Vjera Crkva Kardinal Dziwisz pozvao mlade da milosrđem pobijede mržnju
Crkva Vjera

Kardinal Dziwisz pozvao mlade da milosrđem pobijede mržnju

Kardinal Dziwisz je sinoć svečano otvorio 31. svjetski dan mladih, a Sveti Otac u tweetu upućenom s njegova računa @Pontifex poziva mlade: „Dragi mladi, budimo ujedinjeni u molitvi da ovaj Svjetski dan mladih bude bogat duhovnim plodovima. Vidimo se sutra!“ Sinoć je Sveti Otac nakon 19 sati, prema već uhodanom običaju prije svakog apostolskoga putovanja u inozemstvo, posjetio baziliku Svete Marije Velike kako bi se pomolio pred slikom Djevice Marije i zatražio Božji blagoslov – kazao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice pater Federico Lombardi.

Istovremeno je u velikom parku Błonia, u središtu Krakova, službeno otvoren 31. svjetski dan mladih, usredotočen na Božje milosrđe. Više stotina tisuća mladih sudjelovalo je na misnom slavlju, koje je predvodio krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz, povijesni tajnik svetoga pape Ivana Pavala II., „tvorca“ Svjetskih dana mladih, a sada je pak njihov nebeski zaštitnik. Na početku svete mise, kardinal Dziwisz je pozvao na molitvu za svećenika ubijenog u crkvi u Francuskoj.

Mozaik lica, mozaik naroda, ujedinila je vjera i radost jer su zajedno u ime Isusovo. Iz Krakova je stigla divna poruka: bratstvo je moguće, suživot nije nedostižni san, premda se, kao što se ovih dana događa, nasilje i užas ponavlja sve do ranjavanja srca Europe. U Błoniji, velikom parku u središtu Krakova koji je nerazdvojno povezan s imenom svetoga pape Ivana Pavla II., kardinal Dziwisz je ustvrdio da mladi danas više nego ikad mogu biti nositelji poruke ljubavi, solidarnosti i mira.

Plamenom milosrđa pobijediti nasilje

U Krakovu, glavnom gradu Božanskoga milosrđa, mladima, koji su došli iz cijelog svijeta i strpljivo podnosili dosadnu kišu i podrobne sigurnosne preglede, shvatljive nakon posljednjih čina nasilja u Njemačkoj i Francuskoj, povijesni tajnik Ivana Pavla II. poželio je srdačnu dobrodošlicu: „Dragi prijatelji, dobro došli u Krakov!“

Dolazimo iz krajeva gdje narod živi u miru, rekao je kardinal, ali – primijetio je – među vama ima i mladih koji dolaze iz „krajeva svijeta gdje su nasilja i slijepi terorizam“, gdje su kršćani „okrutno progonjeni“. Stoga je, podsjećajući na svetu Faustinu Kowalska, kardinal Dziwisz potaknuo mlade da učine da „plamen ljubavi“, plamen milosrđa, zahvati svijet kako bi mogao pobijediti sebičnost, nasilje i nepravdu. Pozvao je mlade da slušaju glas pape Franje, koji je želio da se upravo u Krakovu slavi Svjetski dan mladeži, odnosno Jubilej mladih – kazao je kardinal.

U znaku Karola Wojtyłe otvoren Svjetski dan mladih u Krkovu

Slavljeničke pjesme obilježile su otvaranje Svjetskoga dana mladeži, koje su već u prvim popodnevnim satima odjekivale gradskim ulicama i trgovima. Svjetski dan mladih je hodočašćem iskre milosrđa koja je obišla najznačajnija mjesta u Krakovu, povezana s papom Wojtyłom, sve do parka Błonia, usredotočen na lik svetoga Ivana Pavla II. Ovaj Svjetski dan mladih dvojice papa: pape Franje u zemlji svetoga pape Ivana Pavla II., otvoren je u znaku božanskog milosrđa.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.