Vjera Papa govori Opća audijencija 23. ožujka 2016. god.
Papa govori Vjera

Opća audijencija 23. ožujka 2016. god.

Sveti je Otac u katehezi na današnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra govorio o svetom trodnevlju. Veliki četvrtak, petak i subota omogućuju nam dublje pronicanje u otajstvo naše vjere: Uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista – istaknuo je papa Franjo.

Beskrajnost Božje ljubavi

U ovim danima sve govori o milosrđu, jer se očituje dokle doseže Božja ljubav. Slušat ćemo povijest o posljednjim danima Isusova života. Evanđelist Ivan nam nudi ključ za shvaćanje dubokoga smisla: „Ljubeći svoje koji su na svijetu, iskaza im ljubav do vrhunca“ (Iv 13,1). Božja ljubav nema granica. Kao što je često ponavljao sveti Augustin, ta ljubav ide „sve do kraja bez kraja“. Bog se zaista posvema predaje za svakoga od nas, ni u čemu se ne štedi. U ovom tjednu štujemo otajstvo velike ljubavi koja ne poznaje zaprjeke. Isusova muka traje sve do svršetka svijeta, jer je povijest o dijeljenju patnje čitavoga čovječanstva i trajna je Isusova prisutnost u zbivanjima našega osobnoga života. Sveto je trodnevlje spomen drame ljubavi koja jamči da u životnim kušnjama nećemo biti ostavljeni – kazao je Papa.

Euharistija je ljubav koja postaje služenje

Na Veliki četvrtak Isus ustanovljuje Euharistiju, u vazmenoj gozbi anticipira svoju žrtvu na Golgoti. Kako bi učenici mogli razumjeti ljubav koja ga nadahnjuje, On im pere noge, pokazuje im primjer kako oni trebaju postupati. Euharistija je ljubav koja postaje služenje. Euharistija je uzvišena prisutnost Krista koji želi nasititi svakog čovjeka, naročito najslabije, osposobiti ih za svjedočenje u teškoćama svijeta. Osim toga, dajući nam se za hranu, Isus potvrđuje da trebamo naučiti s drugima lomiti tu hranu kako bi postala istinsko zajedništvo života s potrebitima. Isus nam se daje i traži da u Njemu ostanemo kako bismo činili jednako tako – objasnio je Papa.

Isusova ljubav obuhvaća sve

Veliki petak je vrhunac ljubavi. Smrt Isusova, koji se na križu predaje Ocu kako bi spasio cijeli svijet, izražava bezgraničnu ljubav, ‘sve do kraja bez kraja’. Njegova ljubav kani zagrliti sve, ne isključuje nikoga. Ta ljubav obuhvaća sve vrijeme i svako mjesto. Ona je neiscrpivi izvor spasenja, iz kojega svatko od nas, grješnika, može crpsti. Ako nam je u Isusovoj smrti Bog očitovao svoju uzvišenu ljubav, onda i mi, preporođeni u duhu Svetomu, možemo i moramo ljubiti jedni druge – ustvrdio je Sveti Otac.

Božja šutnja je iščekivanje života

Velika subota je dan Božje šutnje. Treba biti dan šutnje, a mi imamo učiniti sve da i za nas bude dan šutnje, kao što je bila onda: dan Božje šutnje. Isus položen u grob s cijelim čovječanstvom dijeli dramu smrti. Ta šutnja govori i očituje ljubav kao solidarnost s napuštenima oduvijek, do kojih Božji Sin dopire ispunjajući prazninu koju jedino beskrajno Božje milosrđe može ispuniti. Bog šuti, ali iz ljubavi. U taj dan šutljiva ljubav postaje iščekivanje života u uskrsnuću. Bilo bi dobro da se na Veliku subotu sjetimo Gospe,’ Vjernice’, koja je u tišini čekala uskrsnuće. Gospa nam treba biti slika Velike subote. Razmišljajmo kako je Marija živjela Veliku subotu, u iščekivanju. Njezina ljubav ne sumnja, nego se nada u riječ Gospodinovu, da na dan Uskrsnuća postane razvidna i blistava.

Isus je trpio radi nas

Sve je veliko otajstvo ljubavi i milosrđa. Naše su riječi siromašne i nedostatne da posvema izraze to otajstvo. U tomu nam može pomoći iskustvo jedne djevojke, mističarke, koja nije odveć poznata, ali je ispisala uzvišene stranice o Kristovoj ljubavi. Zvala se Juliana od Norwicha; bila je nepismena, a imala je viđenja o Isusovoj muci te je potom, postavši samotnicom, jednostavnim, dubokim i izražajnim riječima opisala smisao milosrdne ljubavi – kazao je Papa dodajući:

Ovako veli: „Tada me naš dobri Gospodin upita: „Jesi li zadovoljna što sam trpio za tebe?“ Odgovorila sam: „Da, dobri Gospodine, i puno ti zahvaljujem; da, dobri Gospodine, budi blagoslovljen“. Tada Isus, naš dobri Gospodin, reče: „Ako si zadovoljna ti, onda sam i ja zadovoljan. To da sam podnio muku za tebe, za mene je radost, sreća, vječno veselje; a kad bih mogao još više trpjeti, to bih učinio“. To je naš Isus, koji svakome od nas veli: „Kad bih mogao još više trpjeti, to bih učinio – istaknuo je Papa.

Prepustimo da nas zakrili Isusovo milosrđe

Vrlo su lijepe ove riječi – uskliknuo je Papa. Omogućit će da zaista shvatimo neizmjernu i bezgraničnu Božju ljubav prema nama. Prepustimo se da nas zakrili to milosrđe koje nam dolazi u susret; a ovih dana, dok nam je pogled uprt u muku i smrt Gospodinovu, u svoje srce prihvatimo veličinu njegove ljubavi, poput Gospe na Veliku subotu, u tišini, u iščekivanju Uskrsnuća – potaknuo je Sveti Otac te nakon uobičajenih pozdrava uputio sljedeći apel:

Bolna srca pratio sam žalosne vijesti o jučerašnjim terorističkim napadima u Bruxellesu, koji su prouzročili brojne žrtve i ranjene. Jamčim svoju molitvu i svoju blizinu dragom belgijskom narodu, svoj rodbini žrtava i svima ranjenim. Ponovo pozivam sve ljude dobre volje da se pridruže jednodušnoj osudi tih okrutnih zločina koji jedino donose smrt, užas i strah. Molim sve da u ovom Svetom tjednu ustraju u molitvi i traženju Gospodina da po zagovoru Djevice Marije utješi ožalošćena srca te da obrati osobe koje je zaslijepio okrutni fundamentalizam. Izmolimo Zdravo Marijo…Sada u tišini, pomolimo se za umrle, ranjene, za rodbinu i za cijeli belgijski narod – potaknuo je Papa.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.