Vjera Crkva Kardinal Scola: Isus je suvremenik, nije odsutan
Crkva

Kardinal Scola: Isus je suvremenik, nije odsutan

Foto: Parrocchia San Maurizio

Iskustvo odnosa s Kristom stvarno i ostvarivo

“Kladim se na slobodu“ – naslov je autobiografije kardinala Angela Scole koja je predstavljena na susretu pokreta ‘Comunione e liberazione’ u Riminiju. Knjiga je napravljena kao dugi dijalog s duhovitim zgodama i razmišljanjima. Na 300 stranica može se pročitati o njegovom školovanju i odgoju, susretu s Don Giussanijom, teološkoj zauzetosti i pastoralnom poslanju u velikim talijanskim gradovima. U razgovoru za Radio Vatikan Italia, kardinal je objasnio da je duhovni poziv dobio u ranoj dobi, u osnovnoj školi, te da se on razvio zahvaljujući odgoju koji je primio.

Lik don Luigija Giussanija, utemeljitelja pokreta ‘Zajedništvo i oslobođenje’, bio je temeljan za put kardinala Angela Scole. Uz njega sam dobio potvrdu onoga što sam naslućivao kao dijete – izjavio je kardinal i istaknuo – Treba reći da Krist ima veze s konkretnim životom, sa svime onim što pripada životu ili je beznačajan i postaje stvar prošlosti. Odgojna je genijalnost don Giussanija bila u njegovoj sposobnosti da pomogne razumjeti da je iskustvo odnosa s Kristom stvarno i ostvarivo. Isus je suvremenik, nije odsutan!

Kongregacija za nauk vjere čiji je kao teolog bio savjetnik, omogućila mu je da stvori odnose bliske suradnje sa svetim papom Ivanom Pavlom II. i papom Benediktom XVI. To su odnosi koji s papom Ratzingerom potječu iz 1971. godine, s početkom međunarodnog časopisa Communio.

Odnos s papom Franjom je također dugotrajan od vremena kada je kardinal Angelo Scola bio rektor Papinskog sveučilišta Lateran. Poznanstvo se produbilo unutar vatikanskih kongregacija i osobito tijekom biskupske Sinode – rekao je kardinal i dodao – Tamo sam upoznao njegovu ozbiljnost i smirenost. Tijekom pauza nastavljao je svoj posao, uvijek se uključivao u rasprave na vrlo miran način. Čovjek je čiji pontifikat predstavlja na neki način “udarac u trbuh“, osobito za Europljane. Nadamo se da će njegovom pomoću Crkve ponovo naći drugačiji obzor i dah, nadvladavajući tragična pitanja koja su nažalost stvarna.

U intervjuu se kardinal Angelo Scola osvrnuo i na sablazan pedofilije u koji su uključeni članovi Crkve, a na koji se usredotočio i sam papa Franjo u svojem nedavnom ‘Pismu narodu Božjem’. Kardinal je razjasnio da je samo jedan slučaj previše te je izrazio nadu da će način na koji se Papa suočava s tim pitanjem, pozivajući sve da osjete sram i tugu zbog te velike kušnje, zajedno s pravednim postupcima koji su u tijeku uspjeti pomoći nam da napravimo napredak kako bismo preobrazili tu tragediju u novi život, osobito za žrtve, te da svećenici, vjernici i svi drugi shvate da ljepotu i dobrotu Crkve ne mogu zablatiti njezini službenici.

Izvor: radiovatican.va (Luca Collodi, Ivica Hadaš – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.