Vjera Papa govori Papa Franjo: Poruka višem nadbiskupu Shevchuku povodom 70. obljetnice Lvivske pseudo-sinode
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Poruka višem nadbiskupu Shevchuku povodom 70. obljetnice Lvivske pseudo-sinode

Izražavam svoju duboku zahvalnost na vašoj vjernosti i potičem vas da budete neumorni svjedoci nade koja prosvjetljuje naše živote – napisao je papa Franjo poglavaru Ukrajinske grkokatoličke Crkve, višem nadbiskupu Sviatoslavu Shevchuku, u poruci povodom 70. obljetnice Lvivske pseudo-sinode.

Radi se o kanonski nevaljanom pokušaju iz 1946. godine – u organizaciji sovjetske tajne policije – da se prekine zajedništvo ukrajinskih grkokatolika s Petrovim nasljednikom i da ih se „vrati“ u okrilje pravoslavlja. Kao rezultat tog – prema Papinim riječima – „tužnog događaja“, Ukrajinska je grkokatolička Crkva bila proglašena ilegalnom, a njezina su dobra bila oteta i dana Moskovskom patrijarhatu ili pak iskorištena za sekularne potrebe. Ukrajinski su grkokatolici bili progonjeni te su preživljavali kao „podzemna Crkva“ do početka 90-ih godina prošloga stoljeća.

U poruci višem nadbiskupu Shevchuku, papa Franjo je ponovno izrazio svoju „solidarnost s pastirima i vjernicima“ Ukrajinske grkokatoličke Crkve, „u teškom razdoblju koje je obilježeno ratom“, dok oni nastoje olakšati patnje i tražiti mir za – kako je rekao – „dragu ukrajinsku zemlju“.

Spominjući se Lvivske pseudo-sinode – napisao je Papa – „priginjemo glavu s dubokom zahvalnošću pred onima koji su po cijenu progona te čak i mučeništva… svjedočili vjeru, živeći je predano u svojoj Crkvi i u neporazivom zajedništvu s Petrovim nasljednikom“. Također je podsjetio na riječi samog apostolskog prvaka: „Pa tko da vam naudi ako revnujete za dobro? Nego, morali i trpjeti zbog svoje pravednosti, blago vama! (…) Gospodin – Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama, ali blago i s poštovanjem…” (1 Pt 3, 13-16)

Na koncu, zazivajući zagovor Blažene Djevice Marije i ukrajinskih grkokatoličkih mučenika, Papa je svim pastirima i vjernicima te Crkve udijelio svoj apostolski blagoslov kao „znak stalne naklonosti i sjećanja“.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.