Vjera Papa govori Crkva ne treba biti navezana na novac i moć
Papa govori Vjera

Crkva ne treba biti navezana na novac i moć

Crkva ne treba biti navezana na novac i vlast, ne treba štovati ‘mito’, nego neka  Isusova riječ bude njezina snaga i radost – poželio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

Polazeći od liturgijskoga čitanja uzetoga iz Prve knjige o Makabejcima, koje govori o pučkoj radosti zbog ponovne posvete Hrama, koji su obeščastili pogani i svjetovni duh, Papa je govorio o pobjedi onih koje je progonilo jednoumlje. Božji se puk raduje jer je ponovo otkrio svoj identitet. Svjetovnost nije sposobna upriličiti istinsku radost; može jedino priuštiti prolazno, bučno veselje, jer prava radost proizlazi iz vjernosti Božjem savezu – primijetio je Sveti Otac te se osvrnuo na prizor u Hramu. Evanđelje pripovijeda kako Isus iz hrama izgoni trgovce: „Pisano je: Dom moj bit će Dom molitve, a vi od njega načiniste pećinu razbojničku!“ To što se događalo u vrijeme Makabejaca, događalo se i u Isusovo vrijeme: svjetovnost je zauzela mjesto štovanja Boga živoga – ustvrdio je Papa dodajući:

Svećenički su glavari i starješine hrama, evanđelje veli: pismoznanci – malo promijenili stvari. Upustili su se u ‘srozavanje’ i ‘zaprljali’ Hram. Hram je slika Crkve. Crkvu će uvijek napastovati svjetovni duh i moć koju Isus u Crkvi ne želi. Isus ne kaže: to ne smijete činiti, nego kaže da to trebaju činiti izvan hrama. Veli: Hram ste pretvorili u razbojničku pećinu. Kada Crkvu obuzme proces dekadencije, onda to vrlo loše završi – istaknuo je Papa.

Opasnost korupcije u Crkvi postoji oduvijek. Toj napasti Crkva podliježe kad se navezuje na novac i svjetovnu moć, umjesto da nastoji oko vjernosti Gospodinu Isusu, Gospodinu mira, radosti, spasenja. Evanđeoski odlomak govori o tomu. Svećenički glavari i pismoznanci navezani su na novac i moć; zaboravili su duh. A kako bi se opravdali i govorili da su pravedni i dobri, duh Božje slobode su zamijenili strogoćom. U 23. poglavlju Matejeva evanđelja, Isus govori o toj strogosti. Narod je bio izgubio osjećaj za Boga, a s njime i sposobnost radovanja i zahvaljivanja: Boga više nisu znali hvaliti, jer su bili navezani na novac i moć, na svjetovnost, poput onih u Starom zavjetu – primijetio je papa Franjo.

Iz hrama Isus nije istjerao svećenike i pismoznance, nego trgovce, hramske špekulante. Ali kako su svećenički glavari i hramske starješine bili s njima povezani: tu je bilo ‘sveto mito’. Od njih su primali mito, bili su navezani na novac i štovali su ‘tog sveca’. Evanđelje ističe: Svećenički glavari i pismoznanci su tražili kako da ga pogube, također i narodne starješine. Isto se događalo i u vrijeme Makabaejaca – kazao je Sveti Otac pitajući:

Zašto? ‘Nisu znali što učiniti jer je sav narod visio o njegovoj riječi’. Snaga Isusova bila je njegova riječ, svjedočanstvo, njegova ljubav. A gdje je Isus tu nema mjesta svjetovnosti i korupciji. To je naša svagdanja borba, svagdanja borba Crkve: uvijek Isus, uvijek s Isusom, viseći uvijek o njegovim riječima i ne tražeći nikada sigurnost kod drugoga glavara. Isus nam je rekao da se ne može služiti dvojici gospodara: ili Bogu ili bogatstvu; ili Bog ili moć – istaknuo je Papa.

Bit će dobro da molimo za Crkvu, da mislimo na brojne mučenike današnjice, koji trpe i umiru kako ih ne bi obuzeo duh svjetovnosti, jednoumlja, otpadništva. U Crkvi danas ima više mučenika nego u prva vremena. Dobro će nam doći razmišljanje o njima i molitva za milost da nikada ne popuštamo svjetovnosti koja nas navezuje na novac i moć – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.