Vjera Sinoda o obitelji 2015. Nadbiskup Coleridge o Sinodi: ne završavamo s radom, hod se nastavlja
Sinoda o obitelji 2015. Vjera

Nadbiskup Coleridge o Sinodi: ne završavamo s radom, hod se nastavlja

U nastavku radova sinode o obitelji, jučer je 13 jezičnih skupina započelo raditi na trećem dijelu radnog dokumenta Biskupske sinode, koji je posvećen temi današnjeg poslanja obitelji, a danas popodne su predstavljena njihova izvješća. Na jučerašnjem su brifingu za novinare u Tiskovnom uredu Svete Stolice sudjelovali latinski jeruzalemski patrijarh, Fouad Twal, nadbiskup Brisbanea, Mark Coleridge, i biskup Parme, Enrico Solmi.

Patrijarh Twal je istaknuo da je Sinoda „divan izraz kolegijalnosti“. Svi dolazimo iz različitih kontekstâ i izazovi nisu jednaki. Normalno je da se ne slažemo u svemu, ali postoji nešto što nam je zajedničko: Svi želimo dobro za obitelji – ustvrdio je patrijarh. Upitan o rastavljenima i civilno ponovno vjenčanima te njihovom pristupu euharistiji, rekao je da se radi o „osjetljivom području“ i da se „ne može generalizirati“, nego da je bolje „proučavati slučaj po slučaj, gledajući na milosrđe i ne zaboravljajući nauk“. Rekao je da katkada možda nema grijeha, već samo „nedostaje uređenosti“.

Nadbiskup Coleridge je pak rekao da Sinoda ne završava zaključnim slavljem u nedjelju 25. listopada, već da nastavlja svoj hod i nakon tog datuma. Opširnost tema o kojima se govorilo – kazao je – jedan je od razloga zašto se rad skupa pokazao izazovnim. Što se tiče rastavljenih u novim vezama, nadbiskup je rekao da o tome ne treba govoriti u „apstraktnim terminima“, već valja biti „ukorijenjen u stvarnosti“ zato što je aktualna Sinoda „prije svega pastoralna“. Prema njegovim riječima, ne treba imati „previše ‘manihejsko’ viđenje – sve ili ništa – jer je stvarnost ljudskog iskustva mnogo šira i puna nijansi.

Australski je nadbiskup rekao da ako osobe koje su ušle u drugi brak žive u dobroj i stabilnoj vezi u kojoj se skrbe za djecu, potrebno je vidjeti postoji li neko pastoralno rješenje koje bi se moglo primijeniti. Istaknuo je također potrebu stvarnog dijaloga s parovima u neregularnim stanjima. Mnogi se osjećaju otuđeni od Crkve i zato je važno da idemo k njima i pružimo im ruku. Proces dijaloga započinje slušanjem – kazao je mons. Coleridge.

Biskup Solmi je pak istaknuo  kako je važno da Crkva prati osobe u poteškoćama, osobito u vidu razlučivanja, svjesni da – kako je rekao – Božji oprost nadilazi i posredovanje same Crkve. Izrazio je želju da Sinoda neće biti samo „kozmetička“, već da će i utjecati na život Crkve, vraćajući obitelj na njezino pravo mjesto u Crkvi. Nadam se – rekao je mons. Solmi – da će to postati snažan znak za naše društvo i naše zemlje koje – govorim o talijanskom kontekstu – često sustavno zaboravljaju na obitelj.

Preuzeto: Radio Vatikan

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.