Vjera Crkva Zbor u Regensburgu. O. Zollner: Crkva je razjasnila bolnu stvarnost
Crkva Vjera

Zbor u Regensburgu. O. Zollner: Crkva je razjasnila bolnu stvarnost

Novo izvješće o zlostavljanjima na prestižnoj njemačkoj glazbenoj instituciji „važan je korak naprijed“, ocijenio je o. Hans Zollner, predsjednik Centra za zaštitu djece Papinskog sveučilišta Gregoriana i član Papinske komisije za zaštitu maloljetnih osoba.

Istraga o višegodišnjim zlostavljanjima u gimnaziji, internatu i dječačkom katedralnom zboru u Regensburgu identificirala je stotine slučajeva fizičkog zlostavljanja, te više desetina slučajeva spolnog zlostavljanja djece. 49 osoba je optuženo za zlostavljanje djece, to su svećenici, profesori i ostali zaposlenici škole, među kojima ima i laika, a od toga je 9 osoba optuženo za spolno nasilje nad djecom. U intervjuu za Vatikanski radio o. Zollner je izjavio kako je izvješće pokazalo da je biskup Rudolf Voderholzer iz Regensburga „ozbiljno shvatio sve argumente, imajući u vidu sve posljedice“.

Istraga je provedena neovisno, po najvišim znanstvenim kriterijima uz suradnju mjesne Crkve, i to „pokazuje da je biskup vrlo hrabar u suočavanju s problemom koji se otkrivao kroz godine“. O. Zollner je potvrdio da je skandal zlostavljanja u toj glazbenoj instituciji godinama bio predmet glasina u Regensburgu, ali tek sada su činjenice jasno osvijetljene. Biskup Voderholzer je ovom istragom otvorio mogućnost barem nekakve pravde za žrtve zlostavljanja. Slijedeći ovaj primjer, institucije imaju mogućnost preispitivanja vlastitih protokola u provjeri osoblja i odgovora na izvješća o zlostavljanjima, napomenuo je o. Zollner.

Izvještaj o ovom skandalu nije prvi takve vrste – istaknuo je o. Zollner – slično neovisno izvješće o zlostavljanju u Minhenskoj nadbiskupiji napravljeno je 2010. godine. „To pokazuje da postoje dobri primjeri hrabrosti koji bi doista trebali ući u našu savjest“ – rekao je Zollner – „te dospjeti do svih crkvenih vođa i biti primjer za njih, tako da oni danas učine isto, jer to će biti od pomoći, prije svega onima koji su u prošlosti bili povrijeđeni“.

Nadalje – dodao je – to bi nam trebalo pomoći da ostanemo motivirani u prevenciji i zaštiti od zlostavljanja. Sigurnost mladih ljudi u crkvenim institucijama je prioritet na koji je potrebno usmjeriti sve snage – poručio je o. Zollner.

Izvor: radiovatican.va

 

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.