Vjera Papa govori Papa Franjo: Mučenici današnjice žrtve su globalizacije ravnodušnosti
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Mučenici današnjice žrtve su globalizacije ravnodušnosti

U sakramentu pomirenja možemo uvijek iznova početi: Bog nas prihvaća, vraća nam dostojanstvo svoje djece i govori nam: „Idi naprijed! Budi u miru! Ustani, idi naprijed“ – rekao je papa Franjo u današnjem podnevnom nagovoru. Nakon molitve Angelusa još jednom je izrazio sućut za ubijene misionarke ljubavi i druge ljude u Jemenu te je pozdravio ekumensku inicijativu „humanitarnih koridora“ za izbjeglice.

Veliki dar slobode

Govoreći o evanđeoskoj prispodobi o izgubljenom sinu, odnosno o milosrdnom ocu, Papa je naglasio da nas Bog smatra svojom djecom i onda kad smo izgubljeni te nam dolazi ususret kako bismo mu se vratili. Pogreške koje činimo, čak i ako su velike, ne nagrizaju vjernost njegove ljubavi.

Papa je napomenuo da u toj prispodobi zadivljuje očeva tolerancija prema odluci mlađega sina: mogao mu se suprotstaviti ili ne dati mu nasljedstvo, budući da je još živ. Umjesto toga, dopušta mu da otiđe, znajući za moguće rizike. „Tako Bog postupa s nama: ostavlja nas slobodne, također i da pogriješimo, zato što nas je stvorio s velikim darom slobode. Na nama je da ju dobro iskoristimo. Taj dar slobode, koji nam Bog daje, uvijek me zadivljuje“ – priznao je papa Franjo.

Otac izlazi ususret i mlađem i starjem sinu

Milosrdni otac ima jednak stav i prema starijem sinu: izlazi mu ususret. Kad se netko osjeća grješnikom, onda se doista osjeća malenim. Ali otac traži i onoga tko se osjeća pravednim, tko gaji zao stav, oholost. Taj je stav od đavla! – upozorio je papa Franjo. Otac čeka one koji se prepoznaju grješnicima i ide tražiti one koji se osjećaju pravednima. To je naš Otac, a Isus nas uči kako biti milosrdni poput njega – rekao je.

Ubijene misionarke ljubavi

Nakon molitve Angelusa, izrazio je blizinu misionarkama ljubavi Majke Terezije zbog nedavnog ubojstva četiri sestre u gradu Adenu u Jemenu te je rekao da moli za njih i za druge ubijene osobe. To su mučenici današnjice koji prolijevaju svoju krv za Crkvu – naglasio je Sveti Otac – ali oni ne stvaraju udarne priče ili nisu na naslovnicama novina. Oni su žrtve napadača koji su ih ubili, ali su i žrtve globalizacije ravnodušnosti. Neka Majka Terezija – dodao je – otprati u nebo ove svoje kćeri mučenice ljubavi te moli za mir i sveto poštovanje ljudskoga života.

Humanitarni koridori za izbjeglice

Papa je također istaknuo kako cijeni inicijativu „humanitarnih koridora“ za izbjeglice, koja je nedavno pokrenuta u Italiji, u korist ljudi koji bježe od rata i nasilja. Među dosad prihvaćenim ljudima nalaze se bolesna djeca, osobe s invaliditetom, ratne udovice s djecom i starije osobe. Inicijativa ima i ekumensku narav jer ju zajedno podržavaju katolici i protestanti. Na koncu, Sveti je Otac zamolio vjernike da ga prate molitvama dok sa svojim suradnicima bude na korizmenim duhovnim vježbama, koje započinju večeras, a traju do petka, 11. ožujka.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.