Vjera Papa govori Papa: Bog nam na dar želi darovati Svoga Sina
Papa govori Vjera

Papa: Bog nam na dar želi darovati Svoga Sina

U svom današnjem podnevnom nagovoru Sveti Otac je govorio o Božjoj blizinu Čovječanstvu. Istaknuo je kako je značajka 4. nedjelje Došašća „blizina“ – blizina Boga Čovječanstvu. U središtu današnjeg Evanđelja nalaze se dvije osobe koje – više od bilo koga – sudjeluju u otajstvu ljubavi: Djevica Marija i njezin zaručnik Josip. Otajstvo te ljubavi, otajstvo je blizine Boga Čovječanstvu.

Evanđelist Matej prepoznaje da se Izaijino proroštvo ostvarilo u Mariji, koja je Isusa začela po Duhu Svetom. Sin Božji dolazi u njezino krilo kako bi postao čovjekom; i Ona ga prihvaća. Tako se, uzimajući tijelo od žene Bog na jedinstven način približio ljudskom biću. I nama se također, na različit način, Bog približava svojom milošću,  kako bi ušao u naš život i ponudio nam svoga Sina na dar.

A što mi činimo? Prihvaćamo li ga? Dopuštamo li mu da nam se približi; ili ga odbijamo? – upitao je Sveti Otac. Poput Marije, koja je sebe slobodno prikazala Gospodinu i dopustila mu time da izmijeni sudbinu čovječanstva – i mi, prihvaćajući Isusa i tražeći način da ga svakodnevno slijedimo – možemo sudjelovati u Njegovu planu spasenja; i nas samih i svijeta. Marija se dakle ocrtava kao model u koji se trebamo zaglédati i kao oslonac na koji možemo računati, u svom traganju za Bogom, u  našemu približavanju Bogu, u tom dopuštanju da nam se Bog približi, kao i u našem zauzimanju za izgradnju civilizacije ljubavi.

Drugi protagonist evanđelja je Sveti Josip. Evanđelist primjećuje kako on ne nalazi objašnjenje onoga što se pred njim događa, naime – Marijinu trudnoću. Upravo u trenutku sumnje i tjeskobe, Bog mu se približava po svom Glasniku te ga prosvjetljuje u poglédu naravi Marijina majčinstva: Dijete u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Josip se pred tim izvanrednim događajem, koji u njemu podiže mnoga pitanja, potpuno prepušta da mu se Bog približi i – slijedeći Njegov poziv – ne odbacuje svoju Zaručnicu nego je uzima za ženu. Prihvativši Mariju, Josip je svjesno i s ljubavlju prihvatio i Onoga koji je u njoj začet čudesnim Božjim zahvatom. Josip nas uči pouzdanju u Boga koji nam se približava: kada nam se Bog približava trebamo se u Nj pouzdati; prepustiti se da nas, po dragovoljnoj poslušnosti, On vodi.

Likovi Marije i Josipa, koji su po vjeri prvi prigrlili Isusa, uvode nas u otajstvo Božića. Marija nam pomaže da budemo raspoloživi kako bismo prihvatili Božjeg Sina u svoj konkretni život, u svoje tijelo. Josip nas pak potiče da uvijek tražimo Božju volju i slijedimo je s potpunim pouzdanjem. Oboje su dopustili da im se Bog približi – kazao je Papa.

Sveti je Otac nadalje istaknuo kako je Anđeo rekao da će se Dijete zvati „Emmanuel“ što znači „Bog s nama“, što isto tako znači i: „Bog koji nam je blizu“. Otvaram li ja – Bogu koji mi se približava; Gospodinu – svoja vrata? Kad osjetim određeno nutarnje nadahnuće; da od mene traži da učinim nešto više za druge; kada me poziva na molitvu? Upitao je papa Franjo.

Ovaj navještaj nade, koja se ispunja za Božić, neka dovede do ostvarenja iščekivanja Boga u svima nama, u čitavoj Crkvi, kao i u mnogim „malenima“ koje svijet odbacuje, ali koje Bog ljubi i kojima se približava – poželio je Sveti Otac…

Nakon molitve Angelusa, papa Franjo je pozdravio hodočasnike te uputio apel svima da mole da se dijalog u Demokratskoj Republici Kongo, odvija u vedrom raspoloženju kako bi se izbjegao svaki oblik nasilja, na dobro čitave zemlje.

Zahvalivši se zatim svim osobama i institucijama, koji su mu jučer htjeli čestitati rođendan, predložio je da u tjednu koji slijedi, nastojimo pronaći koji trenutak i da se zaustavimo u tišini te si predočimo Gospu i svetog Josipa kako putuju prema Betlehemu; kako idu, kako prolaze kroz trenutke teškoća, ali i radosti; ganuća i tjeskobe i zabrinutost.“ U Tome nam mnogo pomažu jaslice“ – kazao je Papa – Nastojmo ući u istinski Božić – onaj Isusov – u kojemu nam prilazi, „Bog s nama“ „Bog nama blizak“, kako bismo primili milost ovoga blagdana; milost blizine, ljubavi, poniznosti i nježnosti… U tim trenucima – pozvao je na koncu nagovora Sveti Otac – „ne zaboravite moliti i za mene“!

Izvor: radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.