Karmel Iz života Karmelskog Reda Isus nas okuplja oko svog tijela i krvi
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Isus nas okuplja oko svog tijela i krvi

Zajednica se Karmelskog svjetovnog reda blažene Djevice Marije od gore Karmela i svete Majke Terezije od Isusa okuplja jednom mjesečno. Svaki susret započinje okupljanjem oko Isusova oltara kako bi Ga prvo susreli u otajstvima svete mise, a potom i jedni u drugima. Euharistija je središte kršćanskog vjerskog života i onaj tko polazi od oltara u životne radosti i poteškoće može Isusa nositi u sebi, a isto tako može i Isusa donositi drugima. Upravo je zbog toga euharistija temelj naše zajednice.

Na početku Vazmenog trodnevlja čeka nas Veliki četvrtak, dan kada je naš Gospodin ustanovio Euharistiju te nam darovao sebe u prilici kruha, odnosno svoga tijela, i u prilici vina, odnosno svoje krvi, kako bi apostoli i budući naraštaji mogli osjećati Njegovu materijalnu prisutnost nakon Njegova slavnog uskrsnuća. Kada na Veliki četvrtak budemo ulazili u naše crkve uočit ćemo svečano ukrašeni glavni žrtvenik, kao i jedan od manjih oltara koji se nalazi u brodu crkve. Nakon zborne molitve svećenik predvoditelj slavlja svečanim će glasom zapjevati početak hvalospjeva „Slava Bogu na visini“ na što će zabrujati orgulje svom silinom, pjevači će nas- taviti s hvalospjevom, ministranti će svečano zvoniti malim zvonima kraj svećenika, a zvonar će potezati užad svih zvona na tornju crkve sve dok se ne otpjeva i posljednja riječ hvalospjeva. Poslije ovako upriličenog usklika Božjoj slavi sve će utihnuti, orgulje će se ugasiti, užad će se zvona povezati, mala će se zvonca odložiti i nastupit će sveta tišina sve dok u Vazmenoj noći svećenik opet ne usklikne „Slava Bogu na visini“. Uslijedit će ulomak iz Knjige izlaska koji nam govori o tome što se dogodilo s izraelskom zajednicom u Egiptu u noći izlaska, a potom nam sv. Pavao prenosi događaj s Isusove oproštajne večere. Potpunu sliku događanja u dvorani posljednje večere daje nam i ulomak iz Ivanova evanđelja poslije koje slijedi homilija. Nakon službe riječi imat ćemo prigodu vidjeti ono što smo čuli u riječi budući da slijedi simbolično pranje nogu, kao i pretvorba kruha i vina u tijelo i krv Kristovu. Euharistijski će se Isus pohraniti u sporedni oltar nakon bla- govanja, dok će glavni žrtvenik ostati ogoljen, svijećnjaci će biti polegnuti, križevi pokriveni, cvjetni aranžmani izneseni, a vrata svetohraništa ostat će otvorena.

Liturgijski nas znakovi pozivaju da ih slijedimo. Da bi nam se molitva mogla uzdići k nebu poput tamjana, srce mora biti čisto, zato ga, poput otkrivenih svetohraništa, treba otkriti Bogu u skrušenoj ispovijedi. Pranje nas nogu potiče (kako reče Isus: „Primjer sam vam dao!“) da i mi jedni drugima činimo dobro. Jednostavno i ponizno. Kao Isus one noći. Apostoli su ostali začuđeni tim Isusovim djelom. Neka i naši bližnji ostanu zapanjeni zbog dobra koje smo im učinili radi Boga. Uđimo kroz vrata Velikoga četvrtka u Isusovu muku i smrt kako bismo ušli s njime i u slavu Uskrsnuća.

„Čini mi se da ništa toliko ne govori o ljubavi koja je u srcu Božjem kao euharistija: to je sjedinjenje, dovršenje, to je On u nama. Zar nije onda Nebo na zemlji? Nebo u vjeri očekujući viđenje licem u lice toliko željno!“
(sv. Elizabeta od Presvetog Trojstva, karmelićanka)

Piše: s. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS, priorica

Izvor: ZVONIK, Katolički list

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.