Vjera Papa govori Čitav je svijet u ratu i za to nema opravdanja
Papa govori Vjera

Čitav je svijet u ratu i za to nema opravdanja

Čitav je današnji svijet u ratu i za to nema opravdanja. Sam Isus plače zbog odbacivanja puta mira – rekao je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marta. Prema današnjem evanđeoskom odlomku, Isus je, približivši se Jeruzalemu, plakao nad gradom govoreći: „O kad bi i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir! Ali sada je sakriveno tvojim očima.“ Ali i danas Isus plače jer mi radije biramo put rata, mržnje i neprijateljstva – ustvrdio je Papa.

Približavamo se Božiću: bit će svjetala, slavlja, božićnih drva i jaslica… Sve prividno: svijet nastavlja ratovati i nije shvatio put mira – rekao je Papa, a te njegove osjećaje dijele mnogi ljudi ovih dana. Sveti se Otac spomenuo nedavnog obilježavanja tragedija u Hiroshimi i Nagasakiju te posjeta Redipugli povodom 100. obljetnice Prvog svjetskog rata. „Beskorisni pokolji“ – ponovio je riječi pape Benedikta, primjećujući da posvuda u svijetu danas vlada rat i mržnja. Pritom je upitao: Što ostaje od rata, od onoga čemu smo danas svjedoci?

Ostaju ruševine, na tisuće djece bez obrazovanja, toliko nevinih žrtava i mnogo novca u džepovima trgovaca oružjem. Isus je jednom rekao: „Ne može se služiti dvojici gospodara: Ili Bog ili bogatstvo“. Rat je upravo biranje bogatstva, proizvodnja oružja poradi gospodarstva i promicanja vlastitih interesa – rekao je Papa.

Ima kod Gospodina jedna ružna riječ: „Prokleti!“ On je rekao: „Blaženi mirotvorci“. A oni koji promiču rat i ratuju su prokleti, oni su prijestupnici. Rat se – pod navodnicima – može opravdati s mnogo razloga – rekao je papa Franjo – ali kad je čitav svijet, kao što je danas, u ratu – svjetskom ratu u dijelovima – onda nema opravdanja. I Isus plače.

Dok trgovci oružjem posluju postoje siromašni mirotvorci koji daju svoj život samo da pomognu jednoj osobi, kao što je činila – kako se izrazio Papa – „ikona naših vremena“, majka Terezija. Svjetski bi moćnici s cinizmom mogli reći „Ma, što je napravila ta žena? Izgubila je život pomažući ljudima umrijeti?“ Oni ne razumiju put mira – napomenuo je Sveti Otac.

I nama bi bilo dobro moliti za milost plakanja nad ovim svijetom koji ne prepoznaje put mira, koji živi da bi ratovao, a cinično tvrdi da ne ratuje. Molimo za obraćenje srca. Uoči Jubileja milosrđa – potaknuo je Papa – molimo za milost da svijet ponovno otkrije sposobnost plakanja za svoje zločine, za ono što čini u ratovima.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.