Vjera Crkva Kardinal Scola: Isus je suvremenik, nije odsutan
Crkva

Kardinal Scola: Isus je suvremenik, nije odsutan

Foto: Parrocchia San Maurizio

Iskustvo odnosa s Kristom stvarno i ostvarivo

“Kladim se na slobodu“ – naslov je autobiografije kardinala Angela Scole koja je predstavljena na susretu pokreta ‘Comunione e liberazione’ u Riminiju. Knjiga je napravljena kao dugi dijalog s duhovitim zgodama i razmišljanjima. Na 300 stranica može se pročitati o njegovom školovanju i odgoju, susretu s Don Giussanijom, teološkoj zauzetosti i pastoralnom poslanju u velikim talijanskim gradovima. U razgovoru za Radio Vatikan Italia, kardinal je objasnio da je duhovni poziv dobio u ranoj dobi, u osnovnoj školi, te da se on razvio zahvaljujući odgoju koji je primio.

Lik don Luigija Giussanija, utemeljitelja pokreta ‘Zajedništvo i oslobođenje’, bio je temeljan za put kardinala Angela Scole. Uz njega sam dobio potvrdu onoga što sam naslućivao kao dijete – izjavio je kardinal i istaknuo – Treba reći da Krist ima veze s konkretnim životom, sa svime onim što pripada životu ili je beznačajan i postaje stvar prošlosti. Odgojna je genijalnost don Giussanija bila u njegovoj sposobnosti da pomogne razumjeti da je iskustvo odnosa s Kristom stvarno i ostvarivo. Isus je suvremenik, nije odsutan!

Kongregacija za nauk vjere čiji je kao teolog bio savjetnik, omogućila mu je da stvori odnose bliske suradnje sa svetim papom Ivanom Pavlom II. i papom Benediktom XVI. To su odnosi koji s papom Ratzingerom potječu iz 1971. godine, s početkom međunarodnog časopisa Communio.

Odnos s papom Franjom je također dugotrajan od vremena kada je kardinal Angelo Scola bio rektor Papinskog sveučilišta Lateran. Poznanstvo se produbilo unutar vatikanskih kongregacija i osobito tijekom biskupske Sinode – rekao je kardinal i dodao – Tamo sam upoznao njegovu ozbiljnost i smirenost. Tijekom pauza nastavljao je svoj posao, uvijek se uključivao u rasprave na vrlo miran način. Čovjek je čiji pontifikat predstavlja na neki način “udarac u trbuh“, osobito za Europljane. Nadamo se da će njegovom pomoću Crkve ponovo naći drugačiji obzor i dah, nadvladavajući tragična pitanja koja su nažalost stvarna.

U intervjuu se kardinal Angelo Scola osvrnuo i na sablazan pedofilije u koji su uključeni članovi Crkve, a na koji se usredotočio i sam papa Franjo u svojem nedavnom ‘Pismu narodu Božjem’. Kardinal je razjasnio da je samo jedan slučaj previše te je izrazio nadu da će način na koji se Papa suočava s tim pitanjem, pozivajući sve da osjete sram i tugu zbog te velike kušnje, zajedno s pravednim postupcima koji su u tijeku uspjeti pomoći nam da napravimo napredak kako bismo preobrazili tu tragediju u novi život, osobito za žrtve, te da svećenici, vjernici i svi drugi shvate da ljepotu i dobrotu Crkve ne mogu zablatiti njezini službenici.

Izvor: radiovatican.va (Luca Collodi, Ivica Hadaš – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.