Vjera Papa govori Papa na općoj audijenciji: ‘Po Božiću nada ulazi u svijet, utjelovljenjem Sina Božjega’
Papa govori Vjera

Papa na općoj audijenciji: ‘Po Božiću nada ulazi u svijet, utjelovljenjem Sina Božjega’

Po Božiću nada ulazi u svijet, utjelovljenjem Sina Božjega – kazao je papa Franjo tijekom današnje opće audijencije na kojoj je nastavio niz kateheza o kršćanskoj nadi. Prorok Izaija je navijestio rođenje Mesije (usp. Iz 7,14; 11,1), a Bog ispunjava njegova proroštva postajući čovjekom – rekao je Papa te dodao: Na taj način Bog očituje svoju vjernost i čovjeku daruje novu nadu – vječni život.

Kada govorimo o nadi, uglavnom mislimo na nešto što nije u čovjekovoj moći, niti je vidljivo. Zapravo, ono čemu se nadamo nadilazi naše snage i obzore. No Kristovo rođenje, kojim počinje otkupljenje, govori nam o drukčijoj nadi, u koju se možemo pouzdati, koju može vidjeti i razumjeti jer se temelji na Bogu. Nada za kršćanina znači biti siguran da je on zajedno s Kristom na putu prema Ocu – kazao je Sveti Otac.

Papa je podsjetio kako se za vrijeme došašća u kršćanskim domovima postavljaju jaslice i svaka figurica u jaslicama znak je nade. Svoje promišljanje o jaslicama započeo je s Marijom, Majkom nade, koja je svojim „da“ Bogu otvorila vrata u naš svijet. Uz Mariju je Josip – nastavio je – Jišajev i Davidov potomak, koji je također povjerovao riječi anđela te nadjenuo djetetu ime „Isus“. U tom imenu je nada za svakog čovjeka jer će po tom djetetu Bog spasiti čovječanstvo od smrti i grijeha – rekao je.

Papa je potom govorio o pastirima koji predstavljaju siromašne i potrebite, a također o Betlehemu koji je Božanska Providnost odabrala jer voli djelovati po malenima i skromnima. Pastiri, koji su došli vidjeti dijete, u njemu vide ostvarenje obećanja i nadaju se da će za svakog od njih spasenje Božje postati stvarnost – kazao je Sveti Otac te nastavio: Tko se pouzdaje u vlastite sigurnosti, naročito one materijalne, ne nada se Božjem spasenju. Trebamo upamtiti sljedeće: naše sigurnosti nas neće spasiti. Jedina sigurnost koja izbavlja je nada u Boga koji spašava. Maleni naprotiv vjeruju Bogu, pouzdaju se u njega zato što su u djetetu prepoznali znak na koji su ih uputili anđeli (usp. Lk 2,12).

Kršćanska nada pokazuje se u konačnici u hvali i zahvaljivanju, a upravo taj aspekt predstavlja anđeoski zbor koji najavljuje: „Slava Bogu na visinama, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim“ (Lk 2,14) – rekao je papa Franjo dodavši da se promatranjem jaslica pripremamo za Božić. Neka nam Gospodinovo rođenje doista bude slavlje prihvaćanja Isusa, sjemena nade – poručio je na kraju prisutnima papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.