Vjera Papa govori Papa Franjo: Mučenici današnjice žrtve su globalizacije ravnodušnosti
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Mučenici današnjice žrtve su globalizacije ravnodušnosti

U sakramentu pomirenja možemo uvijek iznova početi: Bog nas prihvaća, vraća nam dostojanstvo svoje djece i govori nam: „Idi naprijed! Budi u miru! Ustani, idi naprijed“ – rekao je papa Franjo u današnjem podnevnom nagovoru. Nakon molitve Angelusa još jednom je izrazio sućut za ubijene misionarke ljubavi i druge ljude u Jemenu te je pozdravio ekumensku inicijativu „humanitarnih koridora“ za izbjeglice.

Veliki dar slobode

Govoreći o evanđeoskoj prispodobi o izgubljenom sinu, odnosno o milosrdnom ocu, Papa je naglasio da nas Bog smatra svojom djecom i onda kad smo izgubljeni te nam dolazi ususret kako bismo mu se vratili. Pogreške koje činimo, čak i ako su velike, ne nagrizaju vjernost njegove ljubavi.

Papa je napomenuo da u toj prispodobi zadivljuje očeva tolerancija prema odluci mlađega sina: mogao mu se suprotstaviti ili ne dati mu nasljedstvo, budući da je još živ. Umjesto toga, dopušta mu da otiđe, znajući za moguće rizike. „Tako Bog postupa s nama: ostavlja nas slobodne, također i da pogriješimo, zato što nas je stvorio s velikim darom slobode. Na nama je da ju dobro iskoristimo. Taj dar slobode, koji nam Bog daje, uvijek me zadivljuje“ – priznao je papa Franjo.

Otac izlazi ususret i mlađem i starjem sinu

Milosrdni otac ima jednak stav i prema starijem sinu: izlazi mu ususret. Kad se netko osjeća grješnikom, onda se doista osjeća malenim. Ali otac traži i onoga tko se osjeća pravednim, tko gaji zao stav, oholost. Taj je stav od đavla! – upozorio je papa Franjo. Otac čeka one koji se prepoznaju grješnicima i ide tražiti one koji se osjećaju pravednima. To je naš Otac, a Isus nas uči kako biti milosrdni poput njega – rekao je.

Ubijene misionarke ljubavi

Nakon molitve Angelusa, izrazio je blizinu misionarkama ljubavi Majke Terezije zbog nedavnog ubojstva četiri sestre u gradu Adenu u Jemenu te je rekao da moli za njih i za druge ubijene osobe. To su mučenici današnjice koji prolijevaju svoju krv za Crkvu – naglasio je Sveti Otac – ali oni ne stvaraju udarne priče ili nisu na naslovnicama novina. Oni su žrtve napadača koji su ih ubili, ali su i žrtve globalizacije ravnodušnosti. Neka Majka Terezija – dodao je – otprati u nebo ove svoje kćeri mučenice ljubavi te moli za mir i sveto poštovanje ljudskoga života.

Humanitarni koridori za izbjeglice

Papa je također istaknuo kako cijeni inicijativu „humanitarnih koridora“ za izbjeglice, koja je nedavno pokrenuta u Italiji, u korist ljudi koji bježe od rata i nasilja. Među dosad prihvaćenim ljudima nalaze se bolesna djeca, osobe s invaliditetom, ratne udovice s djecom i starije osobe. Inicijativa ima i ekumensku narav jer ju zajedno podržavaju katolici i protestanti. Na koncu, Sveti je Otac zamolio vjernike da ga prate molitvama dok sa svojim suradnicima bude na korizmenim duhovnim vježbama, koje započinju večeras, a traju do petka, 11. ožujka.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.