Vjera Papa govori Papa: Beskrajnost Božjega milosrđa
Papa govori Vjera

Papa: Beskrajnost Božjega milosrđa

Neka korizimeno vrijeme pripremi naše srce za Božji oprost te da i mi opraštamo kao i On, to jest „zaboravljajući“ tuđe uvrjede – poželio je Sveti Otac zaključujući današnju propovijed na svetoj misi, slavljenoj u Domu Sveta Marta.

Bez pamćenja

Papa se u propovijedi, kao i uvijek, prepustio nadahnuću liturgijskih čitanja. Evanđelje govori kako Petar pita Isusa: „Koliko puta treba da oprostim bratu koji me uvrijedio?“ Prvo pak čitanje, uzeto iz proroka Danijela, usredotočeno je na molitvu mladoga Azarja, koji, osuđen na lomaču jer je odbio klanjati se zlatnom idolu, u ognju zaziva milosrđe Božje za narod i za sebe. To je ispravna molitva – istaknuo je Papa – jer se potpuno oslanja na Božju dobrotu.

Kada Bog oprašta, bezgraničan je njegovo oprost, kao da ‘zaboravlja’. Sasvim suprotno od onoga što mi činimo, od brbljanja: učinio je ovo i ono – ne zaboravljamo ništa. Zašto? Zato jer nemamo milosrdno srce. Postupaj s nama po blagosti svojoj – veli Azarja. Po svojem velikom milosrđu, spasi nas! To je apel Božjem milosrđu da nam udijeli oprost i spasenje i da zaboravi naše grijehe – ustvrdio je Papa.

Jednadžba oprosta

U evanđelju, da Petru objasni kako treba uvijek opraštati, Isus navodi prispodobi o dvojici dužnika: prvome gospodar oprašta dug, iako je dugovao veliku svotu novca, ali on nije imao milosrđa s dužnikom koji mu je dugovao neznatnu svotu – podsjetio je Papa dodajući:

„U Očenašu molimo: Oprosti nam duge naše, kako i mi opraštamo dužnicima svojim“. To je jednačenje, jedan i drugi oprost idu zajedno. Kako će ti Bog oprostiti ako nisi sposoban oprostiti? On ti želi oprostiti, a ne može ako ti je zatvoreno srce, ako ne može u nj ući. Netko bi pak mogao reći: Oče, ja opraštam, ali ne mogu zaboraviti gadost koja mi je učinjena… Moli Boga da ti pomogne zaboraviti: a ovo je pak druga stvar. Može se oprostiti, ali se ne uspijeva uvijek zaboraviti. Treba oprostiti kao što Bog oprašta: On sve prašta – ustvrdio je papa Franjo.

Milosrđe zaboravlja

Potrebno je milosrđe, samilost, oproštenje, ponavljao je Papa, podsjećajući da je opraštanje uvijek Božje milosrđe. Papa je molio da korizma pripremi naše srce za primanje Božjeg oprosta; da ga možemo primiti i drugima udijeliti: od srca oprostiti. Po opraštanju se približavamo Božjem milosrđu. Svi treba da tražimo oproštenje. Ako oprostimo, bit će nam oprošteno. S drugima budimo milosrdni pa ćemo osjetiti milosrđe Boga, koji’zaboravlja’ kada oprašta – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.