Vjera Papa govori Licemjerje je virus u sjeni, ali molitva ga može pobijediti
Papa govori Vjera

Licemjerje je virus u sjeni, ali molitva ga može pobijediti

VATICAN CITY, VATICAN - DECEMBER 11: Pope Francis holds his weekly audience in St. Peter's Square on December 11, 2013 in Vatican City, Vatican. Pope Francis has been named Time magazine's Person of the Year, succeeding Barack Obama. (Photo by Franco Origlia/Getty Images)

Trebamo mnogo moliti kako se ne bismo zarazili „virusom“ licemjerja koje osvaja lažima, ostajući u sjeni – Isusov je poticaj koji je papa Franjo istaknuo u propovijedi na misi u Domu Sveta Marta, pozivajući nazočne da ga prihvate. Licemjerje nema neku boju, nego igra polubojama – napomenuo je Papa te objasnio – uvlači se i osvaja u „svjetlu-tami“, privlačnošću laži.

Osvrnuvši se na odlomak Lukina Evanđelja iz današnje liturgije, koji govori o Isusu i njegovim učenicima u toliko velikom mnoštvu da „su jedni druge gazili“, Papa je istaknuo jasno Kristovo upozorenje upućeno učenicima: „Čuvajte se kvasca farizejskoga“. Riječ je o vrlo malenoj stvari, o kvascu – primijetio je Papa – ali kako Isus o tomu govori čini se kao da želi reći da je riječ o ‘virusu’. Poput liječnika koji svoje suradnike upozorava da paze na mogućnost zaraze.

Licemjerje je način života, djelovanja, govora, koji nije jasan – napomenuo je Sveti Otac. Možda se smiješi, možda je ozbiljno… Nije svjetlost, nije sjena… Kreće se tako da izgleda kao da nije ni za koga opasno, poput zmije, ali privlačno je kao svjetlo-tama. Ima privlačnost nejasnoće, govora u kojemu se stvari ne kažu jasno; ima privlačnost laži, privida… Licemjernim je farizejima Isus također govorio da su puni sebe, puni taštine, da vole šetati ulicama pokazujući da su važni, učeni ljudi… – kazao je Papa te nastavio – Isus pak umiruje narod. Ne bojte se, kazao je, jer ništa nije skriveno što se neće otkriti, ni tajno što se neće saznati.

Odnosno, – primijetio je papa Franjo – kao da je rekao da skrivanje ne pomaže, iako je farizejski kvasac dovodio, i dovodi, do toga da ljudi više vole tmine nego svjetlost. Taj je kvasac virus koji čini bolesnim, i zbog kojega ćeš umrijeti. Čuvajte se! – istaknuo je Papa te ponovio – Taj te kvasac vodi u tmine. Čuvajte se!

Ali, postoji netko tko je veći od toga: to je Otac koji je na nebesima. ‘Ne prodaje li se pet vrapčića za dva novčića? Pa ipak nijednoga od njih Bog ne zaboravlja. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se! Vrjedniji ste od mnogo vrabaca!’ – kazao je Papa navodeći riječi iz Evanđelja te dodao – Pred svim tim strahovima koji se tu i tamo stavljaju pred nas, i koji nam postavljaju virus, taj kvasac farizejskoga licemjerja, Isus nam govori: Postoji Otac koji vas voli. Postoji Otac koji se brine za vas.

I samo je jedan način na koji se može izbjeći zaraza – smatra papa Franjo. Put je to koji nam pokazuje Isus, a to je molitva. Jedino rješenje, kako ne bismo popustili onom farizejskom ponašanju koje nije ni svjetlost ni sjena, nego je na pola puta koji nikada neće doći do Božje svjetlosti. Stoga molimo.

Molimo mnogo – potaknuo je Papa te zazvao Gospodina. Gospodine, čuvaj svoju Crkvu koju činimo svi mi; čuvaj svoj narod, koji se okupio, te su jedni druge gazili. Čuvaj svoj narod jer voliš svjetlost, svjetlost koja dolazi od Oca, koja dolazi od Tvojega Oca, koji je poslao Tebe da nas spasiš. Čuvaj svoj narod da ne postane licemjeran, da ne padne u mlakost života. Čuvaj svoj narod kako bi posjedovao radost spoznaje da postoji Otac koji nas mnogo voli – rekao je na kraju Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.