Vjera Papa govori Kard. Turkson na međunarodnom susretu katoličkih bračnih parova u Fatimi
Crkva

Kard. Turkson na međunarodnom susretu katoličkih bračnih parova u Fatimi

U malim i u velikim odlukama obitelji mogu pružiti vrlo važna svjedočanstva – razmišljanje je kardinala Turksona koje je iznio govoreći obiteljima okupljenima na međunarodnom susretu pokreta katoličkih bračnih parova ‘Équipes Notre-Dame’, koji je danas završio u Fatimi

Promicanje, pod različitim vidicima, obiteljske sredine i cjelovita zaštita stvorenoga mogu se zajamčiti putem istoga, nezamjenjivog saveznika, a to je obitelj. Tko mora voditi domaćinstvo dobro razumije što znači biti odgovoran za zaštitu stvorenoga, našega zajedničkog doma – rekao je na susretu katoličkih bračnih parova u Fatimi kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. Kardinal je pritom istaknuo da su obitelji pozvane živjeti program ljudskoga dostojanstva i morala, i to u sve većoj dimenziji.

Mreža odnosā

Napominjući da tko živi u obitelji zna uočiti važnost ispravnoga međudjelovanja među osobama, kardinal je istaknuo da je čovjek dio zajednice, u zajedništvu je s drugima, i živi u mreži odnosa. Oslanjajući se na stožere bratstva i zajedništva, obitelji stoga – dodao je – mogu postati uzor za cijelu ljudsku obitelj.

Ekološka savjest

Kardinal je potom primijetio da je odnos koji veže ljudsko dostojanstvo sa zaštitom okoliša, i čovjeka sa svim stvorenim, povezan s „ekološkom savješću“. Čovjek je racionalno biće, stvoreno za suživot u odnosu na obitelj, na zajednicu, na društvo, i to u jednakom dostojanstvu i u težnji za općim dobrom – istaknuo je kardinal Turkson.

Teškoće i ranjivost

Pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja je potom primijetio – kako izvještava L’Osservatore Romano – da se obitelji danas moraju suočavati s brojnim teškoćama. Posebice su podvrgnute dvostrukoj ranjivosti – napomenuo je. Prije svega s gospodarskoga stajališta, budući da su njihove plaće često nedostatne, ili pak zbog nezaposlenosti i nesigurnosti koje dovode do dramatičnih pojava u svijetu kao što su trgovina ljudima i ropstvo.

Osim toga, tu su i ekološke ranjivosti. Koliko se obitelji još i danas mora suočavati s nedostatnim pristupom vodi, s glađu i neishranjenosti, s oskudnim smještajem, i s propadanjem okoliša koje stavlja u opasnost rad zemljoradnikā i ribarā? – upitao je kardinal Turkson.

Neka obitelji budu primjer

Ali, teškoće i ranjivost nisu prepreka za usvajanje krjeposnoga načina života i ponašanja – primijetio je kardinal. Obitelji mogu, primjerice, s jedne strane naučiti ne biti rasipne, a s druge dijeliti s drugima u duhu besplatnosti i velikodušnosti. Osim toga, u obitelji se – prema kardinalovim riječima – uči kako se izravno suočiti s izazovima, i to zajednički, hrabro i kreativno. Dobre obitelji se ne prepuštaju lažnom viktimizmu, nego okupljaju darove, talente i sredstva, te se tako suočavaju sa svime što ugrožava njihovo ljudsko dostojanstvo i njihov razvoj – istaknuo je kardinal Turkson.

Izvor: (Vatican News – aa)

Foto: pixabay.com

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.