Vjera Papa govori Strpljivost a ne ravnodušnost, dijalogiziranje sa svojim ograničenostima
Papa govori Vjera

Strpljivost a ne ravnodušnost, dijalogiziranje sa svojim ograničenostima

Nadahnut riječima iz poslanice svetog Jakova apostola: „prokušanost vaše vjere rađa postojanošću“, jutros je na misi u Domu svete Marte papa Franjo upitao  što znači biti strpljivi u životu i u kušnjama. To sigurno nije lako razumjeti – primijetio je te odmah upozorio na razliku između kršćanskoga strpljenja i ravnodušnosti te stava poraza, ističući ju kao vrlinu onoga koji je na putu, a ne onoga koji je nepokretan i zatvoren.

Kada se krene na put, događa se mnogo stvari koje nisu uvijek dobre – rekao je Papa i dodao – O strpljivosti kao vrlini na putu, mnogo mi govori ponašanje roditelja kojima se rodilo bolesno dijete s invaliditetom. Strpljivi su roditelji koji kažu: “Hvala Bogu da je živo!” Čitav život, sve do kraja, nose to dijete s ljubavlju. Nije lako godinama i godinama nositi bolesno dijete s invaliditetom… Ali, radost da imaju to dijete daje im snagu da idu dalje i to je strpljivost, ne poraz; to je vrlina koja se zadobiva kada smo na putu.

Što nas može naučiti etimologija riječi “strpljenje”? – upitao je Sveti Otac i odgovorio – Značenje te riječi ima u sebi smisao odgovornosti, jer onaj tko je strpljiv ne odustaje od trpljenja, nego ga nosi radosno. Strpljenje znači nositi dalje, a ne dati drugom da nosi naše probleme i teškoće: Mi trebamo nositi teškoće, jer to su naše teškoće i problemi. Trpimo zbog njih? Sigurno! Ali ih nosimo hrabro. Strpljivost je također mudrost znati dijalogizirati s ograničenjima. Mnogo je ograničenja u životu koja nestrpljivi ne vole, ravnodušni su prema njima jer ne znaju s njima dijalogizirati. Je li tu neka fantazija svemoći ili lijenosti, ne znamo… Ni oni ne znaju.

Strpljenje o kojem govori sveti Jakov nije savjet kršćanima – objasnio je papa Franjo i nastavio – Ako gledamo na povijest spasenja, možemo vidjeti strpljivost Božju, koja je vodila tvrdoglav narod, svaki put kad je napravio neki idol ili kada je lutao s jedne na drugu stranu. Strpljivost je i ona koju ima Otac sa svakim od nas, prateći nas i čekajući naše vrijeme. Strpljiv je Bog koji je poslao svoga Sina kako bi ušao u strpljivost, prihvatio svoje poslanje i odlučno se dao na muku.

Tu mislim na našu progonjenu braću na Bliskom Istoku koji su otjerani jer su kršćani… Oni nas drže da budemo kršćani. Ušli su u strpljivost kao što je Gospodin ušao u strpljivost – rekao je na kraju Papa i zaključio – Potaknuti tim mislima, možemo danas moliti za naš narod: Gospodine podaj svojem narodu strpljivost kako bi mogao izdržati u kušnjama.  Često smo nestrpljivi: kada nešto ne ide, grdimo… Malo se zaustavite, razmislite o strpljivosti Boga Oca, uđite u strpljivost kao Isus. To je lijepa vrlina, molimo za nju Gospodina – potaknuo je na kraju Papa.

Izvor: radiovatican.va

Foto: America Magazine

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.