Vjera Papa govori Papa Franjo u Częstochowi: Bog malen, blizak i konkretan
Papa govori Vjera

Papa Franjo u Częstochowi: Bog malen, blizak i konkretan

Bog nas spašava tako da se čini malenim, bliskim i konkretnim. Iznad svega, on postaje malen – rekao je papa Franjo na misi koju je slavio pri samostanu Jasna Gora u Częstochowi, povodom 1050. obljetnice „krštenja Poljske“. Sveti je Otac u homiliji istaknuo kako Bog izabire malene zato što se oni suprotstavljaju „oholosti života“ i govore istim jezikom kao i on: jezikom ponizne ljubavi koja oslobađa.

Božji ulazak u povijest se nije ostvario trijumfom ili upadljivim očitovanjem, nego u jednostavnosti. Božje kraljevstvo, suprotno onome što bismo mi očekivali ili možda htjeli, dolazi u malenosti i poniznosti – kazao je Papa.

Božji način postupanja nam očituje njegovu bliskost i konkretnost. On je „među nama i brine se o nama, ne odlučujući umjesto nas i ne okupirajući se pitanjima moći“. Bog tako radije bira ono što je maleno, suprotno našim ljudskim sklonostima. Težnja „moći, veličini i vidljivosti je tragično ljudska i velika napast koja svugdje pokušava prodrijeti“ – upozorio je Sveti Otac.

Bog je blizak; ne želi biti vladar kojeg se imamo bojati, ostajući udaljen na nebeskome prijestolju, nego se voli „spustiti“ u naše svakodnevne događaje kako bi hodao s nama. Papa je istaknuo kako je i Crkva to dužna činiti: slušati, uključiti se i biti bliska, dijeleći radosti i napore naroda.

Božja konkretnost odražava se u povijesti Poljske, osobito u prenošenju vjere u obiteljima. Rekao je da u „Mariji pronalazimo potpunu usklađenost s Gospodinom“, tako da se „božanska nit“ u povijesti isprepliće s „marijanskom niti“. Preko Blažene Djevice je Bog „sišao k nama kako bi se učinio bliskim i konkretnim“. Dodao je da Marija „ulijeva želju da se nadiđu zločini i rane iz prošlosti“ kako bi se „sa svima stvaralo zajedništvo, ne upadajući u iskušenje izoliranja ili nametanja“.

Ona „nije gospodarica ili protagonist, nego Majka i službenica“ – nastavio je Papa, potičući: „Molimo za milost da usvojimo njezinu senzibilnost“ u služenju potrebnima i trošenju života za druge, „bez preferencija i razlikovanja“. „Malo koristi prijelaz s ‘prije’ na ‘poslije Krista’, ako to ostaje samo podatak u povijesnim zapisima“ – ustvrdio je na kraju i poželio: „Neka se u svakome dogodi unutarnji prijelaz, uskrs srca“ tako da djelujemo u „malenosti“ s „jednostavnim i otvorenim srcem“.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.flickr.com

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.