Vjera Crkva Crkva se spominje svete Brigite, suzaštitnice Europe
Crkva Vjera

Crkva se spominje svete Brigite, suzaštitnice Europe

Crkva se danas spominje svete Brigite, suzaštitnice Europe. Rođena je1302. godine u Finstadu, u Švedskoj, u plemićkoj, snažno kršćanskoj obitelji. Kada je imala 14 godina, otac ju je, u skladu s tadašnjim običajima, obećao za ženu mladom Ulfu Gudmarssonu, guvernerovu sinu. Brigita se željela posvetiti Bogu, ali u toj očevoj odluci vidi Gospodinovu volju, te ju mirno prihvaća.

Njezin je život veliki primjer, i danas još uvijek aktualan – istaknula je sestra Fabia Kattakaya, poglavarica Reda Presvetoga Spasitelja svete Brigite. Mnogo može poučiti naše društvo, jer je imala osmero djece, i odgojila ih je u kršćanskoj vjeri i na karitativnom putu. Na svojemu je imanju izgradila bolnicu te je zahtijevala da i njezina djeca poslužuju bolesne i pomažu siromasima.

Nakon muževa preminuća, 1341. godine, izabire put na koji ju je Gospodin nadahnuo na početku njezina života, te posvećuje svoj život Bogu i seli se u cistercitski samostan. Za nju je to izvanredno mistično razdoblje, sa snažnim objavama koje su – napomenula je s. Fabia – započele još u mladoj dobi. Kada je imala sedam godina imala je prvu objavu u kojoj joj je Gospa pokazala krunicu i upitala ju želi li ju. A kada je imala deset godina, nakon što je čula propovijed o Muci, Brigita je ugledala Križ te upitala Gospodina: ‘Tko ti je to učinio?’, a On joj je odgovorio: ‘Svi oni koji zaboravljaju ili preziru moju ljubav’. Otada je stalno živjela kako bi nadomjestila tu ljubav koja nije bila uzvraćena, i svoj je život posvetila tomu.

Brigita je poslije utemeljila redovničku zajednicu i preselila se u Rim. Godine su to avignonskoga sužanjstva, te se, molitvom i djelovanjem, zauzimala kako bi se Papa vratio u Rim. Osim toga, slala je pisma i poruke francuskim i engleskim vladarima, tražeći od njih da prekinu Stogodišnji rat. Preminula je 1373., a svetom je proglašena 1391. godine.

Izvor: radiovatican.va

Foto: https://sites/svjetlo-vjere.com/files.google.rs/search?q=Bridget+of+Sweden&tbm=isch&source=lnt&tbs=isz:l&sa=X&ved=0ahUKEwiPtbin1qHVAhVIVxQKHc4LBrMQpwUIHA&biw=1366&bih=629&dpr=1#imgrc=H25VbjCiYIAbIM:

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.