Vjera Crkva Crkva se spominje svete Brigite, suzaštitnice Europe
Crkva Vjera

Crkva se spominje svete Brigite, suzaštitnice Europe

Crkva se danas spominje svete Brigite, suzaštitnice Europe. Rođena je1302. godine u Finstadu, u Švedskoj, u plemićkoj, snažno kršćanskoj obitelji. Kada je imala 14 godina, otac ju je, u skladu s tadašnjim običajima, obećao za ženu mladom Ulfu Gudmarssonu, guvernerovu sinu. Brigita se željela posvetiti Bogu, ali u toj očevoj odluci vidi Gospodinovu volju, te ju mirno prihvaća.

Njezin je život veliki primjer, i danas još uvijek aktualan – istaknula je sestra Fabia Kattakaya, poglavarica Reda Presvetoga Spasitelja svete Brigite. Mnogo može poučiti naše društvo, jer je imala osmero djece, i odgojila ih je u kršćanskoj vjeri i na karitativnom putu. Na svojemu je imanju izgradila bolnicu te je zahtijevala da i njezina djeca poslužuju bolesne i pomažu siromasima.

Nakon muževa preminuća, 1341. godine, izabire put na koji ju je Gospodin nadahnuo na početku njezina života, te posvećuje svoj život Bogu i seli se u cistercitski samostan. Za nju je to izvanredno mistično razdoblje, sa snažnim objavama koje su – napomenula je s. Fabia – započele još u mladoj dobi. Kada je imala sedam godina imala je prvu objavu u kojoj joj je Gospa pokazala krunicu i upitala ju želi li ju. A kada je imala deset godina, nakon što je čula propovijed o Muci, Brigita je ugledala Križ te upitala Gospodina: ‘Tko ti je to učinio?’, a On joj je odgovorio: ‘Svi oni koji zaboravljaju ili preziru moju ljubav’. Otada je stalno živjela kako bi nadomjestila tu ljubav koja nije bila uzvraćena, i svoj je život posvetila tomu.

Brigita je poslije utemeljila redovničku zajednicu i preselila se u Rim. Godine su to avignonskoga sužanjstva, te se, molitvom i djelovanjem, zauzimala kako bi se Papa vratio u Rim. Osim toga, slala je pisma i poruke francuskim i engleskim vladarima, tražeći od njih da prekinu Stogodišnji rat. Preminula je 1373., a svetom je proglašena 1391. godine.

Izvor: radiovatican.va

Foto: https://sites/svjetlo-vjere.com/files.google.rs/search?q=Bridget+of+Sweden&tbm=isch&source=lnt&tbs=isz:l&sa=X&ved=0ahUKEwiPtbin1qHVAhVIVxQKHc4LBrMQpwUIHA&biw=1366&bih=629&dpr=1#imgrc=H25VbjCiYIAbIM:

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.