Vjera Crkva Zbor u Regensburgu. O. Zollner: Crkva je razjasnila bolnu stvarnost
Crkva Vjera

Zbor u Regensburgu. O. Zollner: Crkva je razjasnila bolnu stvarnost

Novo izvješće o zlostavljanjima na prestižnoj njemačkoj glazbenoj instituciji „važan je korak naprijed“, ocijenio je o. Hans Zollner, predsjednik Centra za zaštitu djece Papinskog sveučilišta Gregoriana i član Papinske komisije za zaštitu maloljetnih osoba.

Istraga o višegodišnjim zlostavljanjima u gimnaziji, internatu i dječačkom katedralnom zboru u Regensburgu identificirala je stotine slučajeva fizičkog zlostavljanja, te više desetina slučajeva spolnog zlostavljanja djece. 49 osoba je optuženo za zlostavljanje djece, to su svećenici, profesori i ostali zaposlenici škole, među kojima ima i laika, a od toga je 9 osoba optuženo za spolno nasilje nad djecom. U intervjuu za Vatikanski radio o. Zollner je izjavio kako je izvješće pokazalo da je biskup Rudolf Voderholzer iz Regensburga „ozbiljno shvatio sve argumente, imajući u vidu sve posljedice“.

Istraga je provedena neovisno, po najvišim znanstvenim kriterijima uz suradnju mjesne Crkve, i to „pokazuje da je biskup vrlo hrabar u suočavanju s problemom koji se otkrivao kroz godine“. O. Zollner je potvrdio da je skandal zlostavljanja u toj glazbenoj instituciji godinama bio predmet glasina u Regensburgu, ali tek sada su činjenice jasno osvijetljene. Biskup Voderholzer je ovom istragom otvorio mogućnost barem nekakve pravde za žrtve zlostavljanja. Slijedeći ovaj primjer, institucije imaju mogućnost preispitivanja vlastitih protokola u provjeri osoblja i odgovora na izvješća o zlostavljanjima, napomenuo je o. Zollner.

Izvještaj o ovom skandalu nije prvi takve vrste – istaknuo je o. Zollner – slično neovisno izvješće o zlostavljanju u Minhenskoj nadbiskupiji napravljeno je 2010. godine. „To pokazuje da postoje dobri primjeri hrabrosti koji bi doista trebali ući u našu savjest“ – rekao je Zollner – „te dospjeti do svih crkvenih vođa i biti primjer za njih, tako da oni danas učine isto, jer to će biti od pomoći, prije svega onima koji su u prošlosti bili povrijeđeni“.

Nadalje – dodao je – to bi nam trebalo pomoći da ostanemo motivirani u prevenciji i zaštiti od zlostavljanja. Sigurnost mladih ljudi u crkvenim institucijama je prioritet na koji je potrebno usmjeriti sve snage – poručio je o. Zollner.

Izvor: radiovatican.va

 

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.