Vjera Papa govori Papa Franjo: Razmatrajte otajstvo Isusa koji se oplijenio i ponizio
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Razmatrajte otajstvo Isusa koji se oplijenio i ponizio

Zaputimo se stazom služenja, darivanja, zaboravljanja samih sebe i zadržimo ovih dana pogled na Raspetome – on je „Božja katedrala.“ Pozivam vas da ovoga tjedna često gledate tu „Božju katedralu“, kako bismo se naučili poniznoj ljubavi – rekao je papa Franjo u homiliji na misi Cvjetne nedjelje, koju je slavio na Trgu svetoga Petra uz desetke tisuća vjernika.

Osvrnuvši se na Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem i poklike naroda, Papa je istaknuo: „Ništa nije moglo zaustaviti entuzijazam zbog Isusova ulaska; ništa nas neće spriječiti da u njemu pronađemo izvor naše radosti“ jer „samo nas Isus spašava od biča grijeha, smrti, straha i tuge“. Napomenuo je međutim da nas Isus nije spasio svečanim ulaskom ili snažnim čudesima, nego time što se „oplijenio“ i „ponizio“.

Isus je u svojoj muci iskusio i ravnodušnost zato što nitko nije želio preuzeti odgovornost za njegovu sudbinu. Papa je napomenuo da je takva sudbina i mnogih marginaliziranih osoba i izbjeglica. K tome je istaknuo da ako je tajna zla bez dna, onda je beskonačna stvarnost ljubavi koja ju je prošla, unoseći svjetlo u tamu, život u smrt, ljubav u mržnju. Konačno, potaknuo je vjernike na razmatranje Raspetoga u tišini ne bi li shvatili nešto od otajstva Isusova poništenja za nas u ovom Velikom tjednu.

Na koncu mise, prije molitve Angelusa, papa Franjo je podsjetio da se danas slavi 31. Svjetski dan mladih, koji će imati vrhunac na velikom globalnom susretu u Krakovu, koji će se održati u srpnju na temu „Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe“. Ovogodišnji susret mladih je povjerio zagovoru sv. Ivana Pavla II.

K tome je pozdravio prisutne mlade, osobito dobrovoljce iz Krakova, koji će u domovinu ponijeti blagoslovljene maslinove grančice iz Jeruzalema, Asiza i Montecassina kao poticaj na mir, pomirenje i bratstvo. „Hvala vam na toj lijepoj inicijativi; idite naprijed s hrabrošću!“ – poručio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @REUTERS

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.