Vjera Papa govori Imamo se staviti do nogu drugih kako bismo služili Kristu
Papa govori

Imamo se staviti do nogu drugih kako bismo služili Kristu

Na redovnom javnom konzistoriju tijekom kojega je u Kardinalski zbor uvrstio 14 novih kardinala, papa Franjo ih je potaknuo da ne popuštaju ljubomori, zavisti, spletkama, nego da uprave pogled, sposobnosti, očekivanja i srce prema onomu što je važno, a to je poslanje

Jedini vjerodostojni autoritet je onaj koji se rađa kad se stavimo do nogu drugih kako bismo služili Kristu – rekao je papa Franjo na konzistoriju održanom danas poslijepodne, tijekom kojega je u Kardinalski zbor uvrstio 14 novih kardinala.

Papa se u propovijedi osvrnuo na čitanje iz Markova Evanđelja (Mk 10, 32-45) te napomenuo kako pred trećim navještajem muke i uskrsnuća evanđelist ne oklijeva otkriti određene tajne koje učenici nose u srcu, kao što je traženje prvih mjestā, ljubomora, zavist, spletke i dogovori. Riječ je – istaknuo je – o logici koja, ne samo da kvari i nagriza iznutra njihove međusobne odnose, nego ih zatvara i uključuje u uzaludne rasprave.

Čemu služi osvajanje cijeloga svijeta ako smo iskvareni iznutra? Čemu zadobivanje cijeloga svijeta ako živimo zaokupljeni zagušljivim spletkama koje ukrućuju i čine neplodnim srce i poslanje – upitao je Sveti Otac te dodao kako bi se u takvoj situaciji, kako je netko primijetio, već mogle primijetiti spletke i u crkvenim ustanovama.

Međutim, „među vama nije tako“, rekao je Gospodin i spasio zajednicu od pretjerane pozornosti prema sebi, i uputio ju da, naprotiv, upravi pogled, sposobnosti, očekivanja i srce na poslanje – napomenuo je Papa. Isus nas tako uči da obraćenje, preobrazba srca i reforma Crkve jest, i uvijek će biti u misionarskom duhu, jer podrazumijeva prestanak pozornosti i brige za vlastite interese kako bismo gledali i brinuli se za interese Oca.

Obraćenje naših grijeha od naših egoizama nije i neće nikada biti svrha za sebe, nego uglavnom teži većoj vjernosti i raspoloživosti za prihvaćanje poslanja; i to tako da smo, posebice kada su naša braća u teškim trenutcima, spremni i raspoloživi pratiti i prihvatiti sve i svakoga – napomenuo je potom papa Franjo te dodao – umjesto da postajemo oni koji odbacuju, ili zbog uskogrudnosti, ili još gore, zbog toga što međusobno raspravljamo i mislimo na to tko je među nama važniji.

Kada zaboravimo na poslanje, kada izgubimo iz vidika konkretno lice braće, naš se život zatvara u traženje vlastitih interesa i vlastite sigurnosti – upozorio je Papa te istaknuo da se tako pojavljuju ljutnja, žalost i neugodnost. Malo po malo smanjuje se prostor za druge, za crkvenu zajednicu, za siromašne, za slušanje Gospodinova glasa. Tako se gubi radost, a srce postaje kruće – istaknuo je Sveti Otac.

Stoga smo pozvani svakoga dana pjevati Veliča – napomenuo je. To je poziv koji nam Gospodin upućuje kako ne bismo zaboravili da autoritet Crkve raste uz sposobnost za promicanje dostojanstva drugoga. Jedini je vjerodostojni autoritet onaj koji se rađa kad se stavimo do nogu drugih kako bismo služili Kristu – istaknuo je Papa.

To je najviše odličje koje možemo dobiti, – dodao  je – najveće promaknuće koje možemo postići: služiti Kristu u vjernom Božjem narodu, u gladnomu, u zaboravljenomu, u zatočenomu, u bolesnomu, u ovisniku o drogi, u napuštenomu, u konkretnim osobama s njihovom poviješću i nadama, s njihovim očekivanjima i razočaranjima, s njihovom patnjama i ranama. Samo će tako autoritet pastira imati okus Evanđelja. Nitko se od nas ne smije osjetiti boljim od drugoga. Nitko od nas ne smije gledati druge iz visine. Neku osobu možemo tako gledai samo kada joj pomažemo da ustane – istaknuo je papa Franjo pred novim kardinalima.

Izvor: (Vatican News – aa)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.