Vjera Papa govori Papa na općoj audijenciji: ‘Po Božiću nada ulazi u svijet, utjelovljenjem Sina Božjega’
Papa govori Vjera

Papa na općoj audijenciji: ‘Po Božiću nada ulazi u svijet, utjelovljenjem Sina Božjega’

Po Božiću nada ulazi u svijet, utjelovljenjem Sina Božjega – kazao je papa Franjo tijekom današnje opće audijencije na kojoj je nastavio niz kateheza o kršćanskoj nadi. Prorok Izaija je navijestio rođenje Mesije (usp. Iz 7,14; 11,1), a Bog ispunjava njegova proroštva postajući čovjekom – rekao je Papa te dodao: Na taj način Bog očituje svoju vjernost i čovjeku daruje novu nadu – vječni život.

Kada govorimo o nadi, uglavnom mislimo na nešto što nije u čovjekovoj moći, niti je vidljivo. Zapravo, ono čemu se nadamo nadilazi naše snage i obzore. No Kristovo rođenje, kojim počinje otkupljenje, govori nam o drukčijoj nadi, u koju se možemo pouzdati, koju može vidjeti i razumjeti jer se temelji na Bogu. Nada za kršćanina znači biti siguran da je on zajedno s Kristom na putu prema Ocu – kazao je Sveti Otac.

Papa je podsjetio kako se za vrijeme došašća u kršćanskim domovima postavljaju jaslice i svaka figurica u jaslicama znak je nade. Svoje promišljanje o jaslicama započeo je s Marijom, Majkom nade, koja je svojim „da“ Bogu otvorila vrata u naš svijet. Uz Mariju je Josip – nastavio je – Jišajev i Davidov potomak, koji je također povjerovao riječi anđela te nadjenuo djetetu ime „Isus“. U tom imenu je nada za svakog čovjeka jer će po tom djetetu Bog spasiti čovječanstvo od smrti i grijeha – rekao je.

Papa je potom govorio o pastirima koji predstavljaju siromašne i potrebite, a također o Betlehemu koji je Božanska Providnost odabrala jer voli djelovati po malenima i skromnima. Pastiri, koji su došli vidjeti dijete, u njemu vide ostvarenje obećanja i nadaju se da će za svakog od njih spasenje Božje postati stvarnost – kazao je Sveti Otac te nastavio: Tko se pouzdaje u vlastite sigurnosti, naročito one materijalne, ne nada se Božjem spasenju. Trebamo upamtiti sljedeće: naše sigurnosti nas neće spasiti. Jedina sigurnost koja izbavlja je nada u Boga koji spašava. Maleni naprotiv vjeruju Bogu, pouzdaju se u njega zato što su u djetetu prepoznali znak na koji su ih uputili anđeli (usp. Lk 2,12).

Kršćanska nada pokazuje se u konačnici u hvali i zahvaljivanju, a upravo taj aspekt predstavlja anđeoski zbor koji najavljuje: „Slava Bogu na visinama, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim“ (Lk 2,14) – rekao je papa Franjo dodavši da se promatranjem jaslica pripremamo za Božić. Neka nam Gospodinovo rođenje doista bude slavlje prihvaćanja Isusa, sjemena nade – poručio je na kraju prisutnima papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.