Vjera Papa govori Papa: ‘Častiti svetu Majku Božju nas podsjeća da nismo siročad, već da imamo majku’
Papa govori Vjera

Papa: ‘Častiti svetu Majku Božju nas podsjeća da nismo siročad, već da imamo majku’

Častiti svetu Majku Božju nas podsjeća da nismo siročad, već imamo majku – kazao je papa Franjo na današnjoj svetoj misi povodom svetkovine sv. Marije Bogorodice. Sveto pismo Mariju predstavlja kao ženu od malo riječi, ali ona ima pozorni pogled – rekao je Papa te je dodao kako je jedna od najvažnijih njezinih osobina – toplina. Marija nam svojim majčinstvom pokazuje da poniznost i nježnost nisu vrline slabih, već snažnih; uči nas kako nije potrebno odnositi se prema drugima loše kako bismo se osjećali važnima.

Sveti Otac je u svojoj propovijedi istaknuo kako Marija čuva svijet od „raka duhovnog sirotanstva“. Podsjetio je da su majke „najjači protuotrov za naša individualistička i egoistička nagnuća, za zatvaranje u sebe i ravnodušnost. Društvo bez majki bilo bi nemilosrdno društvo, koje bi imalo mjesta samo za računicu i špekulaciju.“ Majke su sposobne, čak i u najtežim vremenima, svjedočiti nježnost, bezuvjetno samožrtvovanje i snagu nade – naglasio je Papa.

Sveti Otac je kazao kako je on sâm toliko toga naučio od majki „čija su djeca u zatvorima ili leže na bolničkim krevetima ili su ovisna o drogi i te se majke – bilo hladno bilo vruće, padala kiša ili vladala suša – nikad ne prestaju boriti za ono što je najbolje za njihovu djecu. Ili one majke u izbjegličkim kampovima ili čak usred rata, koje bez kolebanja grle svoju djecu te su im potpora u njihovim trpljenjima. Majke koje doslovno daju život za svoju djecu tako da nijedno od njih ne propadne. Gdje su majke, tamo je jedinstvo, pripadnost, pripadanje djece“ – rekao je Papa.

Stoga je za papu Franju pravo da na početku godine usmjerimo pogled na Mariju. Pomisao na Majku Božju „nas čuva od nagrizajuće bolesti ‘duhovnog sirotanstva’. To je duboki osjećaj da ne pripadamo obitelji, narodu, zemlji, našem Bogu, i dovodi nas do toga da gledamo samo na sebe te se zatvorimo u sebe. Tko doživi takvo sirotanstvo, zaboravlja da je sâm život dar koji smo pozvani dijeliti s drugima u našem zajedničkom domu“, kazao je Sveti Otac.

Ovaj oblik sirotanstva je podmukao jer dolazi pritajeno i „izjeda i omalovažava dušu. I tako se postupno omalovažavam jer mi nitko ne pripada i nikome ne pripadam. Omalovažavam zemlju jer mi ne pripada; omalovažavam druge jer me se ne tiču; omalovažavam Boga jer mu ne pripadam i u konačnici omalovažavam sama sebe budući da zaboravljam tko sam kao i svoje božansko ‘prezime’“ – rekao je papa Franjo.

Nasuprot tomu svetkovina sv. Majke Božje nas podsjeća da nismo puki predmeti „čija je svrha konzumirati i biti konzumirani, već smo djeca, obitelj, narod Božji.“ Marijin pogled nas oslobađa od ‘duhovnog sirotanstva’ te nas uči brinuti se za život na isti način i s istom nježnošću kao što je to ona činila: sijući nadu, osjećaj pripadanja i bratstva – poručio je na kraju Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Instagram – pope Francis

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.