašnji liturgijski spomen sv. Ivana Pavla II., čiji je primjer preporučio mladima i bolesnima, a nove bračne parove je preporučio u njegov zagovor.

Izvor: www.radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.