Vjera Crkva Ugrožena djeca u zonama konflikata i katastrofa i pomoć
Crkva

Ugrožena djeca u zonama konflikata i katastrofa i pomoć

Svako četvrto dete u svijetu ili oko 535 milijuna djece, živi u zemljama pogođenim sukobom ili prirodnom katastrofom. Ta brojka koju je saopštila Henrijeta Fore, koja se nalazi na čelu UNICEF-a, je “skoro neshvatljiva”. Najugroženija su djeca i mladi čiji su životi na udaru sukoba, uključujući one koje žive u Jemenu, Maliju i Južnom Sudanu.
Američka ambasadorka Niki Hejli rekla je da je “više od 60 odsto ljudi u zemljama pogodjenim sukobom mlađ od 25 godina”. Troje od 10 djece u dobi između 15 i 24 godine, ukupno 59 milijuna a živi u regionima zahvaćenim kofliktima je nepismeno. Ona je ukazala da u zemljama poput Avganistana čitava generacija djece nikada nije živela u miru te istakla značaj obrazovanja kao “načina da se oporavimo od sukoba i sprečimo sukobe u budućnosti”.

Virginia Gamba, predstavnik UN je istakla da je narušavanje dječijih prava u 2017. godini značajno poraslo u odnosu na 2016. godinu sa patnjama djece, njihovih obitelji i čitavih zajednica

Zbog građanskog rata u Južnom Sudanu od 2003. godine, 75% djece praktički ne zna za ništa drugo osim rata. Neishranjenost je dosegla kritični nivo gdje 1 milijun djece gladuje a trećina od njih je na rubu smrti. Broj djece kojima je edukacija nedostupna je najviši u svijetu

Yemen – broj stradale dece u ratom zahvaćenim područjima je velik. Od 2015. polovina institucija je van funkcije a 1500 škola je oštećeno.

Mali-od početka sukoba u Maliju 2002. godine, veliki broj djece je regrutovan i učestvuje u vojnim sukobima. Djeca se često nalaze u pravom ropskom položaju, prodajući se različitim militantnimm grupama za novac.

Bivši generalni sekretar UN Kofi Annan je istakao nemjerljivu vrijednost u naporima da se djeci diljem svijeta osigura poštivanje njihovih prava, zaštiti njihovu dobrobit, život bez straha i mogućnost da mogu odrastati u miru.

Međunarodne organizacije koje pružaju humantarne usluge vezane za razvoj djece u ratom i katastrofama ugroženim područjima te siromašnim zemljama: UNICEF (od 1946),  Smile Foundation (Indija), Defence for Children (prava djece), John Humphrey Centre for Peace and Human Rights (prava djece),  One Child’s Village (djeca bez roditelja koja boluju od HIV/AIDS u Africi),  Save a Child’s Heart (omogućuju urgentnu kardiokirurgiju za djecu u nerazvijenim zemljama), Ainembabazi Children’s Project (prava djece osobito djece pogođene AIDS-om),  Education Beyond Borders  (obrazovanje i edukacija učitelja/nastavnika),  BRAC (edukacija, Bangladeš),  Youth for Understanding (edukacija), Ministry of Women and Child Affairs (potrebe žena i djece u Šri Lanci), Bernard van Leer Foundation (poboljšanje uvjeta za razvoj djece), Warchild International (pomoć djeci u ratom zahvaćenim zemljama), KidsRights (prava djece), World Vision (planiranje i podrška lokalnim zajednicama), Projects Abroad (volonterska organizacija sa različitim misijama), Dignitas International (poboljšanje zdravstvenih usluga), Feed The Children (ishrana), Action Against Hunger (ishrana), Amref (zdravstveni sustav, Afrika), Health Systems Global (istraživanje u oblasti zdravstvene nege), Water Ambassadors Canada (pomoć u obezbjeđenju čiste vode), Cuso International (volonteri, donacije), Medical Teams International (liječnička i stomatološka pomoć, humanitarni rad),
Humanitarian Coalition (logistika u humanitarnim katastrofama), Fig Tree Foundation (volonteri, logistika), Stephen Lewis Foundation (pomoć ženama I djeci Afrike obolelim od HIV/AIDS), Red Cross , The Aga Khan Foundation (logistika), MasterCard Foundation, CARE International (borba za očuvanje života, borba protiv siromaštva kao i za socijalnu pravdu.

Gospodin nam je zapovjedio da ne zaboravimo na “sirote i najmanje”. Pomolimo se za svu onu djecu koja trpe, koja su odvojena od svoje obitelji, za djecu kojoj nisu dostupne osnovne potrebe za život kao i za mogućnost da se edukuju i žive u miru. Pomolimo se i za sve ljude dobre volje i organizacije koje pružaju pomoć djeci koja pate.

Uredio: Robert Semnic, prof. dr med.

Izvori: B92, timesofisrael.com, raptim.org

Slika: childrenandarmedconflict.un.org/mali

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.