Vjera Papa govori Papa Franjo: Poruka višem nadbiskupu Shevchuku povodom 70. obljetnice Lvivske pseudo-sinode
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Poruka višem nadbiskupu Shevchuku povodom 70. obljetnice Lvivske pseudo-sinode

Izražavam svoju duboku zahvalnost na vašoj vjernosti i potičem vas da budete neumorni svjedoci nade koja prosvjetljuje naše živote – napisao je papa Franjo poglavaru Ukrajinske grkokatoličke Crkve, višem nadbiskupu Sviatoslavu Shevchuku, u poruci povodom 70. obljetnice Lvivske pseudo-sinode.

Radi se o kanonski nevaljanom pokušaju iz 1946. godine – u organizaciji sovjetske tajne policije – da se prekine zajedništvo ukrajinskih grkokatolika s Petrovim nasljednikom i da ih se „vrati“ u okrilje pravoslavlja. Kao rezultat tog – prema Papinim riječima – „tužnog događaja“, Ukrajinska je grkokatolička Crkva bila proglašena ilegalnom, a njezina su dobra bila oteta i dana Moskovskom patrijarhatu ili pak iskorištena za sekularne potrebe. Ukrajinski su grkokatolici bili progonjeni te su preživljavali kao „podzemna Crkva“ do početka 90-ih godina prošloga stoljeća.

U poruci višem nadbiskupu Shevchuku, papa Franjo je ponovno izrazio svoju „solidarnost s pastirima i vjernicima“ Ukrajinske grkokatoličke Crkve, „u teškom razdoblju koje je obilježeno ratom“, dok oni nastoje olakšati patnje i tražiti mir za – kako je rekao – „dragu ukrajinsku zemlju“.

Spominjući se Lvivske pseudo-sinode – napisao je Papa – „priginjemo glavu s dubokom zahvalnošću pred onima koji su po cijenu progona te čak i mučeništva… svjedočili vjeru, živeći je predano u svojoj Crkvi i u neporazivom zajedništvu s Petrovim nasljednikom“. Također je podsjetio na riječi samog apostolskog prvaka: „Pa tko da vam naudi ako revnujete za dobro? Nego, morali i trpjeti zbog svoje pravednosti, blago vama! (…) Gospodin – Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem…” (1 Pt 3, 13-16)

Na koncu, zazivajući zagovor Blažene Djevice Marije i ukrajinskih grkokatoličkih mučenika, Papa je svim pastirima i vjernicima te Crkve udijelio svoj apostolski blagoslov kao „znak stalne naklonosti i sjećanja“.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.