Vjera Svetac mjeseca Sveti Joakim i Ana
Svetac mjeseca Vjera

Sveti Joakim i Ana

26. srpnja spominjemo se svetih Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije. Budući da je nedjelja, izostavlja se slavlje sv. Ane, osim gdje se slavi kao svetkovina (naslov crkve, zaštitnica župe).
Iako se imena sv. Joakima i Ane ne spominju u Svetom pismu, susrećemo ih u apokrifnom spisu iz 2. stoljeća pod naslovom Protoevanđelje sv. Jakova. Prema tom apokrifnom spisu, Joakim i Ana nisu mogli imati djece, pa se Joakim tijekom 40 dana povukao u pustinju da posti i moli ne bi li mu se Gospodin smilovao i dao potomka. Isto je kod kuće činila i njegova žena Ana.

Biti blagoslovljen djecom značilo je u ono vrijeme imati posebnu Božju naklonost, ali isto tako svi oni koji nisu mogli imati djecu smatrani su u društvu manje vrijednima, a od Boga ostavljenima.

Upravo to je mučilo Joakima te je jednom prilikom, shrvan turobnim mislima, sa svojim stadom otišao u pustinju kako bi ondje u samoći oplakivao svoju sudbinu. No, jednoga mu se dana ukazao anđeo i rekao mu da će ga Bog blagosloviti djetetom. Potom se anđeo ukazao i Ani i navijestio isto. Joakim je obradovan tom viješću okupio stado i vratio se Ani.

Ana i Joakim obećali su Gospodinu kako će, bude li im podario dijete, ono biti posvećeno Gospodinu u hramu. Tako je mala Marija u dobi od tri godine odvedena u hram i ostavljena ondje do dvanaeste godine kada će biti zaručena za Josipa.

Dok je pobožnost prema svetoj Ani vrlo raširena, povijest pobožnosti prema svetom Joakimu ponešto je nesigurnija i slabije poznata, a u liturgijski je kalendar napokon uključen 1584. godine. Isusovi su djed i baka čašćeni zasebnim blagdanima sve do 1913. kada se smatralo uputnim ujediniti ih u jedinstven spomendan.

Onkraj povijesnih istina o njihovim ljudskim zgodama, Ana i Joakim postali su simbol starosti koja se otvara plodnosti milosti; starog debla u koje je Bog usadio sjeme vjere i ufanja, cvijeće kršćanske svetosti.

Ime Joakim je hebrejskog porijekla i znači „Bog čini jakima“. Ime Ana je također hebrejskog porijekla i znači „koja se odlikuje milosrđem“.

Sveti Joakim se posebno časti kao zaštitnik očeva i djedova, ali i kao zaštitnik domaćica, trudnica i porodilja. Sveta Ana je zaštitnica roditelja bez djece, trudnica, majki i baka, udovica, kućanica, tkalja, radnika raznih struka, a zazivaju je kod neplodnosti i izgubljenih stvari, te kao pomoćnicu pri lakoj smrti, kod kostobolje i groznice.

Izvor: laudato.hr
Foto: Wikimedia
Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.