Vjera Sinoda o obitelji 2015. Nadbiskup Coleridge o Sinodi: ne završavamo s radom, hod se nastavlja
Sinoda o obitelji 2015. Vjera

Nadbiskup Coleridge o Sinodi: ne završavamo s radom, hod se nastavlja

U nastavku radova sinode o obitelji, jučer je 13 jezičnih skupina započelo raditi na trećem dijelu radnog dokumenta Biskupske sinode, koji je posvećen temi današnjeg poslanja obitelji, a danas popodne su predstavljena njihova izvješća. Na jučerašnjem su brifingu za novinare u Tiskovnom uredu Svete Stolice sudjelovali latinski jeruzalemski patrijarh, Fouad Twal, nadbiskup Brisbanea, Mark Coleridge, i biskup Parme, Enrico Solmi.

Patrijarh Twal je istaknuo da je Sinoda „divan izraz kolegijalnosti“. Svi dolazimo iz različitih kontekstâ i izazovi nisu jednaki. Normalno je da se ne slažemo u svemu, ali postoji nešto što nam je zajedničko: Svi želimo dobro za obitelji – ustvrdio je patrijarh. Upitan o rastavljenima i civilno ponovno vjenčanima te njihovom pristupu euharistiji, rekao je da se radi o „osjetljivom području“ i da se „ne može generalizirati“, nego da je bolje „proučavati slučaj po slučaj, gledajući na milosrđe i ne zaboravljajući nauk“. Rekao je da katkada možda nema grijeha, već samo „nedostaje uređenosti“.

Nadbiskup Coleridge je pak rekao da Sinoda ne završava zaključnim slavljem u nedjelju 25. listopada, već da nastavlja svoj hod i nakon tog datuma. Opširnost tema o kojima se govorilo – kazao je – jedan je od razloga zašto se rad skupa pokazao izazovnim. Što se tiče rastavljenih u novim vezama, nadbiskup je rekao da o tome ne treba govoriti u „apstraktnim terminima“, već valja biti „ukorijenjen u stvarnosti“ zato što je aktualna Sinoda „prije svega pastoralna“. Prema njegovim riječima, ne treba imati „previše ‘manihejsko’ viđenje – sve ili ništa – jer je stvarnost ljudskog iskustva mnogo šira i puna nijansi.

Australski je nadbiskup rekao da ako osobe koje su ušle u drugi brak žive u dobroj i stabilnoj vezi u kojoj se skrbe za djecu, potrebno je vidjeti postoji li neko pastoralno rješenje koje bi se moglo primijeniti. Istaknuo je također potrebu stvarnog dijaloga s parovima u neregularnim stanjima. Mnogi se osjećaju otuđeni od Crkve i zato je važno da idemo k njima i pružimo im ruku. Proces dijaloga započinje slušanjem – kazao je mons. Coleridge.

Biskup Solmi je pak istaknuo  kako je važno da Crkva prati osobe u poteškoćama, osobito u vidu razlučivanja, svjesni da – kako je rekao – Božji oprost nadilazi i posredovanje same Crkve. Izrazio je želju da Sinoda neće biti samo „kozmetička“, već da će i utjecati na život Crkve, vraćajući obitelj na njezino pravo mjesto u Crkvi. Nadam se – rekao je mons. Solmi – da će to postati snažan znak za naše društvo i naše zemlje koje – govorim o talijanskom kontekstu – često sustavno zaboravljaju na obitelj.

Preuzeto: Radio Vatikan

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.