Karmel o. Gerard Tomo Stantić Euharistijski Isus
Karmel o. Gerard Tomo Stantić

Euharistijski Isus

Dragi čitatelji nasše stranice, već smo govrili o životnome putu po datumima o. Gerarda Tome Stantića i njegovom odnosu sa molitvom i vjerom. Ovom prigodom Vam donosimo njegove odabrane citate preuzete iz njegove prve nastupne propovjedi u Somboru, kao i citate o njegovim razmatranjima o Euharistijskom Isusu.

“Nemam druge slasti i radosti nego svojim primjerom i riječima oganj Božje ljubavi i u vašim srcima rasbuktati kako biste s takvom ljubavlju zapaljeni, moje riječi razumjeli, da to osjećate što ja osjećam. Po milosti Božjoj mogu reći da mi ništa ne treba što svijet tako rado želi. Sjajno ime i bogatstvo meni ne trebaju, nego mi treba vasa duša. Za spas vaših duša sam spreman podnijeti svaku tugu i nevolju… O mile duše, o mili junaci, počnimo boj protiv našeg neprijatelja, protiv tijela, svijeta i Sotone paklenoga.  Odgovornost na sebe uzimam jer me je nedostojnog mili Bog za vašeg vođu stavio. Uzdam se u Boga da će moji mili vojnici stalno se sa mnom zajedno boriti za kraljevstvo blaženstva, za oslobođenje osobito onih koji su u borbi strašne rane zadobili i ufanje izgubili. Takvi osobito neka dođu ovamo kako bi se ojačali i okrijepili. Slabi i bolesni neka dođu, da zdravlje zadobiju, a zdravi da snažni i zdravi postanu. Dođite drage duše.”

Gerard neprestano druguje sa Isusom. Dok tokom dana čeka vijernike na ispovjed, on sedi u klupama crkve sa pogledom uperenim u svetohraništu:

“Euharistijski Isuse, Sunce moje duše… jer bogataševo blago je u njegovom džepu, a moje u svetohraništu. U Svetohraništu je Sunce moje duše. Ako je tako, onda tamo mora biti i moje srce.” “Euharistijski Isus je Sunce koje rasvetljuje tamu. On je slast koja zaslađuje svaku gorkost, toplina koja zagreva srca hladna, jakost svake milosti.” “Sve uživamo kada Euharistiju štujemo: imamo jelo, imamo odjelo, imamo lijek, imamo odmora i glazbu i najodličnije društvo, bez umora i bez prestanka.” “Tko u Euharistiji uživa, toga je duša puna ljubavi i zato ne može ni drugo (osim ljubavi) željeti, jer ljubav mu na jeziku, ljubav mu je u srcu, što se pokazuje i na njegovu licu, prosipa na sve strane slast i miris.” “Sv. Euharistija je moja čitanka. Tko iz ove knjige čita, kao iz dječje čitanke, uči biti skroman, ponizan, a jednako tako postaje Isusov ljubitelj.”

“Euharistija je punina ljubavi koja se neprestano kuša. Početak vječnog života i veselja… Po Euharistiji sa Bogom sjedinjeni i sa svime opskrbljeni… vječnu svadbu slaviti, vječnu gzbu sa njim imati… U duši sam se zaručio, pa zaručnika samo živom dušom mogu naći I sa njime se sjediniti. Što tijelo slabije koraca, jamačno po spavanju nagnuća duša se bolje penje na goru savršenosti,kako bi vidjela i našla zaručnika.”

“Kad ne mogu ništa, obratit ću se Sakramentu oltarskom i reći ću: Vjerujem da si tu! Ako pak ovo kažem oltarskom Sakramentu, dodat ću: ostajem tu dok ne ispuniš moju želju, usklađenu sa Tvojom željom. Tako će nestati glad, zima i svaka potreba.” “Pa da i naš život bude kao Njegov, tj. odreći se sebe, žrtvovati se i po Isusu naše čine pozlatiti. Euharistijski Isus želi: dajem Ti da daješ! Dajmo daklem sve, barem dobru volju, ponizno lice, rabeći kulturan riječnik u ophođenju i pružati mu svoje služenje i služenje bližnjima.” “Euharistija je onom koji zebe peć, golom odjelo, bolesnima lijek, gladnome hrana, progonjenom obrana, svakome zemaljski raj. Ali to se događa u duši koja čini sebičnosti kraj!”

“Isuse Ti si kruh za sav svijet, ali i med, ja želim biti pčela vrijedna da raznosim ovaj gotovi med. Ovo si mišljenje Ti meni dao kada sam pred Tobom klečao!”

Dragi prijatelji, ne zaboravite da i u Vašoj crkvi (župnoj ili samostanskoj) stoji svetohranište! Obilježeno je vječnim svjetlom. Tamo stanuje Euharistijski Isus! Kada uđete u crkvu prvo pođite k Njemu. Poklonite mu se i stanite. Dajte mu da Vas zagrli kao prijatelja. Ne morate ništa govoriti. Samo ga gledajte. On će reći ono što želi da Vi kažete drugima, ato je da ih volite i da im tu ljubav i Isus želi iskazati preko Vas! Svjetlo svetohraništa svima će pokazati Isusa u Važem srcu. Žarko molite slugu Božjeg o. Gerarda da Vam isprosi tu milost! Nemojte se bojati tražiti milost po zagovoru ovog našeg ugodnika Božjeg! Amen!

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.