Vjera Crkva Kardinal Tauran: Osuđeni smo na dijalog
Crkva Vjera

Kardinal Tauran: Osuđeni smo na dijalog

Nema drugog rješenja osim odgaja za kulturu dijaloga i susreta – ustvrdio je kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, komentirajući atentate koji remete svakodnevni život brojnih osoba.

Promatrajući svakodnevne vijesti, osoba se pita: „Zašto? Zar je čovjek za smrt?“ Ovi događaji potiču čovjeka na upit  o smislu našega života… Vjerujem da se i naš odnos prema smrti promijenio u svijetu gdje je sve privremeno. Nekoć se govorilo: „Mora se prije ili poslije umrijeti“, a u konačnici u to nitko nije vjerovao. Danas pak smrt prijeti na svakom koraku: iz kuće iziđemo, ali ne znamo hoćemo li se vratiti. Vjerujem da ovaj osjećaj jako uznemiruje narod – ustvrdio je kardinal Tauran.

Na upit kako se postaviti pred prolaznošću života, rekao je kako sve ovisi o odgoju. U obitelji treba odgajati djecu da poštuju starije osobe, da uče povijest. Mi nismo prvi, dio smo zajednice koja ima svoju povijest, a koju treba poznavati. Mislim da je potrebno osmisliti novu filozofiju susreta. Nema sreće bez drugih, a još manje protiv drugih. Valja se uzdati u Boga, jer u konačnici On upravlja poviješću – istaknuo je kardinal.

A na upit o sadašnjoj najvećoj opasnosti, rekao je kako je najveća opasnost to da nakon bola i pobune mržnja zavlada srcima, našim razgovorima i ponašanjima. Jedini drugima moramo pomoći slušati Isusov glas koji veli: „Dođite k meni, svi vi koji ste umorni i ja ću vas okrijepiti“. Dijalog se nastavlja: bilo je vrlo dirljivih znakova solidarnosti od strane muslimana, mislim na princa bin Talala iz Jordana. Dijalog čak napreduje: obnovili smo razmjenu sa sveučilištem al Azhar iz Kaira. Moramo imati na umu osjećaje većine muslimana koji osuđuju terorističke atentate, gnusne zločine – primijetio je kardinal dodajući:

Uvjeren sam da je odgoj mladih naraštaja vrlo žuran. Osoba različita od mene, koja ispovijeda drugu vjeru, nije neprijatelj. Svi smo Božja stvorenja, svi smo ljudi. Bog nas je sve stvorio i dao nam razum za razumijevanje i srce za ljubav. Valja širiti tu poruku, mladi naraštaji trebaju shvatiti da ona nadahnjuje našu svakodnevicu. Osim dijaloga, drugog rješenja nema. Uvijek govorim da smo osuđeni na dijalog – kazao je kardinal.

Na primjedbu kako je optimist unatoč sadašnjem stanju, rekao je da uskoro izlazi njegova knjiga u kojoj je sakupio svoje nastupe u međureligijskom okviru. Naslov je vrlo poticajan, a glasi: ‘Vjerujem u čovjeka’. Znam da se čovjek uvijek  može promijeniti, uvijek je moguće obraćenje. Vjerujemo također u moć ljudskoga srca. Znam, zahvaljujući vjeri, da smrt nema posljednju riječ – istaknuo je kardinal.

Na upit o stanju u Turskoj, rekao je da ne želi ulaziti u politiku, jer ona nije u njegovoj nadležnosti. Ali činjenica da se u Turskoj krenulo putom odmazde, tlačenja, otežava pokušaj Turske da bude most između Istoka i Zapada, i partner u međureligijskom dijalogu. U svakom slučaju, mislim da trebamo sačekati konačni rasplet događaja – zaključio je kardinal dodajući kako nema druge filozofije osim te da shvatimo kako svi pripadamo istoj ljudskoj obitelji, da svi tražimo Boga i da jedni druge moramo poštovati.

Izvor: radiovatican.va

Foto: alchetron.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.