Vjera Crkva U korizmi valja staviti u optjecaj ljubav i praštanje
Crkva Ostalo Vjera

U korizmi valja staviti u optjecaj ljubav i praštanje

Danas, na Čistu srijedu, započinje korizma, vrijeme milosti i obraćenja, kako bismo se, u vidiku Uskrsa, svim srcem i cijelim životom vratili Bogu. Papa Franjo je danas poslijepodne predvodio procesiju s biskupima i kardinalima, i to od crkve svetoga Anzelma, na rimskom brežuljku Aventinu, do bazilike svete Sabine gdje je slavio svetu misu s obredom pepeljenja.

Crkva se tako priprema za ulazak u to liturgijsko vrijeme u skladu s uputama koje je papa Franjo dao u ovogodišnjoj korizmenoj poruci. Vrlo je važno – prema Papinim riječima – u tih 40 dana koji nas dijele od Uskrsa, vratiti se ljubavi. Jer, – objasnio je – gdje nema ljubavi, vladaju očaj i malodušnost, vlada nasilje i odbijanje stranca, bolesnoga, nerođenoga djeteta, vlada neplodni pesimizam i napast da se izoliramo i uključimo u stalne bratoubilačke ratove, vlada svjetovni mentalitet koji vodi do brige samo o onomu što je prividno, smanjujući na taj način misionarski zanos – istaknuo je papa Franjo u korizmenoj poruci.

Korizma, cvjetanje Duha

Međutim, korizma je nešto potpuno drugačije – smatra msgr. Angelo Spina, biskup Ancone i Osima – ona nije vrijeme tjeskobe i mraka; ona je istinsko proljeće, cvjetanje Duha koji daje plodove dobra u obitelji, u domu, na mjestima kojima prolazi mržnja. Crkva i Papa danas nam pokazuju tri puta koja imamo slijediti: molitvu, post i milostinju, ali ja dodajem i oprost – istaknuo je biskup.

Molitva, post, milostinja

Prije svega je molitva – kazao je te objasnio – Molitva znači slušanje Božje Riječi. Kada u naš život uđe Božja Riječ, tada govorimo o Bogu. Molitva znači dopustiti da nas Bog voli i voljeti Njega. Tada molitva čini nešto veliko, jer nas oslobađa u nutrini, od naših naslaga; tada ulazi Božje svjetlo, a sjene se uklanjaju. To znači pouzdati se u Boga koji je uvijek naš Otac i želi naš život – rekao je biskup.

Potom milostinja, koja nas oslobađa od pohlepe i pomaže nam otkriti da je drugi, iako je stranac, moj brat, i da nisam nikada sam. Milostinja daje da srce bude puno života, ugrijano. Koliko je danas potrebno ljubavi! – istaknuo je biskup.

Treća riječ koju Sveti Otac ističe, a za koju je biskup Spina snažno uvjeren da je lijek za nepravednost, jest post. On oduzima snagu nasilju, razoružava nas; on je prigoda za rast. Ukratko, – prema biskupovim riječima – post nas budi, po njemu smo pozorniji na Boga i na bližnjega; post oživljava volju za poslušnošću Bogu koji jedini može utažiti našu glad. Uzeti nešto od sebe kako bismo dali drugima, učiniti da se shvati da je Duh veći od našega tijela, te da je Bog sve i da je beskonačan.

I nemojmo zaboraviti – upozorio je biskup – da najveći post ne znači lišiti se hrane, nego svega onoga što nas ograničava, zbunjuje, što skreće našu pozornost od odnosa s Bogom. Najveći post koji trebamo napraviti jest da uklonimo grijeh i budemo u miru s Bogom – rekao je biskup Spina, a potom objasnio i četvrtu riječ koju je sâm dodao, a to je oprost.

Korizma je vrijeme za pomirenje s Bogom, u sakramentu pomirenja, te širiti taj oprost primljen od Boga znakovima opraštanja u obitelji, prema prijateljima, te pomirenjem na širim razinama. Oprostom se u optjecaj stavlja ljubav – napomenuo je biskup.

Istina protiv lažnih proroka

Korizmeno nam vrijeme, osim toga, pomaže da se čuvamo lažnih proroka i onih koje Papa naziva „čaraocima zmija“. Korizma, osim što je vrijeme milosti, ona je i vrijeme istine – napomenuo je biskup. Danas ima mnogo obmanjivača koji iskorištavaju ljudske slabosti kako bi od njih učinili robove… Mislimo na mlade kojima je rješenje ponuđeno u drogi; u odnosima ‘iskoristi i baci’; u lakim, ali nepoštenim zaradama; mislimo i na one koji su uhvaćeni u zamku u virtualnom svijetu… Način na koji se može izići iz toga blata koje zagađuje i sve stvoreno, jest da ostanemo u Kristu – istaknuo je na kraju biskup Spina.

Izvor: radiovatikan.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.